Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Όταν ο πολιτικός λόγος γίνεται με όρους σκανδάλων...


Η παραίτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρίστου Βερελή ήταν αναπάντεχη και ομολογουμένως θα συζητηθεί, τόσο για το χρόνο όσο και για τον τρόπο που έγινε.

Έγινε σε καιρούς όπου η πολιτική αντιπαράθεση ιδίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δεν γίνεται με λόγο και αντίλογο προγραμμάτων, αλλά με επιμέρους σκανδαλολογία. Ο ένας προσπαθεί να βγάλει στη φόρα "τα άπλυτα" του άλλου, αποκόβοντας την επικαιρότητα από τα καίρια ζητήματα που την απασχολούν ( ανεργεία, οικονομική στενότητα). Ο φακός της κοινωνικής κάθαρσης εστιάζει μυωπικά σε ένα κομμάτι του συστήματος και συγκεκριμένα του πολιτικού, την ώρα που μερικοί που κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου της χώρας ( άρα έχουν και τη πραγματική δύναμη) κάνουν ανενόχλητα τις δουλειές τους και ξεπλένουν που και που κανένα "εκατομμυριάκι ευρώ". Αυτό όμως δεν αθωώνει την ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά των εκπροσώπων που εκλέγονται από το λαό υποτίθεται για να τον προστατεύουν. Και δυστυχώς οι ένοχοι δεν τιμωρούνται.
Αυτά είναι τα βρώμικα νερά των σκανδάλων. Αντί ομως να ακολουθήσουν το δικό τους αυλάκι της ποινικής κάθαρσης ανακατεύονται με τα υπόλοιπα αυλάκια του πολιτικού λόγου. Και έτσι η πολιτική αντιπαράθεση αποκτά χροιά των "χρυσών" εποχών "κάθαρσης" του παρελθόντος...
Στην εν λόγω περίπτωση η μπάλα τους παίρνει όλους, ένοχους και αθώους. Άρα πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή όποιος ανακατεύεται με την πολιτική να αποδείξει ότι είναι ή ότι δεν είναι ελέφαντας.

Τέτοιες στιγμές αναμένονταν έτσι κι αλλιώς να ζήσουμε αυτούς τους μήνες. Συνηθίζεται άλλωστε περιόδους με άρωμα προεκλογικό και αν ανατρέξετε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η σκανδαλολογία φούντωνε μερικούς μήνες πριν και ανά τακτά διαστήματα τους υπόλοιπους (τυχαία;).

Το παραπάνω γενικότερο πλαίσιο είναι μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στη παραίτηση του κ. Βερελή, η οποία αν μη τι άλλο ήταν αιφνιδιαστική. Τώρα αν πολιτικά χαρακτηρίζεται ορθή η όχι αυτό δεν μπορεί να φανεί άμεσα, αλλά από τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

7 σχόλια:

zeidoron dtsoukas είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΡΕΛΗ ΜΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ;
Το βίαιο κι αντιδημοκρατιό κλείσιμο της Βουλής μπορεί να παραγράφει τα σκάνδαλα των πολιτικών,δεν τα διαγράφει όμως από τη μνήμη μας.
Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η αιφνίδια παραίτηση του κυρίου Βερελή από το αξίωμα του βουλευτή,η οποία επισκιάστηκε μεν από το γεγονός αυτό,πρέπει όμως να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια που την προκάλεσαν.Πρόκειται για ηρωική έξοδο εν όψει αποκαλύψεων,πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία;Μήπως γνώριζε πως ήταν κομένος από τα επόμενα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ κι έφυγε πριν τον φύγουν;Πάντως τα κίνητρά της δεν είναι εμφανή.
Κεραυνός εν αιθρία λοιπόν στην πολιτική σκηνή της χώρας.Παραλίγο να τσακιστούμε πέφτοντας για μια ακόμα φορά από τα σύννεφα!
Ενας Ελληνας βουλευτής και μάλιστα της αντιπολίτευσης,παραιτείται για
λόγους ΕΥΘΥΞΙΑΣ.Ο τεχνοκράτης κι ευπρεπής κύριος Βερελής
δηλώνει:"Παραιτούμαι από την αδυναμία να εναρμονιστούμε μέσα από την
αίθουσα της Βουλής στην κρίσιμη αυτή φάση με τις ανάγκες της χώρας και
της κοινωνίας. Παραιτούμαι γιατί αρνούμαι να είμαι μέρος στη
νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής. Γιατί θέλω να πω ότι δεν είμαστε
όλοι ίδιοι. Γιατί έχω ευθιξία και δεν μπορώ να αποδέχομαι η πολιτική
να γίνεται το πτυελοδοχείο της κοινωνίας.
Γιατί δεν θέλω να είμαι στην ίδια λογική με όσους θα πουν γιατί
παραιτήθηκες αφού δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Για όσους δεν θα το
καταλάβουν άλλη μια φορά πρέπει να πω ότι παραιτούμαι για να βοηθήσω
να κινηθούν τα πράγματα!"
Μια κίνηση υπεύθυνη και σοβαρή.Μας άφησε όλους άναυδους με το στόμα
ανοιχτό να θαυμάζουμε το θάρρος και την τόλμη του πολιτικού
ανδρός.Πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού κοινοβουλίου βουλευτής
πηδάει τη ΜΑΝτρα της Βουλής θέλοντας προφανώς να προλάβει τις ραγδαίες
εξελίξεις.
Κύριε Βερελή μου πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε όσα λέτε και να σας
βγάλουμε και το καπέλο αλλά,κάτι δεν μας κολλάει στην όλη υπόθεση.
Δυστυχώς όλα όσα σήμερα σας έκαναν να θέλετε να ταρακουνήσετε τα
λιμνάζοντα νερά ίσχυαν και χτές και προχτές και παραπροχτές.Ισχυαν
τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη του 2008,όταν στα εγκαίνια της έκθεσης
στη Θεσσαλονίκη άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαπλοκής και της
διαφθοράς.Δεν σας συγκίνησε καθόλου η υπόθεση του βατοπεδίου;Βέβαια η
πολιτική και οι πολιτικοί γενικότερα είχαν απαξιωθεί πολλά χρόνια
νωρίτερα.Θα θυμάστε φαντάζομαι την περίοδο των εκσυγχρονιστών!
Δεν πιστεύουμε κύριε Βερελή την όψιμο ευαισθησία σας και για έναν ακόμα λόγο.
Τι σημαίνει:"Ξέρουν όλοι, όσοι γνωρίζουν το θέμα ότι δεν είχα την
παραμικρή ανάμειξη. Ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν από διακομματική
επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.
Με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων τεσσάρων υπουργείων. Με τη
συμμετοχή μελών του ελεγκτικού συνεδρίου. Δεν είχα και δεν έχω κανένα
λόγο να αμφιβάλω για όλους αυτούς τους ανθρώπους και δεν πιστεύω ότι
υπάρχει κάποιο θέμα με κανένα από αυτούς. Δεν συμμετείχα όμως ποτέ
με την πεποίθηση ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να μετέχει σε μια
επιτροπή προμηθειών.";

Δεν ήσασταν ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός;Δεν ελέγχατε,δεν βλέπατε τα

τρόλεϋ να βαρυγκομούν υπό το βάρος της μίζας;
Κρίμα κύριε Βερελή!Κι είχαμε τόση ανάγκη να πιστέψουμε σε μεγάλα λόγια
και γενναίες πράξεις μεγάλων ανδρών!Μια άλλη φορά ίσως,όπως είπε κι ο
πρόεδρος της Βουλής.

Ανώνυμος είπε...

για τις εκατονταδες εκτος ΑΣΕΠ προσληψεις του κ. Βερελη οταν ηταν Υπουργος του ΠΑΣΟΚ δεν παραιτηθηκε φυσικα...μα φυσικα δεν ειναι ειστε ολοι ιδιοι κ. Βερελη....δεν εχει διορισει υπουργος της ΝΔ τοσους ψηφοφορους του κατω απο το τραπεζι....η μαλλον κατω απο τη γη...στο μετρο...

ευθιξια βερελη....το πιο συντομο ανεκδοτο

Ανώνυμος είπε...

Έχω πρόταση! Αν οι δημοσκοπήσεις βγάζουν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, και προτιμόμενο πρωθυπουργό τον Καραμανλή, να γίνει μεταγραφή του Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ!
¨Ετσι για να μην είναι παραπονεμένος κανένας... χιχιχι

Στέλιος Φούντας είπε...

Τα κόμματα εξουσίας(και οι ψηφοφόροι τους) αντιμετωπίζουν τη χώρα ως λάφυρο, κι αφού κερδίσουν τις εκλογές αμέσως μετά την ορκωμοσία αρχίζει το πλιάτσικο. Πλιάτσικο όχι μόνο στον πλούτο της χώρας αλλά πάνω στην ίδια τη ΖΩΗ ΜΑΣ!!Η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι βαθύτατη και δε θεραπεύεται με μια απλή αλλαγή κυβέρνησης. Χρειάζεται να γκρεμιστούν τα ερείπια και οι μύθοι των ιδεολογιών του 20ου αιώνα που ακόμα καθορίζουν την πολιτική σκέψη στη χώρα μας. Ας πούμε, πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι πιο αποτελεσματικές!! και ρωτώ σε τί???στη διαφθορά??ε, βέβαια κινούνται ανενόχλητα ,"μεταξύ κατεργαραίων...ειλικρίνεια". Άλλοι μιλούν για το ΛΑΟ έτσι γενικά!!Έγινε καμμιά πολιτική συζήτηση για το μερίδιο και την ευθύνη του ΛΑΟΥ στη διαφθορά? Αυτή η ιουδαί΄κου τύπου ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ του ΛΑΟΥ ..πολύ εύκολη λύση μου φαίνεται. Δίνω και μια διεύθυνση από ένα video στο youtube για όποιον δε βαριέται τις ΑΓΩΝΙΕΣ ΜΟΥ:
http://www.youtube.com/watch?v=J7DtcK7YsC0
Υ.Γ Στα χρόνια του σκανδάλου ΚΟΣΚΩΤΑ, βρέθηκα σε ομιλία του ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ στην ΠΑΝΤΕΙΟ. Είχε πει : «Τα σκάνδαλα που βλέπετε είναι ο αφρός της θάλασσας του ΑΙΣΧΟΥΣ που ονομάζεται ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.»

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΒΕΡΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΟΛΕΨΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΛΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ,ΕΙΤΕ ΕΜΑΣ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ.ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΑΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙΣ ΞΕΧΝΟΥΣΑΝ,ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΕΙ ΒΟΛΕΨΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΑΣ.ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΦΑ,ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.Π.Χ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΦΩΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΜΑΓΓΙΝΑ ΠΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΤΕ.....

Ανώνυμος είπε...

6:09 επειδη εισαι εσυ δουλος δεν συνεπαγεται οτι ολοι στον 'ταλαιπωρο' νομο ειναι της ιδιας αντιληψης.

Βραχωρίτης είπε...

Ένας λιγότερος. Μόνο που δεν ξέρω αν θα είχε παραιτηθεί τόσο γρήγορα στην περίπτωση που ήταν το κόμμα του στην εξουσία. Ο ρόλος του κάθε βο(υ)λευτή στην όμορφη δημοκρατία μας είναι να εξυπηρετεί τους πελάτες στο ψηφοθηρικό μαγαζάκι του. Τα σκάνδαλα που μοιραία αποκαλύπτονται κάθε τόσο, τα οποία ας μην ξεχνάμε ότι αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς, αποτελούν τμήμα της αμοιβής για τις υπηρεσίες τους. Οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που παρέχουν στους βουλευτές την εξουσία, είναι συνένοχοι με τη σιωπή που συχνά επιδεικνύουν και στην επιλεκτικά ασθενή μνήμη τους θα βασιστεί ο κάθε "Βερελής" προκειμένου να ξαναστήσει την κοινοβουλευτική του επιχείρηση, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Κάθε λαός έχει ακριβώς την εξουσία που του αρμόζει και δυστυχώς εδώ είναι Βαλκάνια. Να τους χαιρόμαστε και τους 300 και καλά μυαλά!