Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Ιστορία: Αεροπειρατεία στο δρομολόγιο Αθηνών- Αγρινίου την εποχή της Χούντας(!)

Με έκπληξη ανακαλύψαμε στο ιστολόγιο "Λίγα από όλα" μια ιστορία που ίσως ελάχιστοι από εμάς να τη γνωρίζουν. Πρόκειται για μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της πόλης μας. Σύμφωνα πάντα με το ιστολόγιο, η υπόθεση αυτή αφορά την εποχή της χούντας και συγκεκριμένα μια υπόθεση αεροπειρατίας το 1969 στο δρομολόγιο Αθήνας- Αγρινίου-Ιωαννίνων. Ο αεροπειρατής, επίσης Αγρινιώτης, ονόματι Τσιρώνης, έκανε την πράξη αυτή με την οικογένεια του για πολιτικούς λόγους, καθώς βρισκόνταν λόγω των δημοκρατικών φρονημάτων του και της αντιδικτατορικής δράσης του στο στόχαστρο του καθεστώτως. Στόχος του να διαφύγει στο εξωτερικό.Προσγειώθηκε τελικά στην Αλβανία, όπου και οι αρχές της εποχής έστειλαν το αεροσκάφος "πακέτο" στην Ελλάδα. Ο παράτολμος γιατρός μάλιστα έκανε την αεροπειρατεία μαζί με την οικογένεια του, εξοπλισμένοι με δύο πιστόλια και δύο μαχαίρια κατέλαβαν τις 4 πρώτες θέσεις πίσω από το πιλοτήριο, γελοιοποιώντας έτσι το αστυνομοκρατούμενη χούντα!!!Παγκόσμια πρωτοτυπία στα χρονικά.
Υ.Γ Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε ο γιατρός αυτός. Όμως μας εξέπλησε το θάρρος του συμπατριώτη μας . Η υπόθεση αυτή πέρασε στα ψηλά, καθώς δεν συνέφερε το τότε καθεστώς να βγεί κάτι προς τα έξω.
Διαβάστε καρέ καρέ το ντοκουμέντο αυτό στο: http://ligapola.blogspot.com/2008/09/1969.html

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

einai ontos gegonos..o aerropeiratis malista ithele na prosgeiothei sto agrinio eide apo psila omos to agrinio tromaxe kai leei kalytera tha einai stin alvania kai pige ekei....artemis

Ανώνυμος είπε...

Γράψε κι άλλα ρε Αρτέμη ,έτσι,να δείχνεις συνεχώς το επίπεδό σου και όλων των Μεσολογγιτών. Υπό του μηδενός. Μπράβο επίπεδο! Γεια σου ρε Αρτέμη με τα καραγκιοζιλίκια σου. Είσαι 15 χρονών? Έχεις πάει σχολείο? Ξέρεις να διαβάζεις?

zeidoron dtsoukas είπε...

Υπεροχος ανθρωπος ο Γιατρος,πολλοι τον ειπαν "τρελο".Το σιγουρο ειναι οτι δεν συμβιβαστηκε με κανενα καθεστως κι αγωνιστηκε για ελευθερια κι ανθρωπινα δικαιωματα, ομως ειχε αδοξο τελος,κατ'αλλους ηρωικο.
Την εποχη της μεταπολιτευσης με κυβερνηση Καραμανλη (πρεπει ναταν 1976 η 1977),ο γιατρος Τσιρωνης ταμπουρωθηκε στο σπιτι του στο Π.Φαληρο κι απεξω οι αστυνομικες δυναμεις τον "πολιορκουσαν".
Εχουν περασει πανω απο 30 χρονια και δεν θυμαμαι ποια ηταν τα αιτηματα του.Θυμαμαι οτι κρατουσε ομηρο μια δημοσιογραφο της Απογευματινης πουχε παει να του παρει συνενευξη.Η ιστορια αυτη κρατησε αρκετες μερες και η εφημεριδα το ΒΗΜΑ με αρθρα της κατηγορουσε την κυβερνηση γραφοντας:"δεν γινεται ενας τρελος να εξευτελιζει ολοκληρο το κρατος".
Παρεπιμπτωντος να σας πω οτι ο γιατρος ονομαζε το "ταμπουρι" του Αυτονομο Κρατος του γιατρου Τσιρωνη.Μ'αυτες τις συνθηκες λοιπον ενα πρωινο κυκλοφορησε η ειδηση οτι ο γιατρος αυτοκτονησε.
Βεβαια η αλλη πλευρα ελεγε οτι τον "αυτοκτονησαν".
Θα ηταν πολυ ενδιαφερον οποιος γνωριζει καλυτερα την ιστορια του γιατρου Τσιρωνη να γραψει σχετικα για να θυμομαστε οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι οτι παντα υπηρχαν
Δον Κιχωτες και ρομαντικοι ανθρωποι.Αργοτερα τους ειπαν "αιθεροβαμωνες".
Υ.Γ.:Και σεις ως Agrinionews θα μπορουσατε να ψαξετε το θεμα μεσα απο τις εφημεριδες της εποχης.

zeidoron dtsoukas είπε...

Epanerxomai sto thema tou giatrou.Viastika na grapsw ayta pou thymomouna.Opios endiaferetai as grapsei sthn anazitisi tou Google:dolofonia giatrou tsironi.
Ekei tha vreite oloklhrh thn istoria aytou tou Yperoxou Anthrwpou.
Osa grafontai tha sas fanoun san mythistorima,ki omws einai alithina.
www.vrahokipos.net/old/history/gr/Tsironis.htm

Ανώνυμος είπε...

πιτσιρικο μεσολογγιτη σε γραφουμε κανονικα.πηγαινε να παιξεις με τους φιλους σου καλυτερα η ριξτο στο ψαρεμα...μια ζωη το αγρινιο θα σε πληγωνει και θα σου δημιουργει ψυχολογικα τραυματα κατι που φαινεται ηδη.σε λιγο θα αρχισουμε να σε λυπομαστε κιολλας να το δεις.

Ανώνυμος είπε...

Τότε (1969) οι αεροπειρατίες στην Ελλάδα ήταν άγνωστες, και μάλιστα στα δρομολόγια εσωτερικού.Οι επιβάτες δεν περνούσαν καν από τυπικό έλεγχο, και καθόταν (όπως λέει η αεοσυνοδός όπου ήθελαν)
Εχω την εντύπωση ότι η αρχική ανάρτηση προέρχεται από τον ΙΟ της Ελευθεροτυπίας.