Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Δάνεια ύψους 53 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού Αιτωλοακαρνανίας

Εγκρίθηκαν δάνεια ύψους περίπου 53,2 εκατ. ευρώ για 548 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Nομού Αιτωλοακαρνανίας με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ (Προγράμμα Εγγύησης Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα της α'Α φάσης του προγράμματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ενισχύθηκαν με άτοκο κεφάλαιο κίνησης 358 εμπορικές επιχειρήσεις, 103 μεταποιητικές και 87 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Από τα συνολικά 548 δάνεια τα 464, ύψους 27,26 εκατ. ευρώ, δόθηκαν σε επιχειρήσεις του νομού με προσωπικό έως τέσσερα άτομα.
Όπως είναι γνωστό η οικονομία του τόπου μας στηρίζεται ως ένα βαθμό στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Βέβαια ολό και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σιγά σιγά και στο τόπο μας. Για παράδειγμα μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων κάνουν την εμφανισή τους τα τελευταία χρόνια στη τοπική οικονομία.
Το ζήτημα είναι πόσες από αυτές επιχειρήσεις θα αντέξουν τους νέους αυτούς όρους του οικονομικού ανταγωνισμούκαι για πόσο χρονικό διάστημα. Αυτό αφορά κυρίως τις εμπορικές αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ειδικά στις μεταποιητικές επιχειρήσεις συνήθως επικρατούν εκείνες που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά σε υποδομές και μπορούν να μεταποιούν πολλαπλάσιες ποσότητες προιόντων σε πολύ λιγότερο χρόνο. Κατά αυτό το τρόπο όποιος τηρεί τις παραπάνω προυποθέσεις δημιουργεί σιγά σιγά τα μονοπώλια, πράγμα όχι και τόσο θετικό μακροπρόθεσμα..
Ο καιρός θα δείξει πως θα διαμορφωθεί ο οικονομικός χάρτης του τόπου μας και αν θα έχει θετικές οι αρνητικές συνέπειες για την οικονομία μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

που ειναι τα πρασινα παπαγαλακια?
και ειδικα εκεινος ο αυτιας στην τηλεοραση?