Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Εγρήγορση στην κεντροδεξιά “πολυκατοικία”.

H οργανωτική ετοιμότητα είναι πλέον το ζητούμενο στις κομματικές οργανώσεις του Νομού καθώς τα σενάρια για πρόωρες εκλογές παραμένουν στον πολιτικό ορίζοντα. Ενόσω όμως η νομαρχιακή οργάνωση του ΠΑΣΟΚ παραμένει σε πλήρη αδράνεια, κινητικότητα εντοπίζεται στις οργανώσεις της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας». Εγρήγορση και οργανωτική ανασυγκρότηση επιχειρείται στη Νέα Δημοκρατία ενώ τα πρώτα οργανωτικά βήματα στο Νομό κάνει και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.


Στη Νέα Δημοκρατία τις περασμένες ημέρες ως επίκεντρο των συζητήσεων διατηρήθηκε η απουσία του Μάριου Σαλμά από τη «σκιώδη κυβέρνηση» του Αντώνη Σαμαρά Ωστόσο ο ίδιος ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με δήλωσή του επιχείρησε να βάλει φρένο στην παραφιλολογία ξεκαθαρίζοντας πως «η προσπάθειά μου θα συνεχιστεί εντός και εκτός Βουλής, έτσι ώστε να μπορέσουμε, όλοι μαζί, να κάνουμε πραγματικότητα τις ιδέες του Προέδρου μας κ. Αντώνη Σαμαρά που είναι το κυρίαρχο και ξεπερνά τα προσωρινά προσωπικά αξιώματα».

Ωστόσο τα τοπικά στελέχη αναμένουν στις 5 Φεβρουαρίου στο Μεσολόγγι τον Ανδρέα Λυκουρέντζο στον πρώτο του ουσιαστικά ερχομό στο Νομό με την ιδιότητα του γραμματέα του κόμματος. Ο αρκάς πολιτικός θα παραβρεθεί στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΝΟΔΕ του κόμματος του αλλά στο περιθώριο της εκδήλωσης θα έχει και συναντήσεις με τοπικά στελέχη. Ωστόσο θα προηγηθεί η επίσκεψη του βουλευτή της Β' Αθηνών Πάνου Καμμένου στο Αγρίνιο την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιανουαρίου καθώς θα είναι ομιλητής της οργάνωσης Αγρινίου της Ν.Δ. . Στο νομό εξάλλου αναμένονται και άλλα στελέχη το επόμενο διάστημα, κάποια για να παραστούν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις δημοτικών οργανώσεων.

Ωστόσο το πρόσωπο που συζητείται σε όλους τους …ορόφους της πολυκατοικίας της κεντροδεξιάς είναι αυτό του βουλευτή Κώστα Καραγκούνη. Ο αναπληρωτής πλέον τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. (που δεν έχει πλέον κανένα λόγο να ανησυχεί για την κοινοβουλευτική του έδρα καθώς δεν υπάρχει δυσάρεστη για αυτόν εξέλιξη στο εκλογοδικείο αναφορικά με την ένσταση του Β.Αντωνόπουλου του ΠΑΣΟΚ) συζητείται όχι μόνο στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στη Δημοκρατική Συμμαχία. Πολλά τοπικά μέλη του νεοσύστατου κόμματος στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τη στάση του βουλευτή και την αξιοποίηση από τον Αντώνη Σαμαρά καθώς προσδοκούσαν σε «μεταγραφή» του στη ΔΗ.ΣΥ. Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη πάντως κάνει τα πρώτα του οργανωτικά βήματα στην Αιτωλοακαρνανία και για το λόγο αυτό τις περασμένες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στελεχών σε διάφορες περιοχές όπως το Αγρίνιο (τριάντα περίπου στελέχη βρέθηκαν σε ξενοδοχείο για να συζητήσουν οργανωτικά και άλλα θέματα), το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος και το Νεοχώρι και αλλού. Οι διεργασίες γίνονται με χρονικό ορίζοντα τις 27 Μαΐου όταν θα λάβει χώρα το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος ενώ ήδη γίνονται εγγραφές μελών. Τα οργανωτικά του φώτα καλείται το ερχόμενο Σάββατο να δώσει και ο προσφάτως διαγραφείς από τη Ν.Δ. και εγγραφείς στη ΔΗ.ΣΥ. βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης. Θα βρεθεί στο νομό για επαφές με τα τοπικά στελέχη.

Οι δημοσκοπήσεις
Ενόσω αυτά είναι τα (κεντροδεξιά) κομματικά δρώμενα στο νομό, οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις του 2011, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον κυριακάτικο Τύπο δείχνουν προβάδισμα από 3,8% έως 6,8% του κυβερνώντος κόμματος έναντι της Νέας Δημοκρατίας αλλά μεγάλο ποσοστό αποστασιοποίησης από όλο το πολιτικό φάσμα.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το Έθνος της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 27,7%, έναντι 20,9% για τη ΝΔ. Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 7,8%, ο ΛΑΟΣ 4,8%, ο ΣΥΝ 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,2%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2%. Οι αναποφάσιστοι και το λευκό/άκυρο ή άλλο κόμμα φτάνουν στο 28%.
Στη δεύτερη δημοσκόπηση, της εταιρείας ALCO για το Πρώτο Θέμα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με
22,2% έναντι 18,4% της ΝΔ. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 8%, ο ΛΑΟΣ 5,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 1,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο 2,7%. Στο 28% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι και οι υπόλοιπες επιλογές.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γ.Παπανδρέου προηγείται με 52,2%, ο Αντ.Σαμαράς ακολουθεί με 42%, ο Φ.Κουβέλης με 38,3%, ο Γ.Καρατζαφέρης με 37,1%, η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, ο Αλ.Τσίπρας με 25,4% και η Ντόρα Μπακογιάννη με 24,2%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ζητήματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει στην έρευνα της Marc η απάντηση στο ερώτημα «Ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση;» (το 21,5% δηλώνει υποστήριξη, το 26,2% ανοχή, το 29,5% απογοήτευση και το 21% οργή) καθώς και το υψηλό ποσοστό των πολιτών (81,2%) που λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: