Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από εδώ είπαμε ότι θα τα λέμε όλα και τα θετικά και τα αρνητικά.
Σε ανάρτηση που είχαμε κάνει με αφορμή την απελευθέρωση του Αγρινίου από τους Τούρκους την 11η Ιουνίου, είχαμε θίξει το ζήτημα ότι τα ονόματα των πρωταγωνιστών της ιστορικής αυτής μέρας που απελευθέρωσαν τη πόλη μας, δεν έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην ονοματοθεσία των δρόμων. (http://agrinio-news.blogspot.com/2008/06/11.html)
Τώρα έρχεται ο δήμος Αγρινίου να επανεξετάζει το ζήτημα.
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:
Την αρμόζουσα τιμή σε εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης αλλά και σε πολιτικούς, αποφάσισε να αποδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, εγκρίνοντας την πρόταση της Επιτροπής Ονοματοθεσίας, με την οποία προτείνεται να δοθούν σε οδούς και πλατείες της πόλης, ονόματα ανθρώπων που κατέθεσαν αξιόλογο έργο και συνέβαλαν στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Πρόκειται για προσωπικότητες που γεννήθηκαν στο Αγρίνιο ή και στην ευρύτερη περιοχή (Δήμαρχοι της πόλης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, Εθνοσύμβουλοι, Επιστήμονες, Καπνεργάτες, Ιδρυτές και Διευθυντές τοπικών εφημερίδων), πολιτικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στο Αγρίνιο ή στην ευρύτερη περιοχή και στην υπόλοιπη Ελλάδα και κατέθεσαν έργο τόσο σε τοπικό επίπεδο πόλης όσο και σε επίπεδο επικράτειας, δωρητές - ευεργέτες, Αιτωλοακαρνάνες μαχητές που πολέμησαν κατά την επανάσταση του 21 στο Βραχώρι - Ζαπάντι, Αγρινιώτες (Βραχωρίτες) αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 και ονόματα αρχαίων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού με την ονοματοθεσία των οδών, η πόλη, αποδίδει την οφειλόμενη τιμή και αναγνώριση σε σημαντικούς ανθρώπους από τον χώρο της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών. «Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης καταγράφεται η ιστορία της πόλης, πέρα από την ανάγκη που υπήρχε για την ονοματοθεσία οδών, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν διανοιγεί νέοι δρόμοι και νέες περιοχές έχουν μπει στο σχέδιο πόλης.» Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Μοσχολιός, τόνισε, «την ιστορία της πόλης δεν την καταγράφει η Δημοτική αρχή, αυτό είναι έργο άλλων και ιδίως των ιστορικών αλλά και κατ΄επέκταση της κοινωνίας. Εμείς απλά οφείλουμε να τιμήσουμε τους ανθρώπους που έζησαν, έδρασαν και δημιούργησαν στην πόλη και στην περιοχή ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ανεξάρτητα από το εάν διαφωνεί κάποιος με τις πολιτικές επιλογές τους.»

Κρίνουμε σωστή την κίνηση αυτή. Ναι οι δωρητές πρόσφεραν στην πόλη μας, όμως είναι βαριά η ιστορική κληρονομιά της πόλης μας που δεν πρέπει να αφήνει κανέναν απ΄έξω. Αν μη τι άλλο δεν πρέπει να αναδεικνύεται μόνο το "αστικό" κομμάτι του παρελθόντος του Αγρινίου μέσω της ονοματοθεσίας των οδών.

Μένει να δούμε το πώς και σε τι εύρος θα εφαρμοστεί η νέα ονοματοθεσία των δρόμων.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλα ολα αυτα και να δωθουν καποια ονοματα τιμοντας τους τοπικους και οχι μονο 'πολιτες'.
Αυτα τα κανουν σε ολες τις πολεις του κοσμου.
Για να υπαρξει ομως πρωτοτυπια και να θυμασε για παντα το ονομα του δρομου επρεπε οι δημ.συμβουλοι να βαλουν την φαντασια τους να δουλεψει ( υπαρχει τετοιο πραγμα; ) και να ονομασουν τους δρομους ποιητικα (π.χ. οδος χρωματων και λεωφορος συναισθηματων ή οτιδηποτε αλλο).
ΑΥΤΟ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

LEIPOYN KAI ALLA..PX OPOS POLITSISMOS...

Ανώνυμος είπε...

TON ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.ΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΧΟΥΜΕ.
ΑΡΑ ΛΕΙΠΕΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

...σοβαρό προβλημα κι αυτό....μπραβο στο Δήμαρχο που βρηκε τη λύση...!!

Ανώνυμος είπε...

Την οδο Σταϊκου προτεινω να την ονομασουν οδο Χιροσιμας μεχρι να ολοκληρωθουν τα "εργα"...