Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Η κατάρρευση ενός ιστορικού μνημείου του τόπου μας..

O πύργος του Ακροποτάμου πριν..


Ο πύργος του Ακροποτάμου όπως είναι τώρα..


Η μαγευτική θέα του ποταμού Αχελώου από το μέρος του πύργου που έχει απομείνει..

Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από τον πύργο του Ακροποτάμου, ο οποίος βρίσκεται στον Δήμο Παρακαμπυλίων στην τοποθεσία Αυλακές. Έχει εποπτεία μεγάλο μέρος του ποταμού Αχελώου και βρίσκεται περίπου στο ύψος μεταξύ των δύο τεχνητών λιμνών Καστρακίου και Κρεμαστών.
Το μνημείο αυτό χρονολογείται από τον 4ο π.χ. αιώνα. Επόπτευε όλη τη παραποτάμια περιοχή και είχε σπουδαία στρατηγική σημασία. Φτιαγμένος από κυκλώπιες πέτρες ήταν ένα από τα πιο ισχυρά φρούρια, τελικά όμως φάνηκε ανίσχυρο μπροστά στη λήθη της ιστορίας και στη κρατική αναλγησία που όχι μόνο δεν τον αξιοποίησε, αλλά τον άφησε στην τύχη του να καταρρεύσει.
Τα λόγια βέβαια είναι περιττά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Περισσότερες μπορείτε να δείτε στο blog parakampylioi.blogspot.com

14 σχόλια:

Εξοδίτης είπε...

ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΟΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ "ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΠΟΛΗΣ" ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ...! ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ...! (ΔΗΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ)

Ανώνυμος είπε...

τι μας ρε τσογλανη,ε συγνωμη τσοκανη.ανατριχιασαμε με αυτα που λες.για πες μας και κατι για το χωριο σου αληθεια.ουτε καν εσεις δεν ασχολειστε μαζι του ε;τι να πεις εξαλλου αφου ολα τα νεα που εχουν σχεση με τον νομο μας το αγρινιο αφορουν.
πως σου φανηκεδηγματολογε τις κακιας ωρας;πικρα ε;ας προσεχατε ,τι να σας κανουμε αρκετα σας κανακεψαμε τοσα χρονια...
περαστικα σας....

Ανώνυμος είπε...

@ ΔΗΓΜΑΤΟΛΟΓΕ,

και μόνο ότι βρήκες(;) την ευκαιρία να στάξεις και πάλι χολή εναντίον του Αγρινίου με αφορμή ένα λυπηρό γεγονός (την πτώση του Πύργου) δείχνει ότι είσαι πολύ κομπλεξικός.

κρίμα και μόνο κρίμα για το επίπεδό σου!

Αγρίνιο Πρωτεύουσα-Πόλις

Ανώνυμος είπε...

όχι θα περίμενε κανεις να κρατηθεί το τείχος.Αμα δεν υπάρχει ενδιαφέρον απο την πολιτεία αυτα θα συμβαίνουν και σε άλλα μηνμεία ,αρχαία η ότι άλλο θέλετε.Την ώρα που σε άλλα μέρη το παραμικρό δείγμα αρχαίου αναδικνύεται με το παραμικρό είτε επειδή το θέλει η πολιτεία είτε επειδή το θέλουν οι αρχαιολόγοι...................
ειναι περίεργα τα πράγματα.
Είναι δεδομένο ότι όλα έχουν κοινή πορεία ,αναπτυξη και πολιτισμος.
Καμια φωτογραφία τουλαχιστον να το μαθαινουν οι νέοι και να θυμουνται οι παλιοί.

Ανώνυμος είπε...

ο πυργος δεν ειναι στο αγρινιο φυσικα,η λιμνη των κρεμαστων απεχει πολυ απο το αγρινιο αλλα ως συνηθως το αγρινιο ετρεξε να δηλωσει ως συνηθως ως δικο του καθε τι ξενο

Βραχωρίτης είπε...

Δηγματολόγε, όντως πετυχημένο το nick, φαρμάκι στάζεις! Εγώ θα προσθέσω ότι είσαι και τυπικό δείγμα των κομπλεξικών (θα έλεγα και κάτι περισσότερο, αλλά δε με νοιάζει πόσο χρόνο περνάς παίζοντας με τον εαυτό σου)που δεν μπορούν να διαχωρίσουν τη βαρύτητα μιας τέτοιας είδησης από τις ψευτοκόντρες που προσπαθούν να ξεκινήσουν με το Αγρίνιο. Αλλά ποιος ασχολείται μαζί σας ρε κακομοίρηδες; Με κάτι τέτοιες δημοσιεύσεις προσπαθείτε να δώσετε αξία στον εαυτό και την "πόλη" σας. Πίσω στη μίζερη τρύπα σας, δηγματολόγοι!

Ανώνυμος είπε...

μα 5:12 όπως είναι γνωστό οι Αγρινιώτες καταγονται απο αυτά τα μερη και είναι λογικο να ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας.Ειπαμε Αγρίνιο=Αιτωλοακρνανια και Αιτωλοακαρνανία=Αγρίνιο.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ασε δειγματολογε απο οτι βλεπεις και παραπανω δεν σε περνει.ειπες και συ ο καημενος να σταξεις παλι χολη μιας και βρηκες την ευκαιρια αλλα παλι τα μουτρα σου εσπασες.πρεπει να αισθανεσαι(δεν λεμε οτι εισαι,προς θεου...)πολυ ηλιθιος που καρτερηκα περιμενεις να σκασει κανα θεμα ακομα και ασχετο για να την πεις στο αγρινιο και μετα να σε κραζουν ολοι.τελος σπαντων κατανοουμε ολοι το κομπλεξ σου και το αισθημα της κατωτεροτητας που εχεις απεναντι στο αγρινιοαλλα ειναι κατι που το εχει ολο το χωριο σου και δυσκολα γιατρευεται.περαστικα σου...

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΓΜΑΤΟΛΟΓΕ.ΠΑΡΤΟΥΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΥΡΩΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗς ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΗς ΕΠΙΝΟΗΣΗς

Ανώνυμος είπε...

πραγματικα λυπηρη η ειδηση αυτη αλλα δεν ειναι το μονο αρχαιολογικο μνημειο που χρειαζεται επειγον αναγκη.
ΘΕΛΩ ΝΑ αναφερω
-για το μιναρε στην μεγαλη χωρα που ειναι ζητημα μηνων να καταρευσει αλλα και
-για το τειχος στην αρχαια πολη του ΣΤΡΑΤΟΥ που μερα με την μερα οι πετρες απο το τειχος που μενουν ορθιες ειναι ολο και πιο λιγες
(εκτος απο το σκουπιδομανη που εχει μαζευτει εκει.)
-πολλα αλλα μνημεια της ευρητερης περιοχης ειναι ετοιμα να καταρευσουν.
λειτουργει η αρχαιολογικη υπηρεσια και τι κανει για να περισωσει και να αναδειξει τον πλουτο του νομου για να γνωρισουμε και να ειμαστε περιφανοι για τον νομο μας.

Βραχωρίτης είπε...

9:51 πολύ καλές οι επισημάνσεις. Ειδικά για το τείχος του Στράτου να προσθέσω ότι οι καταστροφές από την εγκατάλειψη είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε ορισμένα σημεία του, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν άμεσα. Όσο για το μιναρέ της Μ. Χώρας, ή έστω το κατώτερο τμήμα του που έχει απομείνει, επιβάλλεται να διατηρηθεί ως ένα από τα ελάχιστα (δε θυμάμαι να έχω δει μιναρέ σε κάποια άλλη περιοχή της «παλαιάς Ελλάδας») οθωμανικά κτίσματα που έχουν διασωθεί.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΑΛΥΒΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΛΙΑΡΟΧΩΡΙΟΥ. Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΕΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝ!!!! ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΑΓΓΕΛΑΡΑ ΜΠΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΜΠΟΛΙΑΡΟ ΓΑΜΠΡΟΥ-ΡΑΚΗ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΡΕΛΑ ΚΛΠ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ΄!!!, ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΄΄ΘΑΦΤΗΚΕ΄΄ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ, ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΣΚΟΠΟ, ΚΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ. ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ, ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ -ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ;[ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ 8Ο% ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΥΣΙΚΟ].

Ανώνυμος είπε...

o megalos arxaiologos 11.46 milise kai gia mia akomi fora eipe apisteytes kotsanes....to thema arxaiologiko moyseio einai ena apoluto deigma toy sovinismoy toy agrinioy kai toy apisteytoy trasous...mia poli stis paryfes tis akarnanias xoris kamia istoria,xoris kanena ousiodes arxaiologiko eyrima,me emoni kai epimoni na apoktisei me to zori istoria plasarontas episimos apisteytes anakriveies kai anteepistimonikes ritoreies..oi skpianoi tis ellados ,oi paraxaraKTES komplexikoi tis ait/nias me miden arxaia exoun tin apaitisi na diaxeiristoyn ton arxaiologiko plythismo tis ait/nias..etsi pane kai xonoyn ti mouri toys sto strato poy itan akarnania kai exei ena katapliktiko theatro kai sygkentronoyn arxaia ap oli tin ait/nia stis apothikes toys me prothesi na ftiaxoun diko toys arxaiologiko moyseio..mexri kai to thermo pigan na kavalisoun kai na to paixoun diaxeiristes tis omorfias toy kai tis istorias toy...aytoi oi trasytatoi tragoi theloyn arxaiologiko moyseio eis varos toy mesologgioy poy exei pleyrona kai kalydona mesa sto dimo mesologgioy kai perix toses arxaies poleis..opos oiniades,palairo klp..epipleon kai eis varos tis naypaktoy pou san poli exei istoria kai arxailogikoys thysayroys opos makyneia klp kai einai kai pio konta sto thermo...exoun valei ton palioyroxamoura na to paizei o proothitis toy agrinioy..ous trasytatoi apisteytoi tragoi..artemis

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος θα τα βλέπει τα αρχαία στην περίπτωση που τα συγκεντρώνατε στο Μεσολόγγι; Οι 15.000 κάτοικοι; Άσε που οι μισοί είναι γύφτοι και αποκλείεται να επισκευθούν το μουσείο. Το καλυβοχώρι σας δε μπορεί να συντηρήσει ούτε τα περίπτερά του καλά καλά. Άσε, ψαρόμυαλε που λειτουργείς ως σπερματοθραύστης του χωριού σου, όταν μεγαλώσετε τα ξαναλέμε! ΤΡΙΤΟΙ στο νομό και να βγάζετε και γλώσσα, αυτό είναι θράσσος! Σε λίγο θα ζητάει το μουσείο και η Κατούνα. Αιτ/νια=Αγρίνιο. ΜΙΑ είναι η πρωτεύουσα του νομού, Μανταλένες της λιμνοθάλασσας, χωνέψτε το. ΞΥΔΑΚΙ αρτέμω, το είπαμε. :-)