Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

"Υποτονικό" καλοκαίρι με φόντο τις δημοτικές.

Οι δεκαετίες που μας πέρασαν μας είχε συνηθίσει σε "θερμά" καλοκαίρια εν όψει δημοτικών εκλογών. Και όταν εννοούμε "θερμά", εννοούμε πλήθος εκδηλώσεων πολιτιστικών ( με εισαγωγικά η χωρίς) ανά όλη την αιτωλοακαρνανία, όπου παρήλαυναν υποψήφιοι για 29 δήμους, οι οποίοι και είχαν καταθέσει τις υποψηφιότητες τους, και ήταν 4-5 ακόμα και σε δήμους των 2500 ψηφοφόρων αλλά και είχαν συμπληρώσει τα ψηφοδέλτια τους ακόμα και σε υποψηφίους των τοπικών συμβουλίων. Χαιρετούρες, προσφωνήσεις σε εκδηλώσεις και όλα τα συναφή.
Φέτος το προεκλογικό καλοκαίρι του 2010 είναι εντελώς διαφορετικό. Όχι, μη βιαστείτε να πείτε ότι και οι δημοτικές αργούν, καθώς είναι τον Νοέμβριο. Ένας μήνας διαφορά είναι άλλωστε. Ο Καλλικράτης περιόρισε σημαντικά μεταξύ άλλων και τον αριθμό των υποψηφίων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Τα κόμματα δεν έχουν καταλήξει καν στους επικεφαλείς των ψηφοδελτίων, αλλά ούτε και οι αντάρτες..αν τελικά σηκώσουν αντάρτικο. Πέρα από κάποια "στάνταρ" χρίσματα ( π.χ Μοσχολιός στο Δήμο Αγρινίου στο οποίο αναφέρθηκε χθες και η Real News) τα οποία είναι πολύ λίγα και σε κάποιους δήμους, οι επιτελείς των κομμάτων ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι της "γάτας με το ποντικί", καθώς αφενός μετρούν τις αντιδράσεις των άλλων, αφετέρου περιμένουν να δούν και πόσοι θα κατεβάσουν ανεξάρτητους συνδυασμούς στους δήμους, οπότε η καθυστέρηση ανακοίνωσης των χρισμάτων ίσως θέλει να πιάσει τους υποψήφιους "αντάρτες" εξ απήνης.
Σε δε επίπεδο Περιφέρειας είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα, καθώς οι ψηφοφόροι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν το θεσμό στο να εκλέγει αιρετό περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο και οι κινήσεις είναι πιο προσεκτικές.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η οικονομία της χώρας μας διαμορφώνουν ένα κλίμα υποτονικό: Σε τίποτα δεν θυμιζει καλοκαίρι προ δημοτικών εκλογών, καθώς υποψήφιοι πολύ απλά δεν υπάρχουν ενώ το τοπίο θα αργήσει πολύ ακόμα να ξεκαθαρίσει, καθώς ακόμα και αν μάθουμε τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, αυτοί πρέπει να επιδοθούν σε ένα δρόμο για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια τους και να κάνουν τις καλύτερες για αυτούς δυνατές επιλογές. Για αυτό δεν βλέπει κανείς ούτε γραμμένους τοίχους, ούτε φυλλάδια, ούτε προεκλογικά κέντρα, ούτε περιοδίες ( παρά μόνο σε επίπεδο διαπροσωπικών επαφών και ζυμώσεων)
Όπως δείχνουν τα πράγματα Οκτώβριο ( και λίγο Σεπτέμβριο) θα καταλάβουμε έντονα δημοτικές εκλογές. Ως τότε έχουμε δρόμο ακόμα από πλευράς ονομάτων κτλ κτλ. Ας ελπίσουμε όμως να έχουμε καλό δρόμο από νέα πνοή και ένα καλύτερο μέλλον για τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: