Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη από τη ΓΕΑ

Το τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, συνεχίζοντας το πολιτιστικό του πρόγραμμα της περιόδου 2010-2011, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, οργανώνει μουσικοφιλολογική βραδιά, μνήμης και τιμής, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, ώρα 8:00 μ.μ. στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα μιλήσει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής-βιβλιογράφος, με θέμα: «Η μοναδικότητα του Ελύτη».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου «ΟΡΦΕΑΣ» Αγρινίου θα αποδώσει μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη.

Τη χορωδία διευθύνει ο Βαλεντίν Στεφάνωφ.

. Είναι μια βραδιά που θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό του Αγρινίου και της γύρω περιοχής να έλθει σε επαφή με τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή που τίμησε και τιμά τη χώρα μας. Η Επιτροπή

του τμήματος, με την ευαισθησία που τη διακρίνει στη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων, εγγυάται για την επιτυχία και της μουσικοφιλολογικής βραδιάς του προσεχούς Σαββάτου.

Σημειώνουμε ότι το 2011 έχει κηρυχθεί έτος Οδυσσέα Ελύτη και πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν στο πανελλήνιο για να τιμηθεί ο ποιητής του φωτός. Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου ανοίγει τον κύκλο των εν λόγω εκδηλώσεων και σέρνει το χορό.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Παραθέτουμε σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, βιβλιογράφος, ποιητής και μελετητής της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε νομικά στην Αθήνα.
Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές, ισάριθμα βιβλία μελετημάτων για νεοελληνικά πρόσωπα και θέματα, καθώς και βιβλιογραφίες για Σεφέρη, Ελύτη, Σικελιανό, Καβάφη, Λορεντζάτο κ.ά.
Στο διάστημα 1993-1999 συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Τα Νέα»,ως βιβλιοκριτικός και επιφυλλιδογράφος. Τακτικός συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνια, στην οποία έχει συντάξει περίπου 100 λήμματα για πρόσωπα, έργα, περιοδικά και όρους της λογοτεχνίας μας. Ανάλογα λήμματα έχει συντάξει για το Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό της Εκδοτικής Αθηνών και για το Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Πατάκη.
Έχει επιμεληθεί εκδόσεις έργων του Σεφέρη.
Το 2009 εξέδωσε τη δίτομη αλληλογραφία Κατσίμπαλη-Σεφέρη, υπό τον τίτλο «Αγαπητέ μου Γιώργο» (εκδόσεις Ίκαρος).
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια: