Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Aπτόητος ο Σουφλιάς για τον Αχελώο.


Η λίμνη της Κάρλας και το φράγμα της Γυρτώνης στον νομό Λάρισας πυροδότησαν νέες κόντρες μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, και του βουλευτή, πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα, Γιάννη Μαγκριώτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σουφλιά, ο προϋπολογισμός του έργου του φράγματος της Γυρτώνης, που δημοπρατήθηκε το 2006, είναι 38 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

Θα έχει μήκος 90 μέτρα, πλάτος 40 μέτρα και ύψος 12 μέτρα, ενώ ο ταμιευτήρας του θα έχει επιφάνεια 1.300 στρέμ. και τα νερά θα προέρχονται από την απορροή του ποταμού Πηνειού και από τη μεταφορά νερών του Αχελώου.

* Τροφοδοτούνται ο ταμιευτήρας της Κάρλας με νερά του ποταμού Πηνειού και οι υφιστάμενες λιμνοδεξαμενές.

Ανακριβείς χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Σουφλιά, πως τον Μάρτιο του 2010 θα έχει γεμίσει ο ταμιευτήρας με 135 εκ. κυβικά νερού, ο βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα, ο οποίος τόνισε ότι: «Το αντλιοστάσιο του Πηνειού δεν μπορεί να δώσει παραπάνω από 60-70 εκ. κυβικά νερού τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια περίπου για να γεμίσει η Κάρλα με νερό. Επιπλέον, για να γεμίσει η Κάρλα, προφανώς θα περάσουν τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια».

* «Να υπερασπίζετε την εκτροπή του Αχελώου», παρότρυνε τους εκπροσώπους φορέων και αγρότες, που βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην Κάρλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και κατηγόρησε τις οικολογικές οργανώσεις για «οικολογικό στραβισμό».

Οπως δήλωσε έπειτα από σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η παροχέτευση του 15% των νερών του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο, είναι ένα έργο που προχωρά πλέον χωρίς εμπόδια.

Αναδημοσίευση από εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία''

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ.ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝΕ ΠΑΡΟΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΕΚΕΙ ΠΕΤΥΧΑΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΤΡΟΠΗ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.ΕΔΩ ΤΑ 8 ΒΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΜΟΝΟ ΣΑΝΟ(ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ)

Ανώνυμος είπε...

ο σουφλιας σουβλιζει την αιτωλοακαρνανια

Ανώνυμος είπε...

sano trone mono sto agrinio file moy..ti diamartyresai ..na nai kala o sokos pou antidra kata tis ektropis..vevaia an vgei o giorgakis poy exei parei thesi yper tis ektropis tha kanei ton psofio korio...ostoso omos mporei endiamesa na pesei kana antisthtmistiko gia to agrinio..dioti ekei stoxeyoyn...artemis

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως και αντισταθμιστικά για το Αγρίνιο.

Διότι από το δήμο Αγρινίου περνάει ο Αχελώος, από το Μεσολόγγι όχι!

Αγρίνιο Πρωτεύουσα-Πόλις

nakmax είπε...

artemi με απογοητεύεις. Κάτι ξέχασες να πεις. Ε μα... Μεγίστη παράλειψης. Αντε θα στο υπενθυμίσω εγώ. Και το νου σου στο επόμενο topic ε. Λοιπόν, θα μας πεις άλλη μια φορά σαν καλό παιδάκι από που πήρε το όνομά του ο Παναιτωλικός; Άχου το μωρέ.. Το ξέχασε. Έλα artemouli μην κλαις. Πολλά παιδάκια ξεχνούν το ποιηματάκι τους, δεν είσαι ο μόνος. Έλα, την επόμενη φορά είμαι σίγουρος θα το θυμηθείς. Και ο μπαμπάκας θα του πάρει γλυφιτζουράκι που τόσο του αρέσει του artemoulakou ε; Ε; Γουτσου γουτσου.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ... ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ, Ο ΦΟΥΛΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.... (ΔΗΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ)

Ανώνυμος είπε...

και το γυφτοχωρι-αλβανοχωρι του μεσολογγιου δεν διατρεχει κινδυνο απο την εκτροπη του αχελωου.η βρωμα εξαλλου που υπαρχει στο χωριο αυτο δεν ωφειλονταν στις εκβολες του ποταμου αλλα στην μποχα και την βρωμια των κατοικων του....χαχαχαχαχ αντε γεια βρωμιαρεοι...ουστ!

Ανώνυμος είπε...

kala anti na asxoliste me tin ektropi (h alla megala themata tou nomou )tsakoneste metaxi sas kai malista gia topikes kodres (agrinio - mesologi)kai perimenete na pame mprosta?....imarton!!!

Ανώνυμος είπε...

αυτος ο βλακας με το αγρινιο πρωτευουσα πολις τι θελει?

Ανώνυμος είπε...

Από που και ως που η Αιτωλοακαρνανία και οι κατοικοί της έχουν από μόνοι τους τον Αχελώο για πάρτη τους; Για δείτε λίγο τους χάρτες και θα διαπιστώσετε ότι ο ποταμός πηγάζει από την Ήπειρο και την ορεινή δυτική Θεσσαλία κυρίως. Οπότε γιατί να μην πάρουν και αυτοί τμήμα των υδάτων που κατά κύριο λόγο χάνονται στη θάλασσα;

Τόσο το φράγμα της Μεσοχώρας όσο και της Συκιάς κατασκευάζονται εκτός της Αιτωλοακαρνανίας...

Και τα φράγματα θα παράγουν φθηνό και "πράσινο" (με μηδενικούς ρύπους) ρεύμα που μας απεξαρτεί από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Φτάνει πια ο τοπικισμός, η Ελλάς είναι μία και αδιαίρετη!!!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: http://www.ergotaxiaka.gr/article.php?ID=70