Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ρωτήθηκε για τη στάση της στις αυτοδιοικητκές εκλογές στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε συνέντευξή της στο Γιώργο Ροΐδη και την εφημερίδα Πολιτεία, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, απαντά σε μια σειρά θεμάτων εκ των οποίων αξίζει να σταθούμε σε αυτά που σχετίζονται με την Αιτωλοακρνανία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερωτήσεις που αφορούν τη στάση της στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στο νομό, αλλά και τις μελλοντικές κινήσεις της ως προς την οργανωτική δομή του κόμματός της στην Αιτωλοακαρνανία.

Η τοπική παραφιλολογία ήθελε την εμπλοκή σας στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του περασμένου Νοεμβρίου στην Αιτωλοακαρνανία υπέρ η κατά της στήριξης συγκεκριμένων υποψηφίων. Αναφέρομαι σε παραφιλολογία γιατί ποτέ δεν υπήρξε επίσημη έκφραση προθέσεων σας και ενδεχομένως σε αυτό στηρίζονται κάποιοι για να ασκήσουν κριτική στη στάση σας. Εσείς είχατε προτιμήσεις όσον αφορά στις υποψηφιότητες στο Νομό μας;
Ακούστε, κύριε Ροΐδη κατ΄ αρχήν την περίοδο των εκλογών της αυτοδιοίκησης η Συμμαχία δεν υπήρχε. Δεύτερον, εγώ, ως πρόσωπο από την εποχή που υπηρετούσα την αυτοδιοίκηση υποστήριζα ότι η λογική των χρισμάτων και οι πρακτικές των στηρίξεων είναι ξεπερασμένες από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό το δρόμο ακολούθησα. Στήριξα πρόσωπα ή φίλους από την εποχή των κοινών αγώνων, που γνώριζα ότι είχαν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και θα μπορούσαν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Και έστειλα το μήνυμα ότι οι πολίτες οφείλουν να επιλέξουν αυτόν που θεωρούν καταλληλότερο για την πόλη τους. Αυτό έκανα και στο νομό σας.

Οι τοπικές κοινωνίες εκτός του πολιτικού λόγου ενός κόμματος δίνουν ιδιαίτερη βάση και στα πρόσωπα από τους κόλπους τους που εκπροσωπούν το κόμμα. Προς το παρόν στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε δει όργανα της ΔΗ.ΣΥ. Θα υπάρξουν; Και ως προς τα πρόσωπα τι να περιμένουμε;
Γνωρίζω πολύ καλά πως είναι πάνδημο αίτημα η ανανέωση των προσώπων που ασχολούνται με την πολιτική και του τρόπου ανάδειξης του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για το νέο κόμμα και τα καινούργια πρόσωπα θα πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της παρουσίας του. Θέλουμε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στην πολιτική. Να ανοίξουμε τις πόρτες να έρθει φρέσκος αέρας. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουμε να αποτελέσουν τον καταλύτη για να κάνει η χώρα αλλά και το πολιτικό προσωπικό μια νέα αρχή. Στη Δημοκρατική Συμμαχία δεν υπάρχουν στεγανά, δεν υπάρχει επετηρίδα. Όλοι θα έχουν ρόλο και λόγο. Η εσωκομματική δημοκρατία θα αποτελεί το βασικό εργαλείο επίλυσης των διαφορών και ανάδειξης των πολιτικών στελεχών. Στη Δημοκρατική Συμμαχία, η έκφραση της διαφορετικής άποψης, όχι μόνο δεν θα διώκεται, αλλά θα είναι καταστατικά κατοχυρωμένη. Γιατί μόνο μέσα από το διάλογο και τη διαφορετικότητα έρχεται η σύνθεση. Από εκεί και πέρα η οργανωτική μας στρατηγική βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσετε και στο νομό σας.

Θα υπάρξει σύντομα κάποια επίσκεψή σας στην Αιτωλοακαρνανία;
Μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα. Άλλωστε έχω πει ότι η πολιτική και πολύ περισσότερο οι αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται από το κέντρο. Αυτό ήταν ένα διαχρονικό λάθος των πολιτικών, εμού συμπεριλαμβανομένης. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει, γιατί αποτελεί αίτημα της κοινωνίας των πολιτών. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Αιτωλοακαρνανία ξέρετε ότι με συνδέουν στενοί δεσμοί. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά όταν διαβιούν και εργάζονται χιλιάδες Ευρυτάνες. Σύντομα θα επισκεφθώ την περιοχή σας και θα έχω την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα της περιοχής και το κυριότερο να προτείνουμε λύσεις εφικτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: