Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Στο καλό Βασίλη..

Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο συγγραφέας Βασίλης Λαμνάτος, ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που προέρχονταν από το τόπο μας.Ο συγγραφέας Βασίλης Λαμνάτος συνέγραψε πολλά έργα κοινωνικά,ιστορικά αλλά και φιλοσοφικά, σταθερά προσανατολισμένα στον ελληνοκεντρισμό, με πνέυμα αυθεντικό, δημιουργικό, χωρίς παρωπίδες όπως ήταν ο ίδιος ως χαρακτήρας. Η κυριότερη προσφορά του ήταν στην λαογραφία, όπου άφησε πολύτιμο έργο με κορυφαίο την " βλαχοζωη στα βουνά και στους κάμπους" και τους "μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας".Η δουλειά πάνω στη λαογραφία που μας παρέδωσε ο Βασίλης Λαμνάτος είναι ανυπέρβλητης επιστημονικής αξίας.Επιτέλους είχε βρεθεί ένας ανθρωπος από τα μέρη μας να συγγράψει επιστημονικές μελέτες πάνω σε αυτό το αντικείμενο.


Πάνω από όλα όμως ο Βασίλης ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος ,είχε μια γνησιότητα και αυθεντικότητα.Ο Βασίλης Λαμνάτος πρόσφερε πάρα πολλά στο τόπο μας!


Εκείνη όμως η αρετή που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν η μοναδική ανιδιοτέλεια που είχε ως άνθρωπος στις σχέσεις του.Δεν το λέω από συγκινησιακή φόρτιση ήταν κάτι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ.Ας μιλήσουν για αυτό καλύτερα άτομα που είχαν την τιμή να τον γνώρισουν από κοντά..


Στο καλό Βασίλη...




Το πνευματικό σου παιδί

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθώντας να ξεχωρίσω τον άνθρωπο απ το φίλο, την προσωπικότητα απο την εικόνα, το υπαρξιακό αποτύπωμα που άφησε φεύγοντας ο Βασίλης Λαμνάτος είναι βαθύ και νωπό.
Συγγραφέας, ποιητής, ΄Ελληνας. Από τους λίγους της αιτωλικής κοινωνίας που ξεκινώντας αυτοδημιούργητος ένωσε τη μοίρα του και το έργο του με τα ιδανικά της Ελληνικής φυλής, ζώντας ο ίδιος σαν άνθρωπος με γνώση, ευγένεια και όραμα.
Περισσότερο απο κάθε τι ο Βασίλης Λαμνάτος έζησε και έγραψε σαν δάσκαλος της νέας γενιάς, με μια και μόνη φροντίδα:
Να κρατηθούμε αναλλοίωτοι στους αιώνες σαν έθνος , να διατηρήσουμε την αξία της παράδοσης, να συνεχίσουμε κόντρα στους μοντερνισμούς, την Ελληνικότητα και το Κάλλος.

Βασίλη τώρα που έγινες σπόρος στη γή,
Ξέρεις εσύ
Οτι πιότερο βλασταίνει
Πιότερο ανθίζει το μεγαλείο σου.
Πάντα παρών!

rodo

Ανώνυμος είπε...

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΝΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΔΑΣΚΑΛΟΣ!! ΤΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΗΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΗΣΕ
""ΤΡΕΙΣ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΙ ΕΒΟΥΛΗΣΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΗ,
ΕΝΑΣ ΤΟ ΜΑΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΤΟΝ ΑΛΩΝΑΡΗ,
ΚΙ Ο ΔΗΜΟΣ Τ' ΑΓΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ν' ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΟΜΑΤΑΡΙ.
ΜΙΑ ΛΥΓΕΡΗ ΤΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΓΥΡΕΥΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ.
-ΚΟΡΗ ,ΒΡΟΝΤΟΥΝ Τ'ΑΣΗΜΙΑ ΣΟΥ,ΤΟ ΦΕΛΛΟΚΑΛΙΓΟ ΣΟΥ,
ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙΑ ΣΟΥ, ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ.""

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ