Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Η κακή κατάσταση των παιδικών χαρών του Αγρινίου

Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με μικρά παιδιά στο Αγρίνιο είναι η κακή κατασταση των παιδικών χαρών που διαθέτει η πόλη.

Οι προηγούμενες γενιές του Αγρινίου γνώρισαν το παιχνίδι στην "πλατεία" και στην "αλάνα" της γειτονιάς και αργότερα στην "πιλοτή" της πολυκατοικίας. Εδώ και αρκετά χρόνια τα αυτοκίνητα κυριαρχούν ακόμη και στους πιο απομονωμένους δρόμους του Αγρινίου και τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιους προστατευμένους δημόσιους χώρους. Σήμερα, η παιδική χαρά είναι ένας από τους λίγους δημόσιους χώρους στην πόλη όπου τα παιδιά μπορούν, σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, να γίνουν μέρος της ομάδας συνομιλήκων, να θέσουν τα ίδια και να ακολουθήσουν κανόνες παιχνιδιού και συμπεριφοράς έξω από τα πλαίσια που θέτουν οι ενήλικες, γονείς και δάσκαλοι. Για αυτό ο χώρος της παιδικής χαράς είναι σημαντικός και θα έπρεπε να παρέχει στα παιδιά τις στοιχειώδεις κατάλληλες υλικές υποδομές.

Η υλικοτεχνική υποδομή των παιδικών χαρών του Αγρινίου είναι στοιχειώδης : δυο σειρές κούνιες, δυο τσουλίθρες, ένα μονόζυγο και ένα καρουσέλ στην καλύτερη περίπτωση είναι όλο και όλο ό,τι προφέρει η πόλη στα πιτσιρίκια των δύο, τριών και τεσσάρων ετών. Αυτές οι φτωχές εγκαταστάσεις είναι επίσης σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και δυνάμει επικίνδυνες.

Μεταξύ των προβλημάτων που αναφέρουν γονείς που επισκέπτονται συχνά τις παιδικές χαρές της πόλης με τα παιδιά τους είναι η έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων (σπασμένες κούνιες), η απουσία περίφραξης (κάτι πολύ σηναντικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που παίζουν στις παιδικές χαρές είναι τα 3 έτη), η μη κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου (άγρια χόρτα, μεγάλες πέτρες και λακούβες ειναι το χαρακτηριστικό περιβάλλον στο εσωτερικό της παιδικής χαράς) και η έλλειψη φωτισμού που τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια αναγκάζει τους μικρούς με κλάματα να αποχωριστούν νωρίτερα τους παλιούς και νέους φίλους της παιδικής χαράς και να επιστρέψουν στο σπίτι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

perasa apo aytes ston ag xristoforo sto fipedo apenanti..enw vlepeis ena gipedo stolidi aytes einai asta na pane

Ανώνυμος είπε...

να κανεται και ενα θεμα για τα περιπτερα που υπαρχουν σε καθε στροφη ,σε καθε νεο πεζοδρομιο που φτιαχνεται ,σε καθε νεα πλατεια και μαλιστα οχι στις γωνιες και σε χωρους πιο απομωνομενους αλλα πανω στον δρομο για να μην περασει κανενας και ξεφυγει απο πελατης.
γιαυτο η πασοκαρα κυβερναει τοσα χρονια στην πολη δινει πολλες αδειες για περιπτερα.
σε καθε πλατεια αντι για κανα αγαλμα να κανει τον κοσμο να αισθανθει ωραια φυτευουν και περιπτερο.
αυτη ειναι η αισθητικη τους .ΑΙΣΧΟΣ