Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Πρωταθλητές στη φτώχεια..

Kαμαρώστε τα ποσοστά της ντροπής..
Ο νομός μας στους τρεις πιο φτωχούς σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πλέον σκληροί θύλακοι της φτώχειας στην Ελλάδα Αρτα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Αρκαδία, -πιο φτωχοί γυναίκες, ηλικιωμένοι
Ο ερευνητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ κ. Διονύσης Μπαλούρδος, επιδιώκοντας να αποτυπώσει το φαινόμενο στην πλέον έντονη μορφή του, ανέλυσε τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες στις τρεις περιφέρειες. Διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των γυναικών και των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) είναι φτωχοί. Συγκεκριμένα, στην Αρτα φτωχοί είναι το 45% των γυναικών και το 42,9% των ανδρών, στην Αιτωλοακαρνανία το 40% των γυναικών και το 38,4% των ανδρών, στη Μεσσηνία το 40,6% των γυναικών και το 34,8% των ανδρών.
Η παιδική φτώχεια (παιδιά κάτω των 15 ετών) ανέρχεται στο 30% περίπου. Ειδικά, όμως, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Αρκαδία αφορά το 42% και το 40,1% αντίστοιχα των παιδιών. Το πλουσιότερο 10% των κατοίκων κατέχει πάνω από το 25% του διαθέσιμου εισοδήματος των περιφερειών.
Η απασχόληση είναι κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας της φτώχειας. Φαίνεται όμως ότι δεν αποτελεί πανάκεια. Μεταξύ των εργαζομένων, το 34,8% στην Αρτα, το 33,7% στην Αιτωλοακαρνανία και το 31% στην Πρέβεζα ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό.
Οπως σημειώνει ο κ. Μπαλούρδος, τα άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης στοιχειωδών αναγκών τους. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τρέχουσες υποχρεώσεις τους και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες. Αδυνατούν να κάνουν διακοπές και να θερμαίνουν σωστά τα σπίτια τους.
Τα συμπεράσματα δικά σας..

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν φταιει καμια φτωχεια.
η βλακεια φταιει που διωχνει οτι πιο αξιολογο υπαρχει στους δυο αυτους τοπους και μενουν πισω οι δουλοι. με υποταγμενους πολιτες δεν πας μπροστα μονο πισω.αρα εισαι και φτωχος.
η αιτωλοακαρνανια ειναι ο πιο πλουσιος νομος με τους πιο φτωχους κατοικους.εχει σκεφτει κανενας γιατι?

Ανώνυμος είπε...

υποταγμένοι στη εσωστρέφια τους ναι..όταν οι λεφτάδες μας αντί να κλώθουν τα λεφτά δεν ανοίγουν καμιά επιχειρησούλα να φάει κόσμος ένα κομμάτι ψωμί τότε τι να το κάνεις;

Ανώνυμος είπε...

οι πλουσιοι δλδ να μοιραζουν λεφτα στους δουλους.τι λες 6:50.που το εχεις δει αυτο παγκοσμιως?
αυτες ειναι δουλεις του κρατους ,να μοιραζει αναπηρικες συνταξεις σε υγειης ανθρωπους για να εχουν να πινουν τα τσιπουρα της μερας.
καθενας με αυτα που θελει.

Ανώνυμος είπε...

afou re paidia oi ellines den goustaroun na doulepsoun! mono apergies kseroun na kanoun kai pinoun frape! kai meta theloun anaptuxh. ante geia re.