Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Mια πόλη χωρίς ταυτότητα

Γράφει η Β.Φ.Γ.
Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός πως δεν μπορεί κανείς να περπατήσει, να χαζέψει, να καθίσει με άνεση σε ένα δημόσιο χώρο να δει την ιστορία και την αισθητική της πόλης μας. Δεν υπάρχει ορατότητα και ορίζοντας σ’ αυτή την πόλη και κυριολεκτικά και μεταφορικά.. Εκτός από την οδό Παπαστράτου και Χαριλάου Τρικούπη δυσκολεύομαι να βρω κάποιους δρόμους οι οποίοι να ορίζουν οικιστικά τετράγωνα, να μπορούν να περπατηθούν και να ξεκουράζουν. Δεν υπάρχει επίσης ένα κεντρικό σημείο αναφοράς, ο κεντρικός πυρήνας της πόλης.
Τα τελευταία επιτεύγματα αποτελούν κάποιες πλατείες ιδιαίτερα κακόγουστες ( χαρακτηριστική η περίπτωση αυτής στα τρία φανάρια με το πέτρινο σιντριβάνι αψιδωτού τύπου της κακιάς ώρας), άλλες χωρίς πράσινο (χαρακτηριστική η περίπτωση η αφαίρεσή του στην πλατεία Στράτου). Μάλλον αυτοί που την ανάπλασαν σκέφτηκαν εκτός από τους εργολάβους και το ότι το Αγρίνιο είναι ζούγκλα κατάσταση (που εντάξει δεν απέχει και πολύ) και πρέπει να κόψουν τα καημένα τα δεντράκια για να βοηθήσουν στον εκπολιτισμό μας. Οι υπόλοιπες έχουν επενδυθεί με απίστευτα γυαλισμένες πλάκες που κατα καιρούς αλλάζουν ( πάλι όπως και οι εργολάβοι..). Περιττό ακόμη να σημειώσουμε πως η μοναδική (παγκόσμια) χρήση πλατειών και πεζόδρομων είναι … η τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού (καρέκλες και τραπέζια)για καφέ…
Το πάρκο αποτελεί μια άλλη πονεμένη ιστορία. Έχει αφεθεί και αυτό στην τύχη του, με το πράσινο και τα δέντρα απεριποίητα χωρίς να ανανεώνονται ή να εμπλουτίζονται και με χρήση του χώρου εντελώς πρωτοποριακής και ανώτερα πνευματικής (βλέπε ξενυχτάδικο στο κέντρο του πάρκου με ένα χαρούμενο χρώμα που παραπέμπει σε διάφορες χαριτωμένες επίσης σκέψεις και πράξεις..!).
Επιπρόσθετα, στο Αγρίνιο ακόμη και να θέλει κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την σύγχρονη ιστορία του (νεοκλασικά κτίρια που τα έφαγε η αντιπαροχή και άλλα που αργοπεθαίνουν στην οδό Τσαλδάρη..).Αν και είναι ενδεικτικά της αισθητικής και της οικονομικής ευπορίας που πρόσφερε η καλλιέργεια του καπνού περνούν απαρατήρητα.. Το κτίριο που ανακαινίστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τη ΔΕΗ είναι καλό παράδειγμα της ανάδειξης και της επανάχρησης των νεοκλασικών οικοδομών της πόλης. Άλλη περίπτωση αποτελεί η ανάπλαση του χώρου στο σταθμό του τραίνου. Εννοείται πως η ανάπλαση περιλάμβανε πάλι την πλατεία γύρω από το σταθμό καθώς και το κτίριό του. Το κακό βέβαια στην περίπτωση αυτή είναι πως οι δεκάδες νταλίκες και τα λεωφορεία που παρκάρουν γύρω από το χώρο σχεδόν το καλύπτουν και με δυσκολία αναγνωρίζει κανείς το κτίριο και το ρόλο του στην ιστορία της περιοχής.
Μια καλή ευκαιρία για τη δημιουργία οικιστικού και πολιτιστικού πυρήνα είναι η διαμόρφωση και η λειτουργία ενός σύγχρονου μουσείου-πολυχώρου στις αποθήκες Παπαπέτρου. Αφού δαπανήθηκε 1.5 δις, περίπου για την αγορά του παραμένει εν πλήρη αχρηστία, καταφύγιο(κυρίως) παράνομων ζευγαριών…Το πολυπόθητο μουσείο-αναφορά για το Αγρίνιο και το νομό (αν δεν διεκδικηθεί και αυτό από τους κατοίκους της Ιεράς πόλης) θα μπορούσε να προσφέρει μια ανάσα πολιτιστικής κίνησης και ένα σημείο αναφοράς για εμάς.

Και για την ιστορία του πράγματος….Την περίοδο του Μεσοπολέμου οι αδερφοί Παπαστράτου ανέθεσαν στο μηχανικό Ψιλόπουλο(1925) την εκπόνηση μελέτης σχεδίου που προέβλεπε λεωφόρους διατηρώντας τον πυρήνα της πόλης και διαμόρφωνε οικιστικούς άξονες στους οποίους θα γινόταν η επέκταση του Αγρινίου. Οι κάτοικοι ωστόσο αντέδρασαν, αφού δεν ήθελαν να απαλλοτριωθούν τα οικόπεδα τους ή να γίνουν κατεδαφίσεις. Αυτό μάλιστα οδήγησε και σε δυναμικό (!!!) συλλαλητήριο εναντίον των αδελφών Παπαστράτου. Όπως βέβαια είναι προφανές ποτέ δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο αυτό….

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Σωκος αλλα και ο Μοσχολιος, γκρεμισαν-γκρεμιζουν τα παντα στο Αγρινιο, στο ονομα της αναπτυξης, και εδιναν σε εργολαβους δουλειες, τσεπωνοντας τις σχετικες μιζες.

Ο γιδαρμεχτης κοσμος, χωρις αισθητικη, πολλοι δεν απο τα χωρια, εβλεπαν το μπετο και το τσιμεντο και σου λενε, α, αναπτυξη!

Βλεπετε, με τα φυτα και το πρασινο δεν πλουτισε ποτε κανενας...

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε λέγαμε:Αγρίνιο η πόλη του καπνού.

Πλέον λέμε:ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΥΖΕΡΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ, ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ,ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ ΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ! ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΘΥΝΟΝΤΩΝ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΕΤΑΙ ΑΝΑΓΛΥΦΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΔΗ ( ΡΗΜΑΔΗ ΤΙ ΛΕΩ ΕΓΩ ) ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ -ΑΛΛΗ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ-! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙ!!!! ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΤΕ ΚΥΡΙΟΙ??? -ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟ??? ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΑ!!! ΤΟ ΠΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ (ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ) ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΦΕ! ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΦΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ ΑΥΤΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ Η ΟΧΙ! ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΠΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΡΑΠΑΠΑ!!! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!! ΑΙΣΧΟΣ!!! ΑΙΣΧΟΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

" Την περίοδο του Μεσοπολέμου οι αδερφοί Παπαστράτου ανέθεσαν στο μηχανικό Ψιλόπουλο(1925) την εκπόνηση μελέτης σχεδίου που προέβλεπε λεωφόρους διατηρώντας τον πυρήνα της πόλης και διαμόρφωνε οικιστικούς άξονες στους οποίους θα γινόταν η επέκταση του Αγρινίου. Οι κάτοικοι ωστόσο αντέδρασαν, αφού δεν ήθελαν να απαλλοτριωθούν τα οικόπεδα τους ή να γίνουν κατεδαφίσεις. Αυτό μάλιστα οδήγησε και σε δυναμικό (!!!) συλλαλητήριο εναντίον των αδελφών Παπαστράτου."

Ετσιιιι...

Αφου δεν γινεται να ξεβολευτουν οι αρχοντοβλαχοι και το ματι τους εχει συνηθισει στο στριμωγμα, στο σκοταδι , στη βρωμια ...και στο περιπου...

Οχι μόνο οι τοτε αγρινιωτες,
οχι μονο οι αιτωλοακαρνανες,
οχι μόνο οι "αθηναιοι"
αλλα οι ολοι οι νεοελληναρες
αποδεικνυουμε καθε φορα ποσο
μακρια ειμαστε απο την αισθητικη
και την κοσμοθεωρηση των αρχαιων
προγονων(?) μας ...

Ζουμε στις χειροτερες πολεις
της Ευρωπης και τις φτιαχνουμε σαν
τα μουτρα μας.

@@@@ τη Βλαχια μας, τους Βυζαντινους και τους Τουρκους που
μας καταντησαν ετσι...

Εντελει τους ιδιους μας τους εαυτους (εξαιρουνται οι εξαιρουμενοι) που δεχτηκαμε
και συνεχιζουμε τετοιες παθητικες
και Οθωμανικες νοοτροπιες.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ Β.Φ.Γ.
ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΦΟΥ Η' ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΝΑ ΑΜΑΞΙ Η' ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΚΑΘΕ ΣΤΕΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΕ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΟΨΗ ΤΙΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ.
ΠΡΩΤΟΝ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΠΕΤΟΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΟΛΥ 3 ΟΡΟΦΟΥΣ.ΕΤΣΙ Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΙΕΥΡΗΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ (ΡΙΜΟΤΟΜΗΣΗ-ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ) ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΞΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ:ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Η' ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΥΣΙΜΑΧΕΙΑ Η' ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ Η' ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ..

ΕΠΙΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΟΜΟΡΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΚΡΙΖΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΜΠΛΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΝΤΟΝΑ ΔΙΧΡΩΜΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Η' ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΑΛΑΓΕΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΘΕΣ ΓΙΑΥΤΟ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον 1ο, οι κύριοι δήμαρχοι γκρέμισαν τα πάντα κι έσβησαν όλα τα "σημάδια" ύπαρξης του παρελθόντος της πόλης. Κάπου γύρω στο '92-94, όταν άρχισε ο οργασμός της πολυκατοικίας, το μέγιστο ύψος επέτρεπε 3,το πολύ 4 ορόφους. Αλλά η ανάπτυξη την οποία οραματιζόταν ο δήμος περιλάμβανε 6όροφεσ και 7όροφεσ πολυκατοικίες....Να σηκώνεις το κεφάλι 90 μοίρες για να δεις ουρανό!!! ΜΠΡΑΒΟ,ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ.... Γίναμε ένα έκτρωμα... Αλλά η μαγκιά σας θα ήταν να αγοράζατε οικόπεδα σε πολλές περιοχές και να φυτεύετε πράσινο και δέντρα ΜΟΝΟ, με παγκάκια, έτσι ώστε να δημιουργούνατι οάσεις δροσιάς το καλοκαίρι και να υπάρχει διαφορετικό μικροκλίμα ( όπως ξέρετε το καλοκαίρι δεν αντέχεις πουθενά, τα πάντα βρίσκονται στο "φούρνο" ) . Αυτό κύριοι δεν είναι ανάπτυξη, είναι ένα ΑΙΣΧΟΣ. Άπλετος χώρος για το μεγάλωμα του Αγρινίου, είτε προς Ρουπακιά, είτε κάτω από την εθνική οδό,εσείς να τα στριμώξετε όλα, όλοι στιβαγμένοι, μια μικρή Αθήνα. Έτσι για να ικανοποιηθούν οι μηχανικοί και οι οικοπεδούχοι ( ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΨΗΦΟΙ---ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ ). Αυτή είναι η αισθητική σας, αυτό δείχνει το χαρακτήρα σας. Αυτό δείχνει και το χαρακτήρα αυτών που σας στηρίζουν. Οι πράξεις δείχνουν το είναι μας...Κι εσείς αποδειχτήκατε πολύ λίγοι για ένα όμορφο Αγρίνιο. Το παραμύθι ,όμως, τέλειωσε γιατί η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμοι. Ότι υπήρχε χτίστηκε μέσα σε 25 χρόνια.
Αν κάτι θέλετε να διορθώσετε, τότε.....΄ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ στο κέντρο. Εκεί να δούμε αν είστε μάγκες. Γιατί μισα πλατεία,ένα δρόμο,ένα πεζόδρομο ξέρουμε κι εμείς να τον φτιάχνουμε. Βλέπετε όμως, ο χωριάτης ( με την καλή έννοια πάντα ), που κατέβηκε απ'το χωριό και δεν είχε τίποτα, εντυπωσιάζετε με όλα αυτά τα "εντυπωσιακά" έργα και χειροκροτάει σα στρατιωτάκι. Ας είναι,καλό είναι να γίνονται κι αυτά, αλλά είναι τα ελάχιστα. Άλλες είναι οι "καυτές πατάτες", που κανείς δεν τόλμησε να ακουμπήσει-- για πότε μας πήραν την οπικονομική σχολή το '97 (εν μια νυκτί ),μιαχολή με σπουδαίες προοπτικές, ουδείς το κατάλαβε. Βλέπετε δεν υπήρξε και καμιά σπουδαία αντίδραση...ΜΟΝΟ έγγραφα, εγγραφα, εγγραφα. Ότι γίνεται και τώρα για σπουδαία,επίσης, ζητήματα, όπως αυτονόμηση πανεπιστημίου κλπ κλπ. ( αυτά ας τα πούμε σε άλλη ενότητα )

Matinα-Mariam είπε...

Μα πόσο δίκιο έχετε... Τουλάχιστον έχουμε μία νέα όμορφη πλατεία δίπλα στο ταχυδρομείο μας... Εγκλήματα έγιναν στο Αγρίνιο την τελευταία 20ετία! Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα γιατί γκρέμισαν το υπέροχο σπίτι της Μαρίας Δημάδη... Κρίμα... ειλικρινά! Μπράβο σας για το άρθρο!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους τοπικούς μας «άρχοντες» και φυσικά σε εμάς που τους εκλέξαμε και τους ανεχόμαστε ακόμα. Το Αγρίνιο είναι μακράν μια από τις χειρότερες πόλεις της Ελλάδος. Και οι περισσότερες υπόλοιπες βεβαίως δεν είναι τίποτα σπουδαίες, όπως προαναφέρθηκε ζούμε στις χειρότερες πόλεις της Ευρώπης. Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια ήταν άθλια με την αισθητική των μηχανικών και των πολυκατοικιών τους να μας καταπίνει σταδιακά. Ελπίζαμε σε ένα καλύτερο μέλλον αλλά αυτό δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα τώρα υπάρχει ένας ανεξήγητος οικοδομικός οργασμός (ήθελα να ήξερα ποιος και για ποιο λόγο αγοράζει άθλιο σπίτι σε πολυκατοικία αυτής χάλια πόλης) που συσσωρεύει ορόφους πάρα πολλούς επτά συνήθως καταλαμβάνοντας όποιον ελεύθερο χώρο υπήρχε ακόμα μέσα στην πόλη. Λογικό θα πείτε μιας και τριγύρω δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος και όλα τα χωράφια καλλιεργούνται εντατικά…
Στην γειτονιά μου αυτή την στιγμή συντελείτε ένα τεράστιο έγκλημα με ηθικούς αυτουργούς τα δημοτικά συμβούλια που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την πόλη και φυσικά το τωρινό. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν «σηκωθεί» τουλάχιστον 7 επταόροφες πολυκατοικίες σε δυο δρόμους. Μας έκλισαν τελείως όλους τους κατοίκους, μας έκρυψαν το φως και κάθε ορίζοντα. Το ίδιο έγινε και κάτω από το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου. Ζηλεύουμε την Αθήνα το ξέρω αλλά δεν είμαστε μακριά στο να μοιάζουμε στις ποιο άθλιες συνοικίες της. Αν δείτε σε παλιές φωτογραφίες πόσο ωραία και όμορφα νεοκλασικά κτήρια είχε το Αγρίνιο δεν θα το αναγνωρίζετε (μια καλή πηγή είναι το βιβλίο του Α. Μπαρχαμπά, «το Αγρίνιο Κάποτε») Τώρα έχουν μείνει πραγματικά ελάχιστα μια και τα υπόλοιπα θυσιάστηκαν στον βωμό της πολυκατοικίας.
Η πόλη μας είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν την δεκαετία του 30. Νέα αρχιτεκτονήματα που θα κάνουν διαφορά δυστυχώς δεν υπάρχουν. Μόνες εξαιρέσεις το Παπαστράτειο μέγαρο και η Δημοτική βιβλιοθήκη αλλά δυστυχώς είναι μόνο δυο. Και το χειρότερο είναι πως δεν φαίνεται κανένα φως στο ορίζοντα, αλλά μάλλον χειρότερα, δεν υπάρχει ορίζοντας…

Ανώνυμος είπε...

Για τον ιστορικό του μέλλοντος ο Σώκος θα θεωρηθεί ό, τι ο Καραμανλής για την Αθήνα...

Ανώνυμος είπε...

Ναι,αν ο ιστορικος ειναι από Αγρίνιο,βαμμένος ΠΑΣΟΚ...Γι'αυτό το Αγρίνιο είναι κακάσχημο,χωρίς ταυτότητα και σχέδιο.Μετά τη μεταπολίτευση το "έπνιξε" η δημαρχία όλων των σοσιαλιστών δημάρχων του ( δηλαδή αυτό επαγγέλονταν ).Χωρίς να λέω ότι όλες οι ενέργειες ήταν κακές, κάτι ουσιαστικό για να ομορφύνει δεν είδα, δε βλέπω κι ούτε πρόκειται να δω. Το ποτάμι έχει πάρειτο δρόμο του. Όλο το Αγρίνιο πάνω από την εθνική οδό (δηάδή σχεδόμ όλο ) είναι για γκρέμισμα κύριοι "έξυπνοι", έτσι το καταντήσατε. Ούτε καν με τις καινούριες πλατείες που δημιουργείται δεν είστε άξιοι να δώσετε λίγη ανάσα στους πολίτες.΄Γεμάτες τσιμέντο και πλάκες, έτσι για να πληρώνουμε, ενω το 70-80% αυτών έπρεπε να είναι δέντρα και πράσινο με παγκάκια και να αποτελούν ΟΑΣΕΙΣ ΔΡΟΣΙΑΣ τα πύρινα καλοκαίρια του Αγρινίου. Όχι μόνο έχετε έλλειψη αισθητικής, αλλά ούτε τις πραγματικές ανάγκες δεν μπορείται να κατανοήσετε. Εξάλλου, τόόόσα χρόπνια είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία χώρου για skateboard με ράμπες,πράσινο και δέντρα, αναψυκτήριο..Αλλά ούτε αυτό βλέπουν 10 χρόνια τώρα, και τα παιδιά χρησιμοποιούν κλάθε είδους πλατεία. Τα γηπεδάκια που έχουν φτιάξει (λίγα τον αριθμό για τις ανάγκες τόσου κόσμου) σε διάφορες γειτονιές έχουν αφεθεί στην τύχη τους ( πηγαίντε να δείτε σπασμένα ταμπλό ). Η εγρήγορσή σας ζωντανεύει ξαφνικά στις εκλογές.Τότε μόνο κηνυγάτε τους πολίτες του Αγρινίου.
Γι'αυτό μην απορείτε κύριοι της δημαρχίας γιατί στις απογραφές το Αγρίνιο βγαίνει μισό απ'ότι πραγματικά είναι. Όλοι πάνε στα χωριά τους που είναι εγγεγραμμένοι, γιατί εσείς οι υπεύθυνοι μάλλον δεν τους έχετε δώσει κανένα ερέθισμα ώστε να αγαπήσουν πραγματικά το Αγρίνιο. Οι "πρώτοι" πολίτες του δήμου μεταδίδουν στους υπόλοιπους αυτό που είναι και οι ίδιοι. Άτομα χωρίς αισθητική και χωρίς όραμα για μεγάλα πράγματα, αλλά για μικρά.Χωρίς διάθεση για διεκδίκηση αυτώμν που δικαιούνται, αλλά βολεψάκηδες που παλέυουν με μερικά μόνο.....ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.Οχι, έτσι δε θα δούμε ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ.Ξυπνήστε έστω και τώραμγιατί κροκοδείλια δάκρυα έχυσαν πολλοί και θα χύσουν ακόμα περισσότεροι.
Ο συναγερμός έχει χτυπήσει προ πολλού, αλλά κάποιοι κωφεύουν, έχουν φορέσει ωτοασπίδες και ζουν απλά στο μικρόκοσμό τους. Ας πάμε για κανά καφέ, η καθημερινότητα του Αγρινιώτη.....

Ανώνυμος είπε...

eimaste gia klwtsies!

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο είναι υπερβολικό!! Μου φαίνεται ότι πολλοί δεν θυμούνται πώς ήταν το Αγρίνιο πριν απο 15 χρόνια... Σίγουρα υπάρχουν και άσχημα πράγματα (όπως π.χ. το ότι τα παλιά σπίτια πέφτουν το ένα μετά το άλλο) αλλά όχι και να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα και ότι η πόλη δεν είναι ωραία...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΟΥΣΕ Η ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΒΑΙΝΑΣ)Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ ΑΦΟΥ ΕΛΑΜΨΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ! ΟΥΤΕ ΕΡΓΑ ΟΥΤΕ ΑΝΠΛΑΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ! ΑΥΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΕ Ο ΘΥΜΙΟΣ -ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΡΓΟΥ- ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΥΜΕΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ! ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠ
ΟΤΑ ΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΚΛΙΚΑ ΔΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ........

zeidoron dtsoukas είπε...

Ουτε υπερβολικο ειναι το αρθρο ουτε και τα σχολεια.Ετσι ακριβως ειναι η κατασταση στο Αγρινιο,απλα μας διαφευγει ολων το εξης.Ο Ελληνας πανω απ¨ολα βαζει την κονομα και το προσωπικο του συμφερον.Ολοι μας δεν ψαχναμε και ψαχνουμε ακομα και τωρα την καλυτερη προσφορα για να δωσουμε το πατρικο μας αντιπαροχη?Ποιος απο μας προσεφερε εστω κι ενα μετρο απο τη γη του για να γινει δρομος η πλατεια?Δυστυχως αν δεν αλλαξουμε φιλοσοφια και κοσμοθεωρια θα μας φταινε παντα οι αλοι.