Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Aγρίνιο-Χωροταξικός Σχεδιασμός από Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ


Γράφει ο Β.Α. Π.

Γενικό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (28/2/08)
Χωρίς αλυτρωτισμούς, απλά και ξεκάθαρα: δεν είμαστε στα πλάνα τους, δεν έχουμε συμπάθειες και αντικειμενικά δεν έχουμε κάτι που να λειτουργεί προστατευτικά. Δεν είμαστε ούτε η πιο ιστορική πόλη της Ελλάδας, δεν είμαστε στην παραμεθόριο για να μας προσέξουνε αναγκαστικά και δυστυχώς δεν έχουμε ‘προστάτες’ ούτε καν τους οκτώ…Πόσο μάλλον ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά, που κάποιες φορές δεν φαίνονται. Να θυμίσω πως ιδρύθηκε Πανεπιστήμιο στη Λαμία και στην Τρίπολη χωρίς υποδομές, στο παραπέντε (λίγο πριν κλειδώσει ο χωροταξικός σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι το 2010- άρα η λογική λέει να μην περιμένουμε αυτονόμηση μέχρι τότε ή τέλος πάντων ουσιαστικά βήματα…). Εμείς εδώ μπαίνουμε στο παιχνίδι για που θα ιδρυθεί το εφετείο και πόλεις ίδιου μεγέθους με μας, επίσημα σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (Λαμία), εκτοξεύονται, προφανώς γιατί υπάρχει και πολιτική βούληση, αλλά κυρίως δεν υπάρχει αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της ‘μη πρωτεύουσας’, αλλά εκμεταλλεύονται και τη γεωγραφική τους θέση, παίρνοντας το μερίδιό τους από την ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα στον ανατολικό άξονα της χώρας. Ενδεικτικά στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η πληθυσμιακή εξέλιξη Αγρινίου και Λαμίας από το 1960 και μετά (Πηγή: Γεωγραφία Ά Γυμνασίου, σελίδα 153 και Εθνική Στατιστική Υπηρεσία):



Όνομα Πόλης



Αγρίνιο



Λαμία


Απογραφή 1961


33.281


21.509


Απογραφή 1971



41.794



37.842


Απογραφή 1981



45.087



41.846


Απογραφή 1991



48.116



43.898


Απογραφή 2001


57.174


(Πολεοδομικό.Συγκρότημα)


62.452


(Πολεοδομικό.Συγκρότημα)


Ποσοστιαία αύξηση %
΄61-΄01


71,78 %


190,35 %!!!




Πόσο σημαντικό επομένως είναι να είναι μια πόλη ίδιου πλέον βεληνεκούς- μικρότερου σίγουρα λίγες δεκαετίες πριν- στον ανεπτυγμένο άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης…Συγκριτικά η Λαμία έχει: Τ.Ε.Ι, και Στρατό, Εφετείο (από το 1999), Πανεπιστήμιο πλέον (από το 2003), είναι προφανώς έδρα νομού και έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως στην πρώτη έκδοση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού ήταν και η Λαμία εκτός σχεδιασμού, αλλά οι αντιδράσεις της έπιασαν τόπο και μπήκε στην κατηγορία Γ, ενώ οι δικές μας μάλλον δεν έπιασαν αφού παραμείναμε στην κατηγορία Δ, με κάποιες μικρές προσθήκες. Υπάρχουν πλέον αναφορές στο Πλατυγιάλι και στην εθνική σημασία του, αλλά μαζί με το λιμάνι στο Τυμπάκι, που παρεμπιπτόντως είναι ακόμα ένα λιμάνι στα χαρτιά, ενώ το λιμάνι στο Πλατυγιάλι είναι μια πραγματικότητα. Στην περσινή έκδοση σε κάποιο πίνακα με τις υπάρχουσες υποδομές σε κάθε πόλη δεν είχε ένδειξη (√) για το Αγρίνιο πως έχει Πανεπιστημιακές σχολές…προχειρότητες δηλαδή.
Προσωπικά θα ήθελα να αναφέρω πως αυτοί οι σχεδιασμοί είναι ασκήσεις επί χάρτου, δίνουν όμως το μήνυμα πως το Αγρίνιο ασφυκτιά και δεν είναι στο μυαλό αυτών που κάνουν κεντρικούς σχεδιασμούς. Δεν είμαστε η μόνη περιοχή που «αδικείται», είναι και η περιοχή των Σερρών, ενώ πόλεις με πολύ μικρότερο πληθυσμό φαίνεται να «ευνοούνται». Δεν είναι σίγουρα 57.174 ο πληθυσμός του Αγρινίου, δεν είναι το σχέδιο αυτό που θα «τελειώσει» την πόλη και την περιοχή, αλλά το αρνητικό κλίμα μετά από τέτοιες αποφάσεις επηρεάζει. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν είναι μόνο ένα σχέδιο, που μπορεί να μην είναι καν αξιόπιστο-επιστημονικό. Τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαίνεται. Είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων (μικροκλίματος, διαθέσιμης γης, γεωγραφικής θέσης, ενδοχώρας, φυσικού κάλλους, φιλοπρόοδων ανθρώπων-νοοτροπίας, κ.λπ). Τα πρώτα δηλαδή: μικροκλίμα, διαθέσιμη γη, γεωγραφική θέση, ενδοχώρα, φυσικό κάλλος, φιλοπρόοδους ανθρώπους τα διαθέτουμε, στο και λοιπά- κ.λπ: πολιτική βούληση, ρεαλισμός, αντικειμενικά κριτήρια, και υποδομές όπως: δρόμοι, σιδηρόδρομος, λιμάνια, αεροδρόμια, τουρισμός και τουριστικές υποδομές- κάποια υπάρχουν (λιμάνια-αεροδρόμια), κάποια ξεκίνησαν (Ιονία Οδός), κάποια σχεδιάζονται και πρέπει να τα διεκδικήσουμε δυνατά (Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας, Παρατριχώνια Οδός), κάποια θα έρθουν μετά από αυτά (τουρισμός) και πρέπει έγκαιρα να φροντίσουμε να είμαστε έτοιμοι σε υποδομές. Για όλα τα υπόλοιπα (πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες θέσεις βουλευτών και υπουργών) χρειάζονται αγώνες, πίστη στο δίκαιο των αιτημάτων, επαγρύπνηση, γιατί τίποτα δε θα χαριστεί σε αυτή την πόλη όπως γίνεται συνέχεια κατανοητό!!!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό αυτό που έκανε ο B.Α.Π να συγκρίνει το Αγρίνιο με τη Λαμία.Και το λέω αυτό γιατί αν θυμάστε το προτεινόμενο τμήμα ''Οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης''που ήταν να ιδρυθεί στην πόλη μας-πριν από χρόνια-μας το πήρε η Λαμία την τελευταία στιγμή!Την αιτία αυτής της αδικίας θα τη βρείτε μόνο αν αναζητήσετε την καταγωγή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και ενός εκ των γεν.γραμματέων του υπουργείου Παιδείας!!!

Ανώνυμος είπε...

Το παράδειγμα με τη Λαμία δεν είναι πολύ σωστό βέβαια... η μεγάλη αύξηση που δείχνει στον πληθυσμό στην τελευταία απογραφή ΚΑΙ ΜΟΝΟ, οφείλεται στο ότι ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΑΣ είναι από τους πιο διευρυμένους της χώρας. Από τις σχεδόν 60.000 πληθυσμό που φαίνονται στην απογραφή της, ΜΟΝΟ ΟΙ 44.000 είναι η πόλη της Λαμίας και το υπόλοιπο είναι τα μεγάλα χωριά και κωμοπόλεις πέριξ αυτής τα οποία έχει ενσωματώσει. Ενώ το Αγρίνιο είναι σχεδόν ίσο με τον αντίστοιχο δήμο, αφού εκτός της πόλης δεν περιλαμβάνει άλλους μεγάλους οικισμούς (π.χ. Παναιτώλιο και Νεάπολή). Αν πάρετε τις πόλεις λοιπόν και όχι τους ευρύτερους δήμους, η Λαμία έχει 44.000 πληθυσμό και το Αγρίνιο γύρω στις 51.000. Μιλάμε πάντα για μεγέθη απογραφής βέβαια, τον αληθινό πληθυσμό μιας πόλης τον καταλαβαίνουμε ουσιαστικά από τον πληθυσμό του νομού.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή το θέμα του Χωροταξικού Σχεδιασμού αφορά και το ΥΠΕΧΩΔΕ, πόσοι γνωρίζετε ότι ένας εκ των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου και εκ των στενότερων συνεργατών του κ. ΣΟυφλιά είναι ο Αγρινιώτης κ. Κατσιγιάννης;
Πόσοι τοπικοί παρατρεχάμενοι έχουν απευθυνθεί στον ίδιο;
Εκτός κι αν τον βλέπουν μόνον ανταγωνιστικά για τη μελλοντική τους πολιτική επιβίωση...

Ανώνυμος είπε...

I Lamia "distixos" gia emas stin pragmatikotita einai poli pio aneptigmeni. Eixa perasei 2 fores ta Xristougena apo tin poli anagastika, mias kai einai siginoniakos komvos. Einai sto kedro tou kedrikou sidirodromikou axona tis xoras kai perasma ton 2 ethinkon odon gia Thesalia kai Makedonia. I poli einai poli aneptigmeni me poli kaliteri eikona apo aut tou Agriniou. Exei poli dinati agora opos fenete, kaliteres ipodomes klp. OI Lamiotes profanos einai pio exipnoi giati kataferan kai einai se kaliteri thesi apo emas.Emeis akoma stin apoliti parakmi. Mexri pote omos???

Ανώνυμος είπε...

οτι σε βολευει βλεπω δημοσιευεις...εμ βεβαια η αληθια τσουζει βλαχακο

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχάς η Λαμία δεν είναι δυνατόν να έχει μονο 44.000 κατοίκους αν ο νομός εχει πάνω από 170.000
Όλα τα χωριά της Λαμίας ειναι πολύ μικρά και λίγα για να φτάσουμε τις 170.000!!
Συμφωνώ με το οτι η Λαμία είναι σε κεντρικό οδικό άξονα αλλά ο Δήμος και το συμβούλιο δραστηριοποιούνται οπως φαίνεται περισσότρο απο του Αγρινίου.
Γι'αυτό να κοιτάξετε όλοι σας να κατεβαίνετε στην αθήνα και για δουλειές οχι μόνο για τα μπουζούκια...