Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Θέμα: Θρησκευτικός τουρισμός & Αιτωλοκαρνανία

Πρίν λίγο καιρό είχε πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Θέρμο για τα βυζαντινό πολιτισμό και τα βυζαντινά μνημεία από το πνευματικό κέντρο του Δήμου. Ρεπορτάζ για την εκδήλωση αυτή υπάρχει στο blog Κοινό των Αιτωλών.Την εκδήλωση αυτή συντόνιζε ο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας.

Ένα ζήτημα που είχε τεθεί στην εκδήλωση αυτή είναι η σύνδεση των βυζαντινών μνημείων του Θέρμου με το προσκυνηματικό τουρισμό.

Με αφορμή αυτό τίθεται ένα ζήτημα:
Σύμφωνα με το βιβλίο βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία του ιδίου, στο νομό μας υπάρχουν 91 καταγεγραμμένοι ναοί-μνημεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.Όλα τα μνημεία αυτά έχουν αξιοποιηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση;Γιατί όπως και να το κάνουμε, ο θρησκευτικός ( η προσκυνηματικός) τουρισμός είναι ένας τρόπος να γίνεται ο τόπος μας γνωστός, άσχετα με τα πιστεύω και τις αντιλήψεις που έχει ο καθένας μας.
Κυρίως είναι ένας τρόπος ανάδειξης της ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομίας.
Υπάρχουν μέρη ( Τατάρνα-Προυσός) που ζούν αποκλειστικά μόνο από το θρησκευτικό τουρισμό.Πολλοί δε στη περίπτωση του Προυσού προτιμούν να τελούν εκεί θρησκευτικά μυστήρια όπως βαφτίσεις.
Τι έχουν να ζηλέψουν π.χ η Μυρτιά, η Αγία Ελεούσα, η Ι.Μ Λιγοβιτσίου και η Βαράσοβα;
Ας όψονται οι αρμόδιοι..

Δεν υπάρχουν σχόλια: