Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Αγρίνιο, η πόλη των οπλαρχηγών, του λαού, της εργατιάς και των προσφύγων:Διαδρομή στο χρόνο


Χρονολόγιο
Μυθικά χρόνια: Ίδρυση του Αγρίνιου από τον Άγριο, γιο του Πορθέα και τρισέγγονο του ήρωα Αιτωλού, ο οποίος οδηγεί το φύλο των Αγραίων στη πεδινή κοιλάδα του Αχελώου, όπου ιδρύουν το Αγρίνιο, τρία ακριβώς χιλιόμετρα προς ΒΔ του σημερινού Αγρινίου.
321 π.χ: Ο βασιλιάς των Μακεδόνων Κάσσανδρος αφανίζει το Αγρίνιο με φοβερή αγριότητα.
146 π.χ - 2ος αιώνας μ.χ : Διάλυση της Αιτωλικής Συμπολιτείας από τους Ρωμαίους, οι οποίοι δημιουργούν "ανεξάρτητο Κοινόν Αιτωλών". Ως πόλεις μαρτυρούνται η Αρσινόη και το Τριχώνιο στην Αιτωλική πεδιάδα, ενώ στη θέση "Κούβελο" 10 χμ ΝΑ του Αγρινίου ακμάζει οικισμός της αρχαιότητας έως τα χρόνια του Μεσαίωνα.
267 μ.χ Οι Γότθοι εισβάλλουν στην Αιτωλία.
4ος αιώνας μ.χ. Οι επιδρομές βαρβαρικών φύλων συνεχίζονται: Αυτή τη φορά οι Βησιγότθοι.
783 μ.χ.- 1104μ.χ Εισβολές Σλάβων, Βουλγάρων, Νορμαδών.
7ος-13ος αιώνας: Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή βρίσκεται σε ακμή( Αγία Τριάδα Μαύρικα, ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου).
1οος αιώνας: Οι Νορμανδοί κατασκευάζουν 365 συνεχόμενα τοξοειδή γεφύρια κτισμένα από πέτρα τα οποία συνέδεαν την Αιτωλική πεδιάδα με την Μακρυνεία, και μετέπειτα ονομάστηκαν ως γεφύρια του Αλάμπεη, ένα από τα πιο σπουδαία έργα της εποχής.
15ος αιώνας αρχές: Ο φράγκος Κάρολος Τόκος διώχνει τους Αλβανούς επιδρομείς από την περιοχή, η οποία ονομάζεται σε "Κάρλελι"
1460: Κατάληψη της περιοχής από τους Οθωμανούς.
1585: Κίνημα των αρματολών Μπούα Γρίβα- Δράκου. Καταστροφή Βραχωριόυ.
1733: Το Βραχώρι έδρα ανεξάρτητου πασαλικιού.
1770: Αποκεφαλίζονται οι πρόκριτοι ως συνένοχοι στο Ορλωφικό κίνημα
1795-1820: Παρεμβάσεις του Αλή Πασά στο Κάρλελι.
1818-1819: Μύηση Στάικου- Βλαχόπουλου στη Φιλική Εταιρία.
1821: Πολιορκία και Άλωση Βραχωρίου ( 11 Ιουνίου)
1822: Ίδρυση Γερουσίας Δυτικής Χέρσου Ελλάδος στο Βραχώρι.
1824-1826: Βραχωρίτες υπό τους Σταικαίους Βλαχοπουλαίους Μεγαπαναίους στη β πολιορκία του Μεσολογγίου. Ηρωική αντίσταση των αμάχων Βραχωριτών στους βάλτους της Λυσιμαχίας.
1827: Ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος διορίζεται από τον Καποδίστρια γενικός επιθεωρητής του στρατού της Δυτικής Ελλάδος.
1830: Οι Σουλιώτες εγκαθίστανται στο Βραχώρι, το οποίο παίρνει ξανά την αρχαία ονομασία του, το Αγρίνιο.
1833: Με διάταγμα της αντιβασιλείας ιδρύεται ο νομός Αιτωλίας & Ακαρνανίας με έδρα το Βραχώρι. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου μεταφέρεται στο Μεσολόγγι.
1836: Αγροτική εξέγερση στο Αγρίνιο
1855: Θανατηφόρα επιδημία πανώλης
1862: Τα αντάρτικα σώματα του Γρίβα καταλαμβάνουν το Αγρίνιο.
1868: Γέννηση Κωνσταντίνου Χατζόπουλου.
1870- : Στροφή στην καλλιέργεια του καπνού.
1881: Εγκαίνια γέφυρας Αχελώου και κατασκεύη σιδηροδρομικής γραμμής Αγρινίου- Κρυονερίου.
1887-89: Φοβεροί καταστροφικοί σεισμοί προκαλούν τεράστιες ζημιές.
1896: Ίδρυση γυμναστικού συλλόγου Ηρακλής και παράρτημα της "Εργάνης Αθηνάς" στο Αγρίνιο.
1898: Συνέδριο φεμινιστριών. Το Αγρίνιο πυρήνας του φεμινιστικού κινήματος.
1904: Στροφή στη καλλιέργεια της ελιάς.
1907: Ο Αγρινιώτης Ν.Παναγιώτου, εντάσσεται στους μακεδονομάχους και δρά στη περιοχή των Σερρών εναντίων των Βουλγαρικών αποσπασμάτων, όπου και χάνει ηρωικά τη ζωή του.
1911: Ιδρύεται το σωματείο καπνεργατών.
1913: Ίδρυση των εταιριών εμπορίας καπνού Παπαστράτου- Παναγόπουλου.
1916: Ο Δαγκλής συμμετέχει στη Τριανδρία της κυνέρνησης Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη με Βενιζέλο και Κουντουριώτη.
1922: Εγκατάσταση προσφύγων στο Αγρίνιο.
1926-1929: Αιματηρές συγκρούσεις καπνεργατών με στρατιωτικά αποσπάσματα. Ένοπλο συλλαλητήριο καπνεργατών.
1926: Ίδρυση Παναιτωλικού.
1934: Κατασκευή αεροδρομίου στο Αγρίνιο.
1941: Ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Αγρίνιο.
1941-1944: 7.000 Αγρινιώτες συμμετέχουν στην αντίσταση μέσω του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.
1944: Εκτέλεση 120 πατριωτών και απαγχονισμός τριών στην πλατεία της πόλης. Το Αγρίνιο πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην Εθνική Αντίσταση.
1944: Σεπτέμβριος: Απελευθέρωση της πόλης
1946: Ίδρυση Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου.
1950-60: Λειτουργία νυχτερινών σχολών Παναιτωλικού.
1969: Αεροπειρατεία με αντιδικτατορικά κίνητρα εκδηλώνεται σε αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνας- Αγρινίου- Ιωαννίνων.
1974: Ο κυβερνήτης ενός εκ των 13 αεροσκάφων που μετέφεραν καταδρομείς στη Κύπρο, ο επισμηναγός Βασίλειος Παναγόπουλος, χάνει τη ζωή του λίγο πριν προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, καθώς το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από "φίλια" πυρά.

Agrinionews.gr

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί συνδέουν το Μεσολόγγι μόνο με τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και την Έξοδο του 1826. Εξ' άλλου στις σχετικές ιστορίες αναφέρεται η δημιουργία της πόλης από πειρατές και ψαράδες Έλληνες και ξένους κατά τον 16ο αιώνα. Έτσι πάρα πολλοί νομίζουν, ότι η πόλη ιδρύθηκε σε μια περιοχή έρημη και ακατοίκητη έως την εποχή εκείνη. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η περιοχή που περικλείεται από την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και Αιτωλικού στον νότο, το όρος Αράκυνθος στον βορρά, τον Εύηνο στα ανατολικά και τον Αχελώο στα δυτικά είναι μια από τις αρχαιότερες κατοικημένες περιοχές του Ελληνικού χώρου. Οι Κουρήτες και οι Αιτωλοί ήταν οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής, που από την πρώϊμη αρχαιότητα είχε το όνομα Αιτωλία.

Στην περιοχή όπου σήμερα υπάρχουν οι πανέμορφες πόλεις Μεσολόγγι και Αιτωλικό, στην αρχαιότητα άκμαζαν η Καλυδώνα και η Πλευρώνα, πόλεις πανελλήνια γνωστές. Η ζωή στην περιοχή δεν σταμάτησε ποτέ και αυτό μαρτυρείται από τα πολυάριθμα μνημεία της αρχαιότητας, των Ελληνιστικών χρόνων, των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων και της Τουρκοκρατίας. Η περιοχή νότια του Αράκυνθου ήταν η παλιά Αιτωλία με δύο σημαντικές και πανελλήνια γνωστές πόλεις. Γεννάρχης της χώρας ήταν ο Αιτωλός, του οποίου οι δύο γυιοί, ο Καλυδώνας και ο Πλευρώνας έκτισαν τις δύο ομώνυμες πόλεις. Απόγονοι τους ήταν ο Οινέας (από την Καλυδώνα) και η Αλθαία (από την Πλευρώνα). Παιδιά τους ήταν και ο Μελέαγρος και η Δηϊάνειρα. O Οινέας καλλιέργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την άμπελο και βασίλευσε σε μια περιοχή με πλούσιες καλλιέργειες. Εκεί οργανώθηκε το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, στο οποίο έλαβαν μέρος ήρωες από όλη την Ελλάδα. Ο Μελέαγρος έλαβε μέρος και στην Αργοναυτική Εκστρατεία μαζί με τον θείο του τον Ίφικλο. Στην ίδια εκστρατεία έλαβε μέρος και ο Αγκαίος από την Πλευρώνα, που μάλιστα ήταν ο δεύτερος κυβερνήτης της Αργούς. Η Δηϊάνειρα παντρεύτηκε τον Ηρακλή, που για χάρη της πολέμησε με τον Αχελώο και τον νίκησε. Τέλος, στον Τρωϊκό Πόλεμο έλαβαν μέρος και ο Θόας εγγονός του Οινέα από την Αλθαία αλλά και ο Διομήδης εγγονός του Οινέα από τον δεύτερο γάμο του (με την Περίβοια). Όλοι αυτοί οι ωραίοι και πανελλήνια γνωστοί μύθοι, που σχετίζονται με την ζωή των ηρώων της περιοχής μαρτυρούν την ισχύ της Καλυδώνας και της Πλευρώνας και τις στενές σχέσεις τους με τις ισχυρές πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στην Αιτωλία, έζησαν από τα πολύ αρχαία χρόνια ένα μεγάλο πλήθος λαών - Προελληνικοί λαοί, Πρωτοαχαιοί, Αχαιοί, Δωριείς. Αυτό αποδεικνύεται κυρίως από τα αρχαία ερείπια και υπολείμματα, που υπάρχουν σε όλο τον τόπο, αλλά και από τα υδρωνύμια Αχελώος, - Eνοχος που περιέχουν τη ρίζα AKW(αχ) της Γραμμικής Β' - που σημαίνει νερό. Οι αρχαίοι αυτοί λαοί ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ οι σχέσεις τους με τη λιμνοθάλασσα ήταν περιέργως περιορισμένες κυρίως στην πειρατία και στις επιδρομές. Οι Αιτωλοί άλλωστε χαρακτηρίζονται "επιθετικοί, ληστρικοί, πολιτικά φιλόδοξοι, ατίθασοι......".

Περίπου το 314 π.Χ. δημιουργήθηκε η Αιτωλική Συμπολιτεία και αρχικά περιλάμβανε την αρχαία Αιτωλία και την Επίκτητο, τους δυτικούς δηλαδή πρόποδες της Πίνδου. Από το 280 π.χ. και ύστερα, η Συμπολιτεία εκτείνεται από την Μακεδονία και την Hπειρο, ως την Αθήνα και τη Βοιωτία. Η πολιτειακή τους οργάνωση είναι από τις τελειότερες της Ελλάδας. Δεν θα τα καταφέρουν όμως να αποκρούσουν τους Ρωμαίους, αρχικά απασχολημένοι και αργότερα εξαντλημένοι από τους αγώνες κατά των Μακεδόνων. Η γεωργία και η κτηνοτροφία στηρίζουν την οικονομία τους, ενώ οι τάξεις αποτελούνται από ισχυρές οικογένειες και πολλούς φτωχούς καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, όχι όμως από δούλους, πένητες ή δουλοπάροικους.


Η περιοχή του Μεσολογγίου γίνεται Ενετική από το 1204 μ.χ. Το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό προσφέρουν, με τις λιμνοθάλασσές τους, ασφάλεια στους Βενετούς. Η στρατηγική του θέση αναδεικνύει το Ρίο Αντίρριο σε "μάτι της Ανατολής". Η οικονομία του πλέον σταματά να περιορίζεται σε γεωργία και κτηνοτροφία καθώς αναπτύσσεται το εμπόριο.



Η μεγάλη ακμή όμως παρουσιάζεται την περίοδο 1740-1770. Εμπορικό και Ναυτικό κέντρο, διαθέτει 75 καράβια (ενώ το σύνολο των Ελληνικών είναι 615). Η πτώση της Βενετίας (1797) ήταν μεγάλο πλήγμα για την περιοχή, αλλά παρόλα αυτά οι αρχές του 19ου αιώνα σημαίνουν την αναγέννηση. Η πλήρης αξιοποίηση του φυσικού πλούτου οδηγεί στην ενδυνάμωση της πόλης, ενώ η σύντομη αποδυνάμωσή της οφείλεται κυρίως στη ληστρική πολιτική του Αλή Πασά.


Το 1726 ιδρύθηκε υποπροξενείο (της Βενετίας) στο Μεσολόγγι με πρώτο πρόξενο τον Νάξιο Σπυρίδωνα Μπαρότση. Στα χρόνια αυτά οι Μεσολογγίτες διαθέτουν πάνω από εβδομήντα πλοία, από τα οποία τα δύο τρίτα είχαν ναυπηγηθεί σε μεσολογγίτικα καρνάγια. Το 1746 έκθεση του Γάλλου προξένου της Άρτας κάνει λόγο για πλήρη κυριαρχία των εμπορικών πλοίων του Μεσολογγίου στις σκάλες του Ιονίου, όπου δεν μπορούν πια να τα συναγωνιστούν ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Νεαπολιτανοί, ούτε οι Σουηδοί.
Το 1761 αναφέρεται πάλι ότι η εμπορική δραστηριότητα των Μεσολογγιτών είχε σχεδόν αφανίσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τη βενετική ναυτιλιακή σημασία.


Τα ναυτιλιακά και εμπορικά ενδιαφέροντα δεν εμπόδισαν τους Μεσολογγίτες να παίρνουν μέρος και σε αντιτουρκικές εξεγέρσεις, στις οποίες διακινδύνευαν τον πλούτο και την ειρηνική ανάπτυξη της πατρίδας τους. Με την έκρηξη της επαναστάσεως του 1770 σχηματίστηκε στο Μεσολόγγι προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση με αρχηγό τον λόγιο Μεσολογγίτη Παναγιώτη Παλαμά. Οι συνέπειες ήταν φοβερές: στις 10 Απριλίου 1770 ο στόλος του Μεσολογγίου καταστρέφεται, η πόλη πυρπολείται και οι Μεσολογγίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να καταφύγουν στα Επτάνησα. Μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, οι κάτοικοι ξαναγυρίζουν στο Μεσολόγγι, το ανοικοδομούν και ξαναφτιάχνουν τον στόλο τους. Νέα δοκιμασία θα περάσει το μεσολογγίτικο εμπορικό ναυτικό στα χρόνια του Αλή πασά. Το 1806 δεν διαθέτει παρά μόνο 12 τρικάταρτα και 13 μικρότερα πλοία, ενώ το 1813 ο αριθμός αυτός μειώνεται ακόμη περισσότερο: μία μόνο «πολάκα» και 18 πλοία των 20 τόννων. Τον 18ο αι. σημειώνεται στο Μεσολόγγι αξιοσημείωτη πνευματική κίνηση, στην οποία πρωτοστατεί ο Παναγιώτης Παλαμάς (1722 - 1802), ο γιός του Γρηγόριος και το πλήθος των διδασκάλων και των μαθητών της περίφημης Παλαμαϊκής Σχολής της πόλεως.
Το 1819 ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος πέρασε από την Πάτρα στο Μεσολόγγι και εμύησε στη Φιλική Εταιρεία τους αρματολούς του Ζυγού και αρκετούς διακεκριμένους Μεσολογγίτες.
Στις 5 Μαϊου 1821 ο οπλαρχηγός της περιοχής Δημήτριος Μακρής κατέλαβε τη «σκάλα» του Μαυρομματιού και αιφνιδίασε τουρκικό απόσπασμα που μετέφερε χρήματα φορολογιών από τη Ναύπακτο προς την Κωνσταντινούπολη.

stamatao giati meta exoyme gegonota pou an ta po tha valete fotia sto agrinio na kaeite...tha ta valo tin epomeni fora an xanaexete to trasos na milisete gia istoria toy agrinioy.....agrioi,apedeytoi,istorioapexontes...artemis

Ανώνυμος είπε...

o Μακρής δεν ήταν από το Μεσολόγγι, ο Παλαμάς ήταν από Πάτρα κανονικά!
χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Για πες μας Αρτέμη τι έχει να επιδείξει το Μεσολόγγι από κοινωνικούς αγώνες;

Ανώνυμος είπε...

Αρτέμης, ο Μεσολογγίτης με το μεγάλο κόπμλεξ κατωτερότητας. Τον ακολουθού κατά πόδας καιοι υπόλοιποι,όμοιοί του.
Η ουσία είναι μία. Ζούμε το τώρα κι όχι την ιστορία. Κατάλαβες Αρτέμη?? Με οδηγό το παρελθόν, δημιουργού ε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό,όμως,συμβαίνει μόνο στο Αγρίνιο. Γιατί εκεί με οδηγό το παρελθόν πάτε απ'το κακό στο χειρότερο.
Τσιπουρόμυαλοι.

Ανώνυμος είπε...

a etsi athithasa kai akoresta poylaria tis ypaitroy...gia ayto vazete ayta peri istorias...malakies kanete..pou na ti vgeite stin istoria toy mesologioy...ante kante kana diagonismo psisimatos provatinas,i armegmatos,i kana diagonismo makryas gaidoyras mpas kai mas kerdisete..artemis

Ανώνυμος είπε...

αγρινωτες εχετε ξεφτιλιστει με αυτα που κανετε.....

Ανώνυμος είπε...

μαλιστα. εχει και το αγρινιο, μια ιστορια. με τον βασιλια Αγριο!

περιεργο! γιατι οταν περπατω στο αγρινιο νομιζω οτι ειναι μια πολη που δημιουργηθηκε μολις το 1940-50?

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ Η ΚΕΡΚΥΡΑ. ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ "ΚΟΥΜΑΝΤΟ" Η ΑΘΗΝΑ. ΤΟΥΣ ΦΑΓΑΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙς ΚΑΤΑΓΕΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΔΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ...
ΑΣ ΔΩΘΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΜΙΣΟΥΣ ΑΠΟ 2-3 ΑΝΟΗΤΟΥΣ...
ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΧΩΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥΣ ΚΤΛ...
ΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ...

Ανώνυμος είπε...

Τον artemis δεν το βλέπω για πολύ ακόμα..

Ανώνυμος είπε...

ουστ ρε γραφικό προϊόν που είσαι βαλτός.Μη ξαναμπείς εδω μέσα και ξαναγράψεις τη χολή σου.
Πέσατε όλοι οι υποχθόνοιοι μεσολογγίτες στη παγίδα και τώρα θα ήρθε η ώρα να παάρετε το μπούλο με πράξεις.
Τέρμα στα εμπόδια και τους εκβιασμους του Μεσολογγίου.Δε μπορεί άλλο ο κόσμος του νομού και του Αγρινίου να πληρώνει τις Μα..... του χωριού.

Ανώνυμος είπε...

afoy to messologi exei toso megali istoria kai exei prosferei tosa sto nomo giati exei einai toso mikro se plithismo ?


an eksereseis toys fantarous, toys foitites kai toys gyftoys zitima na menoyn kamia 8000 katoikoi....

Ανώνυμος είπε...

το μεσολογγι εχει μεινει οπως ηταν τα αρχαια χρονια.καμια εξελιξη καμια αναπτυξη ΤΙΠΟΤΑ.το κακο ειναι οτι και τα μυαλα τους εχουν μεινει εκει και γι'αυτο το μελλον τους θα ειναι πολυ αβεβαιο.ηδη τους εχει παρει η κατω βολτα και για το μονο πυ ξερουν να πουν ειναι η ιστορια.μεινετε επομενως κολλημενοι εσεις στο παρελθον και αφηστε στο σημερα το αγρινιο να σας προσπερνα ολο και περισσοτερο,δεν μας χαλαει καθολου...αντε γεια ωρε παλικαρια ψαραδες!!!!

Ανώνυμος είπε...

se liga xronia to mesologgi tha katoikeite mono apo giftoys kai alvanous.i proteuousa tou nomou exei ginei proteuousa tis giftias kai einai kati pou kai oi idioi mesologgites to lene metaksi tous kai to diapistonei opoios perasei apo to giftoxori tous.kai meta tolmoun na ta vazoun me to agrinio kai na vgazoun kai glossa pou an den itan proteuousa tha eixan afanistei apo ton xarti.oust giftaioi...

Ανώνυμος είπε...

11.55 PARE KANA KATREFTI SPITI SOY KAI MILA EPITELOYS STIN MAKTYMALOUSA TIS GEITONIAS SOU MPAS KAI APOSYMPIESTEIS..AYTOI POY MILANE GIA GYFTOYS EINAI TO KATHIMERINO YLIGO TIS GYFTIAS STIN ELLADA...

Ανώνυμος είπε...

η αληθεια να λεγεται παιδια.ας μην το περνουμε το θεμα ρατσιστικα απλα να περιγραψουμε μια πραγματικοτητα.η πραγματικοτητα αυτη ειναι αδιαψευστη,το μεσολογγι εχει γεμησει απο τους γυφτους που δημιουργουν σοβαρο προβλημα στην εικονα της πολης.δεν θα ηθελα και στο αγρινιο να παρει τετοιες διαστασεις το φαινομενο και ειναι κατι το οποιο θα πρεπει να το αντιμετοπισουν απο κοινου οι 2 πολεις μαζι.

Ανώνυμος είπε...

thiliko i arseniko eisai re artemis?mas exeis mperdepsi.an ise thiliko prepei na exeis eklipsi sex edo kai poli kairo,an eisai arseniko prepei na exeis augotaraxopoihsi apo tin poli katanalosi!

san thiliko sou protino tin xira me ta 5 orfana(xeri)san prosorino metro mexri na katevo sto psaroxori.

san arseniko sou protino agriniotiki kapnoriza san ipotheto na ksekolisi to augotaraxo apo to mialo sou kai ta blog!xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxaxxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxaxaxaxxaxaxa!!!!!!!!!!!

zannos είπε...

ΤΙ ΜΑΛΑΚΕΙΕΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΡΕ!!
ΑΝΤΕ ΜΕΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.
ΜΗΠΩς ΚΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΧΕΣΕΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΨΑΤΕ ΑΚΟΜΑ?
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Unknown είπε...

Κανένας δεν είπε Άρτεμης ότι το Μεσολόγγι δεν έχει μεγάλη ιστορία. Σιγουρα έχει... ευθύνη και υποχρέωση των Αγρινιωτών όμως είναι να μιλάνε και να δημοσιεύουν τη δική τους και αντίστοιχα παρόμοια ευθύνη έχουν και οι Μεσολογγίτες για την ιστορία τους. Τι σας πειράζει εσάς αν εμέις καμαρώνουμε για αυτή τη μικρή ή μεγάλη ιστορία μας? Σταματήστε επιτέλους αυτή την κοντρα μαζί μας ...Αν εσείς νιώθετε ότι επειλείστε από μας δεν φταίμε εμείς αλλά εσείς που δεν κάνετε κάτι για να αναδείξετε αυτή την ομορφιά που λέτε ότι έχει ο τόπος σας. Εγώ πήγα στο Μεσολόγγι και μόνο ομορφιά δεν είδα. Αυτό ας σας πει κάτι για να διορθώσετε την εικόνα σας.

Athanasios-Foivos είπε...

ρε παιδιά...σταματήστε πια αυτό το παραμύθι "δεν έχει ιστορία το Αγρίνιο/Μεσολόγγι, αλλά το Μεσολόγγι/Αγρίνιο"... και οι δύο πόλεις είναι αρχαίες, με πλούσια ιστορία. και στις δύο πόλεις γεννήθηκαν και έζησαν σπουδαίοι άνθρωποι.μην τρελαθούμε.

είμαι χρόνια φοιτητής στο Αγρίνιο (από Πειραιά)αλλά κατεβαίνω συχνά Μεσολόγγι. Ξέρετε κάτι? Να την βράσω την πρωτευούσα (Μεσολόγγι) άμα είναι νά έχει πάνω από τους μισούς κατοίκους τσιγγάνους. τι να την κάνω την "πρωτεύουσα" όταν δεν φροντίζει τα ΤΕΙ της, το Νοσοκομείο, τις ανάγκες των κατοίκων της, όταν οι υποδομές μου θυμίζουν Σαράγιεβο... Να τη
βράδω την "οικονομική πρωτεύουσα" (Αγρίνιο) όταν έχει πήξει στους βλάχους, στους αμαθείς, δεν έχει πράσινο, γίνεται χαμός στη κυκλοφορία, όταν έχει παρατήσει το Πανεπιστήμιο...

Δεν έχει σημασία που θα γίνει το Εφετείο ή το Πανεπιστήμιο. Γιατί πάλι σκ@τ@ θα καταντήσει. Έγιναν τα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο αντίστοιχα στις δυο πόλεις. Υπερηφανεύονται ολοι τους. Γιατί? Που οι φοιτητές είναι σαν πρόβατα? που δεν υπάρχουν εστίες? που οι σχολές είναι σαν σχολείο δημοτικού? Που έχουν το χειρότερο όνομα σαν εκπαίδευση? Δεν θυμίζουν Ανώτερη εκπαίδευση. Ανώτερη αποχέτευση θυμίζουν.

Για σοβαρευτείτε γιατί στο τέλος τα Γιάννενα και η Πάτρα θα τα πάρουν όλα. Και στο τέλος το Μεσολόγγι θα έχει να θυμάται μόνο την Έξοδο (πριν 185) και το Αγρίνιο τα Καπνά. Δηλαδή ένδοξες στιγμές, σαν να λέμε περσινά ξινά σταφύλια....

Athanasios-Foivos είπε...

Με αφορμή μια απάντηση Ανωνύμου (ότι το Αγρίνιο μοιάζει να δημοουργήθηκε το 1950). Το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, άν και παλιές πόλεις έχουν χάσει την αισθητική τους. Την ομορφιά τους. Τα παλιά αρχοντικά έχουν κατεδαφιστεί και την θέση τους πήραν κάτι κουμούτσες άχαρες... σαν την μύτη του Πινόκιο.

Και τις δύο πόλεις, στην ευρύτερη Ελλάδα τις θεωρούν χωριά ακόμα. Και εσείς (Αγρινιώτες - Μεσολογγίτες) πλακώνεστε... "Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι" όπως λέει η παροιμία. Τσακώνεστε για την "Πρωτεύουσα", τις ομάδες και τα μυαλά (ποιά? χαχα) στα κάγκελα.

Για σοβαρευτείτε. Δηλαδή τη περιμένετε? να κλείσουν τα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο(επειδή δεν προσφέρουν όπως φαίνετε σιγά-σιγά) και μετά θα ξυπνήσετε?

Εσείς οι ίδιοι που φωνάζετε αφήσατε την πόλη να γίνει χωριό. Με το να πετάτε τα σκουπίδια στο δρόμο, να μην εδιαφέρεστε για την κοινωνία, να ασχολείστε μόνο με την μπάλα και το τι αμάξι να πάρουμε...

Athanasios-Foivos είπε...

Έχετε και οι δύο πόλεις να αναδείξετε την ομορφιά σας. (θάλασσσα - βουνό, ιστορία, γραφικά σημεία της πόλης).... Μην καταστρέφετε την εικόνα σας. Στο τέλος θα μείνει η μαγκιά-κλ@νι@ μόνο...