Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Εκτροπή Αχελώου: Προεκλογικός παραλογισμός εις βάρος του περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας.

Προεκλογική περίοδος και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) ξυπνάει μνήμες υπανάπτυξης, οικονομικής σπατάλης και περιβαλλοντικής εξάντλησης.
Με αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ΥΠΟΜΕΔΙ ζητάει μερική ανάκληση της αναστολής των έργων εκτροπής του Αχελώου, με το αμφίβολης τεκμηρίωσης σκεπτικό πως η σήραγγα εκτροπής του Αχελώου απειλείται τώρα με σοβαρές ζημιές. Παρά το ότι εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο ζητάει να επιτραπεί η συνέχιση έργων ύψους τουλάχιστον €65 εκ., για την επένδυση της σήραγγας εκτροπής.
Η εμμονή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στο παράλογο έργο της εκτροπής του Αχελώου ήταν επίσης οικονομικά καταστροφική. Ζημίωσε ήδη τη χώρα με πλέον των € 3 δις. Σήμερα οι οικονομικές συνέπειες είναι πολύ χειρότερες: το κάθε ευρώ που σπαταλάται στην εκτροπή του Αχελώου, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε εξ αρχής να συγχρηματοδοτήσει το έργο, στερεί εργασία από πολλαπλά περισσότερους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, στην ήδη υπάρχουσα ζημία περίπου €3δις, σχεδιάζεται η προσθήκη δαπάνης €850 εκ, σύμφωνα με τις προ μηνός δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Όλα αυτά στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου σε μια εποχή μεγάλης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS συνεχίζουν τον αγώνα αποκατάστασης της λογικής. Οι οργανώσεις δηλώνουν πως μόνος λόγος για τις απειλές που επικαλείται η έκθεση που ανέθεσε το ΥΠΟΜΕΔΙ σε ομάδα ξένων και ελλήνων εμπειρογνωμόνων, είναι η εξαρχής μελετητική ανωριμότητά τους και η βιασύνη όλων των κυβερνήσεων να προχωρήσουν τα έργα πριν ξεκαθαρίσει νομικά η υπόθεση.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν συνολικά την Κυβέρνηση να παραδεχτεί πως η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί αναπτυξιακό φάντασμα μιας εποχής που πρέπει να περάσει ανεπιστρεπτί και να προχωρήσει σε ακύρωση των έργων.
Πληροφορίες: Θεοδότα Νάντσου - WWF Ελλάς (6982471722), Δάφνη Μαυρογιώργου - Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (6977205351), Μαλαμώ Κορμπέτη – Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (6948803393), Μαρτίνος Γκαίτλιχ - Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (6938016839), Άννυ Μητροπούλου – Δίκτυο Μεσόγειος SOS (6977695999)Σημειώσεις προς συντάκτες:
Εδώ και 18 χρόνια, πριν καν ξεκινήσουν τα έργα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως η εκτροπή του Αχελώου επιφυλάσσει:

• Υπέρογκο οικονομικό κόστος.
• Απρόβλεπτες και υπο-εκτιμημένες οικολογικές επιπτώσεις,
• Σοβαρούς και υπο-εκτιμημένους περιβαλλοντικούς κινδύνους
• Επικίνδυνο λαϊκισμό, καθώς η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί.

Εδώ και 18 χρόνια, τα έργα εκτροπής του Αχελώου έχουν ακυρωθεί 5 φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από το 2006, εκκρεμεί η έκτη αίτηση ακύρωσης, κατά νομικής διάταξης που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ και εγκρίνει το έργο «δια της πλαγίας οδού». Το 2009, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο παρέπεμψε το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), καθώς προκύπτουν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ. Εν αναμονή της απόφασης του ΔΕΕ, οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των έργων, ώστε να μη δημιουργηθούν καταστροφικά τετελεσμένα πριν κριθεί δικαστικά η υπόθεση. Με την 141/2010 απόφασή της, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή των έργων.
www.dimitris-stergiou.gr

xiromeronews.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα τους πάρει η οργή του Ποταμού όλους εκεί στο Υπουργείο!