Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά στην Αιτωλοακαρνανία.

Έντονο είναι το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών αναφορικά με το θέμα των φωτοβολταϊκών στην Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που φαίνεται να δημιουργεί τριγμούς και πεδίο αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε ένα κλίμα καταστροφολογίας γύρω από τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών, κάτι που επεσήμαναν με δηλώσεις τους κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, αφού όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ δεν θα εγκριθεί καμία αίτηση στο νομό μας και άλλους 17 νομούς της χώρας με δικαιολογία πως τα δίκτυά της είναι κορεσμένα.


Η αλήθεια όμως στην όλη υπόθεση βρίσκεται κάπου στη μέση, γι αυτό και θα πρέπει άπαντες να είμαστε προσεκτικοί στις αναφορές μας επί του θέματος(συμπεριλαμβανομένου και του παρόντος ιστολογίου). Συγκεκριμένα, αξίζει να αναφέρουμε ότι όντως υπάρχει αίτημα της ΔΕΗ περί κοψίματος της Αιτωλοακαρνανίας, όμως αυτό αφορά τις νέες αιτήσεις που υποβάλλονται και όχι σε αυτές που ήδη έχουν κατατεθεί και οι οποίες εξετάζονται κανονικά. Όσον αφορά τον κορεσμό ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, όπου υπάρχει πληθώρα αιτήσεων σε σχέση με την υφιστάμενη υποδομή της ΔΕΗ.

Οι αιτήσεις, σύμφωνα πάντα με την ΔΕΗ εξετάζονται κατά προτεραιότητα και ανάλογα με την πληρότητα των φακέλων και, όπως συμβαίνει σε κάθε επενδυτικό πρόγραμμα, θα υπάρξουν και απορρίψεις. Με αυτό το σκεπτικό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης σε χαιρετσμό που είχε στείλει τον περασμένο Ιούλιο σε εκδήλωση της ΕΑΣ Αγρινίου, η οποία αφορούσε τα φωτοβολταϊκά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφιστούσε την προσοχή στους αγρότες αναφέροντας μεταξύ άλλων: «…Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρηθεί δουλειά η ενασχόληση με αυτές (τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) αλλά επένδυση γι αυτό και οι αγρότες θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στα βήματα που θα ακολουθήσουν…»

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος (ίσως και ημερών) αναμένονται εξελίξεις, ενώ λέγεται ότι σημαντικός αριθμός αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από τους Αιτωλοακαρνάνες πολίτες κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθούν, ενώ δεν αποκλείεται, ο νομός μας να είναι από τους πρώτους σε αριθμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Σε κάθε περίπτωση επειδή τον τελευταίο καιρό ακούμε πολλά και διάφορα εμείς είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τα προαναφερθέντα. Επί του παρόντος δεν θα μπούμε στη διαδικασία ούτε της καταστροφολογίας ούτε της θριαμβολογίας. Άπαντες στο τέλος θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Υπομονή και σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: