Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ρεπορτάζ από το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα στο Μεσολόγγι.

Το Σαββατοκύριακο έγινε στο νομό μας ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα.
Θέμα του συνεδρίου: "Η διδασκαλία των Νέων Ελληνικών στον κόσμο".Οι 50 ομιλητές από 19 χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων παρέθεσαν αναλυτικά το στάδιο που βρίσκεται τώρα η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ομιλούντες από τις Βαλκανικές χώρες παραδέχτηκαν ότι τα ελληνικά διδάσκονται στις χώρες τους ως βασική ξένη γλώσσα, όπως ακριβώς διδασκόμαστε εμείς τα αγγλικά εδώ! Πολλοί δε σπουδαστές στρατιωτικών σπουδών ( πέραν των φιλολογιών) διδάσκονται ελληνικά, όπως επίσης και οι απόφοιτοι οικονομικών κλάδων, που θέλουν αργότερα να σταδιοδρομήσουν ως στελέχη σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις που ανοίγουν στις χώρες τους.
Η συμμετοχή ιδίως από την εκπαιδευτική κοινότητα ήταν μαζική.Δυστυχώς όμως το συνέδριο αυτό για άλλη μια φορά προβλήθηκε μόνο από τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ
Υ.Γ Tέτοιου είδους κινήσεις κοσμούν την πολιτιστική ζωή της Αιτωλοακαρνανίας και είναι πολυτέλεια για τη περιοχή μας να φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις. Κρατήστε κάτι από αυτό: Τέτοιες δραστηριότητες προοικονομούν πιο οργανωμένες κινήσεις, που θα στοχεύσουν τουλάχιστον, άσχετα αν θα το επιτύχουν ( μακάρι δηλαδή να το πετύχουν) στη συστηματική διδασκαλία της γλώσσας και της ιστορίας μας στα μέρη μας. Το πως και πότε θα φανεί στη πορεία του χρόνου. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε..

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ το βλέπεω και αλλιώς.Την ώρα που έχει τόσα προβληματα ο τόπος ,την ωρα γεγονάτα που έπρεπε να λαμβάνουν μέρος εδώ και γίνονται αλλού,την ώρα που αυτα του τύπου συνεδρια δε τα τα συζητάνε άλλες πόλεις στην ελλάδα να τα αναλάβουν εδώ καθομαστε και ασχολύμστε με αυτά που ούτε η τηλεοράση δε τα δείχνει παρα μόνο ο κακόγουστος Αχελώος tv.
Και ότι έγινε στο μεσολογγι που θα πάει ο τρεις και ο δέκας.

Μυζέρια μυζέρια ,μυζέρια παντου σε όλα.
νοσοκομεία δεν έχομαι ,δρόμοι δεν έχομαι.Αγροτιά βιομηχανία δεν έχομαι ,ποτάμια χάνονται και κάθε το τέτοιο της Χάιδος και χτενίζεται.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ..
ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

file 5.01 mas exete prixei me ta potamia kai tis ypothithemenes luseis provlimaton ..koita na xestravotheis giati ola ekporeyontai apo tin amorfosia toy ellina kai ti mesi vlakeia...epeidi anikeis s aytoys pou tha theoroun peritta tha soy to po eyteos alla lypamai moy kati tetoioi san esena xepernane ta zotika zitimata gia trixes..mono o kolos mas..apaitiseis alla ti mas odigise ekei otan to psaxnoume iktiroyme toys politikoys pou den dinoun lyseis..giati na dosoun omos?san esena skeftontai..xoris vathos kai poiotita..etsi ki aytoi koitane ton kolo toys..mpravo sto blog poy anadyknyei simantika themata...

ΛΕΝΑ είπε...

μπράβο πολύ καλή κίνηση το συνέδριο, ισως έπρεπε να προσέξουν λίγο την διάδοσή του και να ειδοποιήσουν και τα ΜΜΕ αλλά το σημαντικό είναι η όλη κίνηση.

Ανώνυμος είπε...

Eγώ μια ζωή κάτι τέτοια events βλέπω να γίνονται όλα τα χρόνια και κατι αξιοσημείωτο δεν έχω δεί.

Αν εσάς σας προκαλεί το ενδιαφέρον να κάνετε και άλλα και να τα χέρεστε.
Θας σας πρότεινα να τα συνδιασετε με κανα θρησκευτικό γεγονός και να ρθουν τίποτα παπαδοεθναρχες να κάνουν και αγιασμό.
Και γιατί να μην κάνουν κάποιο συνέδριο για την Σουηδική γλώσσα να μάθουμε και τίποτα το διαφερτικό να ρθουνε και 5 άνθρωποι καινουριοι και να τιμήσει το μεσολογγι τους αγωνιστες σουηδους φιλλέληνες.

ΑΛήθεια πόσοι να μαζέυτηκαν;Είχε και συμπόσιο;
Εγώ πάντως που είμαι μακρυα απο το αγρινιο άνθρωποι των γραμματων ''και καλά'' ουτε που πήραν χαμπάρι ότι έγινε αυτό το πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Μεσσολογγίτη 11:03 που είσαι ψαγμένος και μας δείχνεις τον σωστό το δρόμο σου δίνω δωρεάν ένα 5άρι στον άγριο χριστόφορο με θέα;
Θα το παιρνες η δε θα σε άφηνε το κόμπλεξ σου για την πόλη του Αγρινίου.
Ντάξει 11:03 συνενοηθήκαμε γιατί σε βλέπω να ανοίγεις και καποιο blog κατα του αγρίνιου.
Αυτα που λες γενικά θα τα λεγες αν δεν είχες το πληκτρολόγιο;Αναρωτιέμαι!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον αρθογράφο που έχει ενδιαφέροντα και δεν περιορίζεται μόνο στην ποδοσφαιροφιλη λογική...επισης έξυπνη και η επισημανση οτι έχουν ηδη υπάρξει κινήσεις που σε πολυ σύντομο χρονικο διάστημα θε ευοδωθούν ώστε το Μεσολόγγι ως ιστορικός τόποςνα γίνει το κέντρο διάδοσης και διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας..Ελπίζουμε η περιοχη μας να βγεί απο το τέλμα των τελευταίων χρόνων με συνεργασία πόλεων και κοινή στρατηγική..

Ανώνυμος είπε...

τα συνεδρια για την ελληνικη γλωσα μας λειπανε τοσους αρχαιολογικους χωρους εχει η αιτωλακαρνανια και ειναι στην εγκαταλειψη τελειως αρα μην προσποιουμαστε και αυτες η ημεριδες ειναι γιατα ματια του κοσμου.κανα συνεδριο για το πιο χαλια οδικο δικτυο στην ευρωπη θα γινει θα δωθουν ποτε απαντησεις η λυσεις για το οτι ο νομος μας κατεξοχην αγροτικος που αρχιζει και μαραζωνει η αγροτια του θα δωθουν ποτε λυσεις για νεες καλειεργειες και τι γινεται απο εδω και περα και αλα πολα που εχουν μεγαλη σημασια για την επιβιωση και την ζωη ολων των ανθρωπων του νομου.
και αφηστε τα περι αμορφωσιας γιατι απο κατι τετοιυς ανθρωπους σαν εσας φτασαμε εδω να ειμαστε ο πιο εγταλειμενος νομος στην ελλαδα που οι μισοι του κατοικοι να εχουν μεταναστευσει για την αθηνα και οπυ αλου μπορουν να επιβιωσουν

ΛΕΝΑ είπε...

καλά κι εσύ ο ανώνυμος που γκρινιάζεις συνέχεια τι κάνεις για να αλλάξεις την κατασταση προς το καλύτερο;; Εκτός βέβαια από το να μπαινεις στα αγρινιώτικα blog και να μοιρολογας.
(και βάλτε και κανα ονοματάκι μην κρύβεστε πισω από το πληκτρολόγιο να συννενοούμαστε καμια φορά.)

Ανώνυμος είπε...

4.05 einai prosfora ayti?akoy pentari sto agio xristoforo.,.esy ti les na to arnoymai apo kopmlex?oxi rotao me vasi ti mesi logiki..koita tis antikeimenikes axies sto agio xristoforo sta pentaria ..kai koita aytes sto mesologgi me tha limnotalassa (anatolika i dytika alipeda) i stin naypakto kai pare piso tin prosfora sou kai ela na agoraseis grigora penari sto mesologgi i stin naypakto..tha sou kanoyme kali timi logo yperanaptyxis...epipleon tha exeis tin eyxereia na parakoloutheis kai synedria,imerides kai alles ekdiloseis mipos kai pixei ligo to myalo soy kai apovalei tin topikistiki soy mania kai ton orthologismo soy poy forese ta kala toy kai theriepse stin protypi poli toy agrinioy...gia ti lena poy thelei eponymia exo na tis po oti me lene Aρτέμη...

Ανώνυμος είπε...

Μεσολογγίτη. Μόνο η Ναύπακτος μπορεί να καυχιέται ότι έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης ( αυτή είναι η αλήθεια ). Όσον αφορά το Μεσολόγγι,μια ζωή θα βρίσκεται ανάμεσα στη Ναύπακτο και το Αγρίνιο από πλευράς ανάπτυξης. Καλά ,από νοοτροπία δεν συζητάω καν.είστε έτη φωτός πίσω (σας πλημμυρίζει η εγωπάθεια, η μιζέρια, ο άκρατος τοπικισμός ). Άντε παλέψτε για κανά νοσοκομείο που "αιμορραγεί" κι άσε ψευτοεξυπνάδες.

Ανώνυμος είπε...

ΑΧΑ ρε μεσολογγίτης είσαι πολύ λίγος όπως η πόλη σας........εεεε το χωρίο σας ήθελα να πώ.
ΚΑι βέβαια δε θα πληρωνα παράπανω για κάτι που δεν αξίζει πόσο μάλλον να μου ερχόταν η μπόχα απο τη λιμνοθάλασσα και την αλμυρα μαζί με την υγρασία.
Εσύ άμα δε θές πεντάρι στον Αγιο χριστόφορο με θέα την Αγρινιάρα τη τριχωνίδα και τη λυσιμαχεία και τον κάμπο άσε να το δώσω σε κάποιον που σίγουρα το έχει ανάγκη παραγματικά μια πλάκα κάναμε.

Μαθετε γράμματα εσείς να το παίζετε μορφωμένοι όπως λέει ο 10:57 και να καμαρώνετε την ιστορική πόλη του Μεσοολογγιου που πολέμησαν μόνο μεσολογγίτες και το DNA των κατοίκων έχει παραμείνει αναλλοίωτο.ΕΤσι έτσι τα λέτε πολύ ωραία και τιμή σας αλλά μη τα πείτε πιο πέρα απο το χωρίο σας γιατί θα γελάει όλη Ελλάδα μαζί σας.

Ευχαριστούμε όμως αλλά δε θα πάρουμε απο τα γραμματα σας γιατί απλά δε μας αξίζει.
Είναι πολύ λίγα αυτά τα πράγματα ,ειδικά όταν σε ένα δρόμο απ τους χειρότερους τη ευρώπης σκοτώνεται τόσος κόσμος εβδομαδιέως απο όλη τη δυτική ελλάδα.
Οχι όχι δε θα πάρουμε γιατί μοιρολογούμε εμείς και δεν έχουμε το ψώνιο να βγάλουμε τη φατσα και τα ονοματά μας στα blogs.
Οχι Οχι δε θα πάρουμε γιατί πάμε σε πορείες εμείς όπως αχελώο ,αστακό και σε άλλες περιοχές στην ελλάδα για ανάλογα θέματα.

Και συμφωνώ στη δημιουργία και την ύπαρξη των blog για να μπένουνε κάτι άτομα σαν εσάς και να επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα και τη νοοτροποία των κατοικων της ακατανόμαστης αυτής πόλης αλλά ιερής μη ξεχνάμε!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ellhnikh glwssa??? gia greekleache de lene tpt?? ::PPP

Ανώνυμος είπε...

Greeklish oeoeoooooo...
pentari sth naypakto h mesologgi...
ainte kai kanena nosokomeio...

kamia gefyroula kai den trexei....

ta lysame ola :PPP

Ανώνυμος είπε...

ti sxesi exoun ta dna kai alla poy amolate edo mesa..tis antikeimenikes axies den mas lete..to zitima den einai na peiseis emena na agoraso ston agio xristoforo alla apo alli perioxi endiaferomeno....ante na vreis loipon

Ανώνυμος είπε...

αρτεμη ψαρομυαλε πολυ παρλαπιπας εισαι. καταρχας δεν εισαι ευπροσδεκτος εδω.