Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος:Απ' τα πιο πετυχημενα-Νέα & παραλειπόμενα.

Απ τα πιό πετυχημένα και ενδιαφέροντα που έγιναν στην πόλη μας ήταν το συνέδριο "Κατοχή-αντίσταση-εμφύλιος.Η Αιτ/νια την δεκαετία 1940-50."που συνδιοργάνωναν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους N. Αιτωλ/νίας, Ν. Ευρυτανίας και το Κέντρο Έρευνας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Αγρίνιο.
-Ως προς τις ομιλίες: Την πρώτη μέρα πιο ενδιαφέρουσα κρίναμε την θεωρία του Herman Frank Meyer.Για όσους δεν γνωρίζουν ο ομιλητής αυτός ήταν γιός στρατιώτη της Wehrmacht και έχει εκδόσει το βιβλίο "Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα.Τα αιματηρά ίχνη της 117 μεραρχίας καταδρομών στη Σερβία και στην Ελλάδα" ενώ θετική εντύπωση προκάλεσε και η ομιλία της κ.Μπάδα για τις εκτελέσεις γυναικών στο Αγρίνιο.Υπήρχαν και άλλες ομιλίες αξιόλογες,(π.χ να αναφέρουμε τον Ν.Χούτα, ο οποίος μας έκανε εντύπωση ότι ήταν αρκετά νεαρός σε ηλικία και είχε αρκετά ενδιαφέρουσα ομιλία) Σε μερικές βέβαια περιπτώσεις ορισμένοι ομιλητές διάβαζαν αποσπάσματα από βιβλία που ήδη κυκλοφορούν.Για όσους δεν είχαν εξειδικευμένες γνώσεις ήταν προφανώς ενδιαφέρον, δεν θα λέγαμε όμως το ίδιο για τους ιδιαίτερα "μυημένους" στην επιστήμη της Ιστορίας.
-Άρτια οργανωμενη η εκδρομή στο Καρπενήσι.Οι συνεδριακές μέρες στο Αγρίνιο μας κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον από ότι στο Καρπενήσι.Όμως και μόνο το γεγονός ότι 2 πούλμαν με φοιτητές και νεαρό κόσμο στη συντριπτική πλειοψηφεία έφυγαν για το Καρπενήσι, αυτό και μόνο είναι επιτυχία.Πολλοί από αυτούς ήταν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,άλλοι με καταγωγή από το Αγρίνιο και άλλοι όχι.Το Παπαστράτειο ειδικά την Κυριακή το πρωί ήταν ασφυκτικά γεμάτο.Οι Αγρινιώτες αγκάλιασαν την εκδήλωση.
-Ευτράπελα:Την πρώτη μέρα βρεθήκαν στις καρέκλες του Παπαστρατείου ολόκληροι πάκοι από φωτοτυπίες.Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν συμπληρωματικά του συνεδρίου, στην πορεία όμως διαπιστώσαμε ότι ήταν έγγραφα της εποχής με εντονότατο πολιτικό περιεχόμενο Πάνω τα έγγραφα αυτά ήταν σημειωμένα με μαύρο στυλό τα σημεία που..ήθελαν να καταδείξουν(!).Ποικίλες αντιδράσεις:Άλλοι τα κοίταγαν με απορία, άλλοι ενοχλήθηκαν και αρκετοί γέλαγαν.
Εδώ να σημειώσουμε ότι κατά γενική παραδοχή το συνέδριο κράτησε πολύ καλές "πολιτικές" αποστάσεις και έδωσε ισότιμο βήμα λόγου σε όλες τις απόψεις.
Αναμενόμενο ήταν επίσης ο διάλογος να ανάψει σε πολλά σημεία με πρωταγωνιστές ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που ζήσαν τις σκληρές αυτές εποχές.Η αλήθεια έιναι ότι κρατήσαν κάποιο μέτρο.
"Συγχαρητήρια": Σε ποιούς άλλους, στους βουλευτές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που η συντριπτική τους πλειοψηφία έλαμψε δια της απουσίας της.Τι φοβηθήκατε;Μήπως "καήτε" με την παρουσία σας σε συνέδριο με συναφές πολιτικό περιεχόμενο;Η μήπως θα δικαιολογηθείτε ότι λείπατε στα συνέδρια η σε άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις;Βεβαια όταν πρόκειται για χοροεσπερίδες και κοσμικές εκδηλώσεις, τότε προφανώς έχει περισσότερο ενδιαφέρον για σας.
Συγχαρητήρια: σε όλους τους διοργανωτές.Και φυσικά τέτοιες εκδηλώσεις να διοργανώνονται τακτικότερα στην πόλη μας.Εις το επανιδείν.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το συνέδριο κράτησε πολύ καλές "πολιτικές" αποστάσεις. ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ! ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΔΙΑΠΡΕΠΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ! Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΛΛΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΑΣΣΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΓΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο ΣΒΟΡΩΝΟΣ Ο ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Η ΜΗΠΩΣ Η CLAUDE MOSSE? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟ!!! ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΒΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΡΑΝΟ

agrinionews είπε...

όταν μιλησαμε για πολιτικές αποστάσεις αναφερόμαστε στους εισηγητές της εκδήλωσης.Μια ματιά στο πρόγραμμα μπορεί να σε πείσει για το γεγονός ότι ήταν καλεσμένοι ομιλητές όλων των απόψεων.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Ή ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ? οι "πολιτικές" αποστάσεις ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ! ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΖΕΡΒΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!!! ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΕΡΒΑ....!!! ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΑΒΑΝΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΝ...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι πολιτικές αποστάσεις πρέπει ακόμα να διατηρούνται στην Ελλάδα. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα γεγονότα είναι΄"πρόσφατα" και υπάρχουν ακόμα ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων Κατοχής-Εμφυλίου. Όταν φύγει αυτή η γενιά θα μπορέσουν και οι ιστορικοί να κάνουν τη δουλειά τους (τουλάχιστον αυτοί που έχουν σκοπό να την κάνουν) χωρίς να κινδυνεύουν με... ντοματοπόλεμο για οποιαδήποτε "αιρετική-αντισυμβατική" άποψη. Ψυχραιμία λοιπόν και... υπομονή.