Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Παρουσίαση Βιβλίου στη "Διέξοδο"

Την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 8 το βράδυ στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων των βιβλιόφιλων της "Λέσχης ανάγνωσης" του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" θα παρουσιασθεί και θα αναλυθεί στο αίθριο του ομώνυμου Πολιτιστικού Κέντρου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου το μυθιστόρημα "Αικατερίνη - Ρόζα Μπότσαρη: στη σκιά του ονόματος" της συγγραφέως Κατερίνας Αγραφιώτη.
Ο χρόνος παρουσίασης του συγκεκριμένου μυθιστορήματος εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις της συνεχιζόμενης ιστορικής έκθεσης "Το ΄21 και οι πρωταγωνιστές του".
Η παρουσίαση και ανάλυση θα γίνει, όπως πάντα, απο τις κυρίες Ιφιγένεια Μάρκου - Μπέμπελη, Ραλλού Κυριακοπούλου και Μαρία Ζουζανέα - Φιλιπποπούλου, με συντονίστρια την κυρία Ακακία Κορδόση ενώ θα παραβρεθεί και θα μιλήσει και η ίδια η συγγραφέας του μυθιστορήματος, Κατερίνα Αγραφιώτη.
Το "Αικατερίνη - Ρόζα Μπότσαρη: στην σκιά του ονόματος" είναι μια συγκινητική μυθιστορηματική βιογραφία στην οποία παρουσιάζεται η ζωή της κόρης του ηρωικού πρωταγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Μάρκου Μπότσαρη, ενώ παράλληλα καθρεφτίζεται και η εποχή της προσαρμογής της Ελλάδας των μετεπαναστατικών χρόνων ως ελεύθερο κράτος.
Η ηρωίδα, η οποία υπήρξε σύμβολο της εποχής της και η πρώτη Ελληνίδα Κυρία Των Τιμών της Βασίλισσας Αμαλίας, με το ελληνικό της προφίλ και το μελαγχολικό της βλέμμα γοήτευσε ολόκληρη την Ευρώπη ακολουθώντας την Αμαλία στα ταξίδια της και έγινε το ίνδαλμα της εποχής της.
Το 1844 παντρεύτηκε τον φαναριώτικης καταγωγής Γεώργιο Καρατζά, στρατιωτικό, άνδρα αυστηρό και αυταρχικό, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Όμως, ο αταίριαστος γάμος της και η απώλεια δύο εκ των τεσσάρων παιδιών της ράγισαν την καρδιά της και την οδήγησαν σε πρόωρο θάνατο σε ηλικία 57 ετών, έναν μόλις χρόνο απο τον θάνατο της κόρης της Φρόσως.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι η ιστορία μιας γυναίκας που, σεβόμενη πάντα την καταγωγή της, υπηρέτησε αδιαμαρτύρητα τα κοινωνικά "πρέπει" και παρέβλεψε τις προσωπικές της αναζητήσεις με τη δύναμη και την αξιοπρέπεια που αντλούσε απο το όνομα του πατέρα της.
Για την παρουσίαση του βιβλίου , όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις λόγου, δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΑΚΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

μπραβο,ειναι σημαντικο να προχωρα ο πολιτισμος

Ανώνυμος είπε...

to mesologgi didaskei kai kalo einai na kanei kai lesxi epimmoforsis agriniotikon amnoerifion..artemis

Ανώνυμος είπε...

sxoles panaitolikkou..tora dorean onomatodosia omadan,poleon,efeteion,panepistimion klp..edra panaitolikoy 69 kai pantaagrioy gonia...artemis