Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Πιλοτικά προγράμματα καθαρισμού των δασών στην Αιτωλοακαρνανία


Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκαν ότι εγκρίθηκαν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού τρίμηνης και οκτάμηνης διάρκειας (766 άτομα) που θα αναλάβει τον καθαρισμό των δασών, ενώ αρχικά σε ορισμένες περιοχές (Αττική, Κορινθία, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία και Χαλκιδική) αυξημένου κινδύνου θα εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα καθαρισμού των δασών από τους δασικούς συνεταιρισμούς (κόστους περίπου 1 εκ €). Από αυτήν τη διαδικασία προκύπτουν έσοδα για τον τακτικό προϋπολογισμό, γιατί η καύσιμη ύλη (καυσόξυλα) πωλείται. Παράλληλα, ενεργοποιείται το Πρόγραμμα Μπαλτατζής που καταγράφει για έργα δασικής προστασίας περίπου 190 εκ € για όλη τη διαχειριστική περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, αποδεσμεύτηκαν κονδύλια, με σκοπό να κατευθυνθούν αναλογικά στις περιοχές με ιδιαίτερη επικινδυνότητα για την εκτέλεση έργων από τα δασαρχεία. Τα κονδύλια αυτά θα αγγίξουν τα 5 εκ € και προέρχονται από τον Ειδικό Φορέα Δασών, τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
α έργα δασικής προστασίας περιλαμβάνουν:
· Τη συντήρηση των δασικών δρόμων,
· Τη συντήρηση των υδατοδεξαμενών
· Τη συντήρηση πυροφυλακείων και
· Τους καθαρισμούς των δασών από την καύσιμη ύλη και από εύφλεκτα αντικείμενα και σκουπίδια.

Τα έργα αυτά, θα εκτελεστούν από τις Δασικές Υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και από δασικούς συνεταιρισμούς, ενώ έχει ζητηθεί η συμβολή και άλλων Υπουργείων, όπως το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Πολιτισμού, φροντίζοντας τους χώρους ευθύνης τους όπως τα στρατόπεδα και τους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παλι θα πεταξουν ΄΄δοκιμαστικα ΄΄χρηματα ???