Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Το πρόγραμμα του ΣΥΝ για τον Αχελώο

Γράφει ο Σταύρος Καραγκούνης,
Καθηγητής Γερμανικής – Ισπανικής Φιλολογίας
Μετά από μια σοβαρή και απαιτητική διαδικασία, παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΥΝ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο για όλους αυτούς τους απίθανους σταρ των τηλεοπτικών παραθύρων, που δεν θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, χωρίς πρόταση εξουσίας. Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ θα παρουσιαστεί το τριήμερο 13-14-15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Έντονη επίσης θα είναι εκεί και η παρουσία Αιτωλοακαρνάνων.
Δεν θα σχολιάσω σε αυτή την σύντομη τοποθέτηση το αν το πρόγραμμα του ΣΥΝ είναι καλό ή κακό. Ο κάθε όμως αντικειμενικός παρατηρητής θα δεχτεί ότι η προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ είναι η πιο επίκαιρη, μιας και το πρόγραμμα αυτό συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά οικονομικά δεδομένα και την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος – τεχνητή ή κανονική- και αυτό είναι ένα βασικό πλεονέκτημά του σε σχέση με τα προγράμματα των άλλων κομμάτων που δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.
Θα ήθελα όμως να παραθέσω ένα κομμάτι του προγράμματος, που αφορά άμεσα εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες.
«Συντονιζόμαστε με τους αγρότες, με στόχο την ανάπτυξη ενός διαφορετικού είδους αγροτικής οικονομίας που θα εξασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, θα προστατεύει το εισόδημα αλλά και τις συνθήκες εργασίας των άμεσων παραγωγών και θα ενθαρρύνει τις συνεταιριστικές και γενικότερα τις συλλογικές μορφές δράσης. Αυτή η μορφή οικονομίας θα αποκρούει ταυτόχρονα το καταστροφικό σύστημα της μονοκαλλιέργειας, θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα και θα παραδίδει το περιβάλλον αναλλοίωτο στις επόμενες γενιές, ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ, που μόνο στόχο έχουν τα οικονομικά οφέλη ορισμένων».
Ας κοιτάξουμε όλοι μας τι προβλέπουν τα προγράμματα των άλλων κομμάτων για τον Αχελώο και ας κάνουμε τις επιλογές μας. Ο ΣΥΝ δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει δικαιολογία, μιας και την ευθύνη θα τη φέρουμε όλοι μας. Ας μπούμε λοιπόν εμπόδιο στα σχέδιά τους και ας τους δείξουμε ότι η νοημοσύνη μας δεν είναι τόσο χαμηλή όσο νομίζουν.

4 σχόλια:

kostakoutas είπε...

Το μοναδικό κόμμα που βγήκε ευθέως και καταδίκασε την εκτροπή ήταν το σύρριζα και μπράβο του!!
Όχι σαν κάτι ΚΚΕ που το παίζουν φιλολαϊκά οποτε τα συμφέρει...
Καλά για ΝΔ και πασοκ ούτε λόγος..

Ανώνυμος είπε...

Φανταστείτε μια πόλη 10.000 κατοίκων η οποία έχει και 10.000 γραμμές τηλεφώνων για την καλή επικοινωνία μεταξύ των. Οι κάτοικοι σε αυτήν λοιπόν την χώρα συνενοούντο άριστα, μέχρι τότε. Έρχεται λοιπόν "ένας" και τους λέει ότι, σε αυτή την πόλη των 10.000 κατοίκων δεν σας χρειάζονται οι 10.000 γραμμές, γιατί σας μπαρδεύουν και δεν μπορείται να συνεννοηθείτε μεταξύ σας και εγώ θα σας κανονίσω πιο εύκολα να μιλάτε με 5.000 γραμμές. Όλοι χάρηκαν γιατί γλύτωσαν από τις πολλές γραμμές και αρχισαν να χρησιμοποιούν την καινούργια μεθοδο, αλλά διαπίστωσαν οτι δεν μπορούσαν να μιλούν πολύ, γιατί σύστημα υπερφορτώνονταν, ετσι συντόμευαν τις συνομιλίες στα απολύτως απαραίτητα. Σιγά - σιγά έπαψαν και να μιλούν γιατί δεν μπορούσαν να σκεφτούν γρήγορα το τι ηθελαν να πουν.
Η γλώσσα λοιπόν είναι το όργανο του εγκεφάλου για την συννενόηση και την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους και αν της κόψεις τις έννοιες από κάθε λέξη, δηλαδή τις γραμμές επικοινωνίας, απλοποιώντας την, επικρατεί ασυνενοησία, και τότε ο εγκέφαλος νεκρώνεται από την αχρηστεία.
Έτσι λοιπόν στην Χώρα μας, ήρθε ένας Εβραίοσπορος το 1983, και αποφάσισε να αλλάξουμε το σύστημα της γλώσσας και την ορθογραφία σε αυτήν του μονοτονικού, γιατί οι αγράμματοι σοσσιαλο - κουμουνιστές μίλούσαν την γλώσσα του "βουνού". Έτσι η παιδεία αντί να προαχθεί με την μετάπτωση της γλώσσας σε ακόμη πιο σύνθετη, γεγονός που ήταν απαραίτητο για την δημιουργία νέων και πιο σύνθετων εννιών, για τις ανάγκες της επιστήμης, απλοποιήθηκε στη γλώσσα των αγραμμάτων. Έτσι αντί οι αγράμματοι να μορφωθούν, έγιναν και οι μορφωμένοι αγράμματοι.
Το παράδοξο είναι ότι όλοι ζητούσαν από την Χούντα "παιδεία και ελευθερία και δουλειά" αλλά, όλοι αυτοί που μάχονταν με σημαία αυτά τα συνθήματα, πρώτοι ψήφισαν την κατάργηση της Γλώσσας, το απαραίτητο όργανο της παιδείας.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας .

Ανώνυμος είπε...

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1914 πάνω από 2000 Ιερολοχίτες, έχοντας επί κεφαλής τον Πρόεδρο Γεώργιο Ζωγράφο και τα μέλη της Κυβερνήσεως, τον Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο, τον Κορυτσάς Γερμανό, τον Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα, τον Αλέξανδρο Καραπάνο, τον Ιωάννη Παρμενίδη και τον Δημήτριο Δούλη, κήρυξαν επίσημα την αυτονομία ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου. Είχε προηγηθεί από τις 9 Φεβρουαρίου η ύψωση της Σημαίας του Αυτονομιακού Αγώνα στην Χειμάρα από τον Συνταγματάρχη Σπυρομήλιο. Οι ΒορειοΗπειρώτες επιστρατεύονται στον Αγώνα την 1 Μαρτίου και ολόκληρη η αλύτρωτη Πατρίδα γεμίζει Ιερολοχίτες,που μπαίνουν στην μάχη και την κερδίζουν, απέναντι στον Αλβανικό Στρατό κατοχής, απέναντι στα μεγάλα ξένα συμφέροντα και απέναντι στην αδιάφορη στάση της... επίσημης Ελλάδας. Μπαίνουν στην μάχη και κερδίζουν, με αποτέλεσμα την παρέμβαση των ξένων δυνάμεων που οδηγεί στην ανακωχή της 24ης Απριλίου και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας την στις 17 Μαίου που προβλέπει την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα:

· Η Βόρειος Ήπειρος αναγνωρίζεται ως Αυτόνομη Πολιτεία στα πλαίσια του αλβανικού κράτους.
· Αποστέλλει βουλευτές στο αλβανικό κοινοβούλιο.
· Η ελληνική καθίσταται επίσημη γλώσσα της Βορείου Ηπείρου (στη διοίκηση και τα σχολεία), ενώ η αλβανική θα διδάσκεται προαιρετικά.
· Η Βόρειος Ήπειρος θα διατηρεί δική της χωροφυλακή και δικά της δικαστήρια.
Ένα πρωτοκολο όμως που έμεινε ανενεργό και παραμένει και εως τις μέρες μας, παρατημένο και από την μάνα Ελλάδα, όπως παρατημένα από τον ακραίο Ελλαδιτισμό, παραμένουν όλα τα Εθνικά μας ζητήματα.

Αυτήν την ημέρα, της ανακήρυξης του Αυτονομιακού Αγώνα,τιμούν και θυμούνται καθε χρόνο οι αδερφοι μας Βορειοηπειρώτες. Έτσι και φέτος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Συλλόγου Βορειοηπειρωτών», την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, θα βρισκόμαστε δίπλα τους, στην Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πίσω από την πλατεία Κολοκοτρώνη) και στην πορεία που θα ακολουθήσει για την επίσημη κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Χωρίς ιδεολογοπολιτικά διακριτικά, μόνο με τις Ελληνικές Σημαίες μας και με το πάθος μας για την λευτεριά κάθε Ελληνικής Πατρίδας, να είμαστε εκεί!

Μάρκος είπε...

Μπορεί να με διαφωτίσει κάποιος, ποιά η διαφορά της εκτροπής του Αχελώου που όλοι ήθελαν επί Αντρέα, με την εκτροπή του Αχελώου τώρα; Για να καταλάβω κι εγώ δηλαδή ρε παιδιά για ποιό λόγο έχετε αντιρρήσεις τώρα ενώ τότε πετάγατε την σκούφια σας!