Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Βιβλιοπαρουσίαση: "Ο Άγιος Βλάσιος Αιτωλοακαρνανίας"



Στο Πνευματικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Παρακαμπυλίων που εδρεύει στο αναπαλαιωμένο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Καραμανέϊκων, στις 23 Αυγούστου 2009, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Τσιρώνης με τίτλο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ. Το βιβλίο προλογίζει η δρ. φιλολογίας Χρυσούλα Σπυρέλη και ο δήμαρχος Λάμπρος Παπαθανασίου.

Ομιλητες ήταν η πρόεδρος του Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου κ. Μαρία Μουτοπούλου – Φαρμάκη, και η εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Αγιοβλασιτών κ. Αργυρώ Κοντογιάννη, η οποία ανακοίνωσε ότι ο συγγραφεύς διέθεσε τα έσοδα που τυχόν προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στον Άγιο Βλάση.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Λύσσαρη, Θεολόγος και η Χρυσούλα Τσούφη, Φιλόλογος.

Στο τέλος δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στις ομιλήτριες, καθώς και στην ζωγράφο – αγιογράφο Σπυριδούλα Αθ. Τσιρώνη που φιλοτέχνησε το σήμα για τη σφραγίδα του Δήμου.

Σημειωτέον ότι το σήμα είναι το ίδιο με το αρχαιότερο έμβλημα του Δήμου Παρακαμπυλίων που είχε καθιερωθεί μετά την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους.

Παριστάνει την «θεά του κυνηγιού Άρτεμη να κρατάει στο ένα χέρι δόρυ και στο άλλο λαγό, κρεμασμένο απ’ τα πισινά πόδια».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι γράφει ο συμμαθητής μου στη 1η και 2α Γυμνασίου Συμεών Τσιρωνης ή κατά κόσμο Σπύρος Τσιρώνης στο βιβλίο του για τον Αγιο Βλαση, όμως εγώ θέλω να του ειπώ ότι εμείς τα παιδιά που δεν ήμασταν από τον Αγιο Βλάση κρυώναμε πολύ τότε γιατί οι περίφημοι μαγαζάτορες δεν μας επέτρεπαν να μπούμε στα Μαγαζιά τους και μας έβλεπαν μόνο για δίφραγκο ( εξαίρεση ο ανάπηρος Κοντογιώργος που ήμασταν πάντα ευπρόσδεκτοι).
Τώρα σε ότι αφορά το υπό προγραμματισμό Λαογραφικό μουσείο (είναι της μόδας τώρα τελευταία) θα ήταν καλό να κρεμασθεί και καμία φωτογραφία με τους μαγαζάτορες να διώχνουν του ρακένδυτους πιτσιρικάδες. Έτσι να ακούγονται και μετά κάποιες δεκάδες χρόνια δεν είναι άσχημο.