Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Όπως μαλώνουνε ο σκύλος με τη γάτα...

Ο νομός στον οποίο ζούμε συγκατελέγεται στους μεγαλύτερους της Ελλάδας τόσο ως προς την έκτασή του όσο και ως προς τον πληθυσμό του. Δυστυχώς όμως, αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα ως προς το δείκτη ανάπτυξης, αφού εκεί εξακολουθούμε να κατέχουμε μονίμως μια εκ των τελευταίων θέσεων! Πρόκειται για ένα φαινόμενο διαχρονικό και άρα διαιωνιζόμενο, γεγονός για το οποίο πρέπει να αναλογιστούν κάποια στιγμή τις ευθύνες τους οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι ανεξαρτήτως πολιτικού φορέα.

Όμως, ευθύνες ενδεχομένως φέρουμε και εμείς οι απλοί πολίτες. Και το λέμε αυτό, διότι ενώ σε άλλες περιοχές άπαντες διεκδικούν από κοινού την αειφόρο ανάπτυξη του νομού τους, εντούτοις στην Αιτωλοακαρνανία έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα με «αντικρουόμενα» συμφέροντα! Αγρίνιο ή Μεσολόγγι; Εφετείο, Πανεπιστήμιο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μητρόπολη…είναι μερικά απ’τα θέματα που τίθενται και τα οποία , για να μην κρυβόμαστε, έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια για ένα και μόνο λόγο: Ποια πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του νομού;

Οι Μεσολογγίτες μιλούν με ιστορία, ενώ οι Αγρινιώτες με νούμερα. Το θέμα όμως είναι ποιος βγαίνει κερδισμένος απ’αυτή την κόντρα; Προφανώς ΚΑΝΕΝΑΣ! Εμείς πραγματικά λυπoύμαστε, όταν οι δύο πόλεις μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, κάτι δυστυχώς που εκφράζεται πολλάκις και στο παρόν ιστολόγιο όταν σχολιάζονται τα σχετικά θέματα. Η άποψή μας είναι ότι τις δύο πόλεις τις ενώνουν περισσότερα απ’όσα ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι τις χωρίζουν, αφού αμφότερες περιμένουν εδώ και δεκαετίες το τρένο της ανάπτυξης… Δηλαδή το Μεσολόγγι ως πρωτεύουσα, τόσα χρόνια αποτελεί τη γη της επαγγελίας και δεν το ξέρουμε; ΟΧΙ.

Ας μην βαυκαλιζόμαστε λοιπόν με τέτοιους συνειρμούς, γιατί πολύ απλά χάνουμε την ουσία. Και ποια είναι αυτή; Μα φυσικά ότι οφείλουμε να διεκδικήσουμε από κοινού ως νομός αυτά που μας ανήκουν (βλ. πχ αποκλεισμό Αγρινίου-Μεσολογγίου από χωροταξικό σχεδιασμό), αλλά δυστυχώς καθημερινά μετουσιώνονται σε φρούδες υποσχέσεις του μέλλοντος! Ας στρέψουμε επιτέλους το βλέμμα εκεί που κάποιοι δε θέλουν (!) και ας πάψουμε να μαλώνουμε όπως ο σκύλος με τη γάτα…

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενας τόπος μεγάλος όσο ο νομός μας για να πάει μπροστά πρέπει να χει πρωτευουσα με πληθυσμό όπως λαρισα ηρακλειο κ.α.
Δε μπορεί ας πούμε στο νομό λαρίσης να είναι πρωτευουσα η ελασσώνα η τα φαρσαλα.
Αν δεν έχει κόσμο απο πίσω σου δε μπορείς να διεκδικήσεις.
Το λάθος που έγινε σε αυτό τον τόπο είναι ότι το μεσολογγι για τον α β λόγο δε μεγάλωσε και αποτελεσμα να μην μπορεί να απαιτήσει πράγματα.
Παραλληλα όμως το αγρίνιο που ξεπερασε τις 100 χιλιάδες και λειτουργεί σα πρωτευουσα στο νομό αυτό, δεν ακουγεται καλά στο κόσμο του μεσολογγίου γιατί διακατεχονται απο τοπικιστικό εγωισμό.
Επικεντρώνω δηλαδή ότι φταίει η νοοτροποία των κατοίκων του μεσολογγίου και το κακό έιναι ότι το μεταδίδουν και στα μικρά παιδιά.
Εδω άν πάτε στο Μεσολογγι θα δείτε σε τοίχους γραμμένο Γ..ω το Αγρίνιο και τέτοια.Μιλάμε ότι ο κόσμος βγάζει χολή ενώ στο αγρίνιο δε το παρατηρούμε αυτό το πράγμα.
Ο κόσμος που μένει στο Αγρίνιο δικαιουται κάποια πράγματα και δε μπορεί να του τα στερεί το μεσολόγγι.
Πιστέυω ότι η καλή πορεία του Αγρινίου θα βόλευε και θα σύμφερε και το μεσολογγι έχοντας βέβαια δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να το μεσολλογγι να απαλαγεί απο τη τοικιστική εγωπάθεια και να καταλάβει ότι όλα τα μέρη έχουν ιστορία και προσφορά άσχετα αν δεν την έχουν διαφημίσει.
Είναικαθαρά θέμα ψυχολόγίας των κατοίκων του μεσολόγγι.

Ανώνυμος είπε...

http://messolonghinews.blogspot.com/2008/09/blog-post_6185.html

Μικρά ..από την επίσκεψη Κιλτίδη στο Μεσολόγγι

«Δεχθήκαμε πολλές παρεμβάσεις προκειμένου να μην ιδρύσουμε στο Μεσολόγγι το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά ούτε που διανοήθηκα να παρεκλίνω από τη θέση μας για ίδρυση των κέντρων στις πρωτεύουσες των νομών» είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συζητώντας με το δήμαρχο Μεσολογγίου, όταν ο τελευταίος του περιέγραφε το εύρος της αγροτικής δραστηριότητας στο νότιο τμήμα του νομού.


Ποτε το Αγρινιο θα παρει αποφαση οτι το Μεσολογγι ειναι πρωτευουσα και καποια πραγματα θεσμικα τα δικαιουται?
Οτι ανηκει στην πρωτευουσα πρεπει παντα να το διεκδικουν καποιοι αγρινιωτες?

Ανώνυμος είπε...

το αρθρο καλα τα λεει αλλα πως να γινει αυτο οταν συνεχεια το μεσολογγι μπαινει εμποδιο σε καθε τι καλο που παει να γινει στο αγρινιο.βαζοντας εμποδια στην αναπτυξη του αγρινιου μαινει εμποδιο και στην αναπτυξη του νομου, κατι ομως που αφηνει παγερα αδιαφορους τους μεσολογγιτες και το εχουν αποδειξει παρα πολλες φορες.σε καθε νομο μια πολη ειναι αυτη που μπαινει μπροστα για τις διεκδικησεις και κατα κανονα αυτη ειναι η πιο ισχυρη.ε στην αιτ/νια η πολη αυτη ειναι το αγρινιο αλλα το μεσολογγι δεν λεει να το χωνεψει με τιποτα.

Ανώνυμος είπε...

prepei na mpei epiteloys ena telos ston akrato topikismo ton mesologgiton poy paei ton nomo mas piso kai iponomeyei kathe ti kalo poy paei na dimioyrgithei ean den einai sta oria tou mesologgiou.eleos pia.ta megethi kai i dinamiki tou agriniou den mporoun na sigrithoun pleon me auta tou mesologgiou kai prepei na to katanoisoun merikoi merikoi...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ρε παιδιά δε κατάλαβα απο πότε μια πόλη που είναι πρωτυεουσα σημαίνει ότι πρέπει να γινονται όλα εκεί;
Ποιος το λέει αυτό;Και αν είναι πρωτευουσα δε καταλαβα τι σημαίνει;;Δηαλαδλη τα άλλαε μέρη να πάνε να γα......ε;;;;;;;;;
Για να φανατστείτε το μεσολογγι που είχε τόσα ΤΕΙ δε καταφερε να αναβαθμίσει τις σχολές γιατί παίζει πρώτα απόλα σημαντικό ρόλο η πόλη.
Ο άλλος δε πάει ευκολα σε μια μικ΄ρη πόλη, το σκέφτεται γιατί θέλει 4-5 χρόνια να ζήσει και λίγο σαν άνθρωπος.Και δε λέω το μεσολογγι να μην έχει ΤΕΙ και για μένα πρέπει να έχει αλλά λέω πώς είναι τα πράγματα και πώς σκεφτεταο ο κόσμος.ΚΑι γώ ήθελα να πάω σε μεγαλυτερη πόλη απο το Αγρίνιο να σπουδάσω.

Και ξαναλέω όσο οι μεσολογγίτες λειτουργούν τοπικιστικά και για την πάρτη τους δε θα δούμε προκοπή και το κράτος βολευει να δίνει πράγματα στο μεσολόγγι ώστε να μένουν σε χαμηλό επίπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Είναι άδικο να λέμε ότι φταίνε και οι δύο και να εξισώνουμε τους Αγρινιώτες με τους γραφικούς Μεσολογγίτες. Εγώ δεν είδα ποτέ κανέναν φορέα του Αγρινίου να κλείνει δρόμους και να κάνει σαν τρελός για να μην γίνει κάτι στη άλλη πόλη.

Ανώνυμος είπε...

MILATE ME NOYMERA AGRINIOTES GIATI EISTE MEGALA NOYMERA...

Ανώνυμος είπε...

SE KAPOIOYS POY ANAROTIOYNTAI APO POY KAI OS POY I PROTEYOUSA PAIRNEI TIS YPIRESIES EPISIMAINO OTI SE NOMARXIAKO EPIPEDO EINAI EK TOY NOMOY YPOXREOSI...DILASI NAI MEN TO PANEPISTIMIO I TO TEI DEN EXOYN EK TOY NOMOY YPOXREOSI ALLA OLES OI NOMARXIAKES YPIRESIES EK TOY NOMOY GINONTAI STIN PROTEYOYSA NOMOY..EPOMENOS OLOI AYTOI POY SAS PARAMYTHIAZOUN KALYTERA EINAI NA MATHOUN NA PEITHARXOYN STO NOMO KAI META NA AMOLANE MALAKIES....

Ανώνυμος είπε...

και άμα το λένε οι νόμοι τι έγινε;
Που στην ελλάδα γίνεται ότι λένε οι νόμοι.Οι μεσολογγίτες περηφανέυονται για μια έξοδο που οι πιο πολλοί που πολέμησαν ήταν απο το Αγρινιο και άπο άλλα μέρη.Ασε μας μωρέ τώρα και τόσα χρόνια που μείνατε κολλημένοι με την έξοδο τι καταφέρατε;ΝΑ είστε η τρίτη πόλη στο νομό αιτωλοακαρνανίας και να κλείνετε δρόμους άαμ πάει να γίνει κάτι κάπου αλλου;
Εδώ μωρέ έχετε κόντρα με το αιτωλικό τι λέμε τώρα όλος ο κόσμος σας φταίει.
Γιαυτό πρέπει να βγεί νόμος όπου λέει το μεσολόγγι θα πρέπει να κατεδαφιστεί γιατί έχει τους πιο άχρησττους κατοίκους στην Ελλάδα!!!!
Ετσι θέλετε να σας μιλάμε γιατί δεν έχετε φιλότιμο και μυαλό και έχετε τη χερότερη νοοτροποία στην Ελλάδα.
Φύγετεαπο δώ και πηγαινετε να κλείσετε κανα δρόμο για κάποιο σημαντικό λόγο και όχι τις κατινιές και τις λαλακίες που ασχολείστε σαν τους τελευταίους της Ελλάδας.
Ουστ στα τσακίδια!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΤΟ ΘΕΟ ΟΙ ΨΑΡΟΜΥΑΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΥΡΙΣΕ Ο ΛΟΧΑΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΑ:"ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ?" ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΑΠΛΑ:"ΑΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ...ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΚΑΜΜΕΝΟΙ"

ΜΩΡΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΝΕΣ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΕΕΕ ΜΟΥΥΥ!!

Ανώνυμος είπε...

Στα σχολια γινεται παντα της πουτανας.
Γουσταρω!

zeidoron dtsoukas είπε...

Ελεος ρε παιδια!Τι ειναι αυτο το πραμα;Δεν καταλαβαινετε και οι μεν και οι δε οτι δεν εχει τελος αυτη η αντιπαραθεση;Συνεχιζετε τοσο καιρο μια ανουσια κοντρα και υποβιβαζετε και το επιπεδο του μπλοκ που σας φιλοξενει χωρις να σας φταιει σε τιποτα.
Δοξα τω Θεω υπαρχουν χιλιαδες αλλα θεματα ν'ασχοληθειτε.
Συγνωμην για την παρεμβαση,αλλα δειτε το λιγο πιο ψυχραιμα.
Ουτε οι Παοκτζηδες με τους Αρειανους δεν τρωγονται ετσι στα ραδιοφωνα.

Ανώνυμος είπε...

αυτο που ειναι γραμενο σε τοιχους στην πολη του μεσολ. ειναι μεγαλη προσβολη και απορω πως ο δημαρχος της ιερης πολης αφηνει να υπαρχουν τετοια πραγματα γραμενα που προσβαλουν την ιπ και την ΄΄φιλοξενια΄΄ της.
αυτα τα μυνηματα μισους ποτε δεν θα υπαρξουν και δεν θα γραφουν στο αγρινιο γιατι η κοινωνια του ειναι πιο ανοικτομυαλη ,αλλα ετσι εκφραζετε ο πολιτισμος του μεσολογιου (με συνθηματα στους τοιχους για το αγρινιο)

Ανώνυμος είπε...

6.50 eisai ellinaras olkis..ti na milame meta den einai na arxiseis gia provata kai alles istories..afou vlepeis nootropies voykolon..

Ανώνυμος είπε...

αυτη ειναι η νοοτροπια των μεσολογγιτων.να καλλιεργουν το μισος στα μικρα παιδια για το αγρινιο και να μπαινουν συνεχεια εμποδιο στην αναπτυξη του.αντι να κοιταξουν πως αυτοι θα πανε μπροστα ποτιζουν με μισος νεα παιδια σαν τον αρτεμη παραπληροφοροντας τους για το αγρινιο.στο αγρινιο ομως ο κοσμος εχει διαφορετικη νοοτροπια απο την χωριατικη και βλαχικη νοοτροπια των μεσολογγιτων και κοιτων μονο πως θα γινουν αυτοι καλυτεροι.το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι λενε και πιο γραφικος και επικυνδηνος δημαρχος απο αυτον που εχουν τωρα στο μεσολογγι δεν υπαρχει.οταν ξυπνησετε απο το παρελθον μεσολογγιτες θα ειναι πολυ αργα πλεον και θα εχετε καταντησει χειροτρα και απο την αμφιλοχια και την βονιτσα.

Ανώνυμος είπε...

oi nootropies ton mesologgiton einai na enspeiroyn misos kata ton agrinioton...senario epistimonikis fantasias epeidi eide podosfairiko synthima..kata ta alla oi agriniotes einai ametoxoi se osa symvainoyn..oi kyrioi protostates toy dixasmoy kai tis amfisvitisis to paizoun athoes peristeres..i koutoponiria toys omos na diekdiko oste etsi kati tha paro exei edo kai xronia ginei anypofori..artemis

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι μονο τα συνθηματα στο δρομο,τοσα σχολεια που ξεσηκωσε ο γραφικος ο δημαρχος σας για πορειες και καταληψεις τι ειναι;αυτοι ειστε παρτε το χαμπαρι,καλλιεργειτε το μισος και το κομπλεξ σε μικρα παιδια και ζειτατε και τα ρεστα μετα.