Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Kωνσταντινούπολη των άσεβων μου φόβων

Ενα απολαυστικό ταξίδι στην «Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων» του Γιάννη Ξανθούλη έζησε το κοινό που κατέκλυσε το Παπάστρατειο Μέγαρο το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και τις εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ».
Ένα λοξό περπάτημα στην Κωνσταντινούπολη του σήμερα. Το καθημερινό θρίλερ μιας πόλης που κρατά μέσα της θυμό, φόβο και ισόβιο έρωτα για εκείνους που ξέρουν τους κώδικες.
Η Πόλη «αλλιώς» όπως την ένιωσα περπατώντας επίμονα στα σοκάκια στις καινούργιες λεωφόρους, στους μπαχτσέδες και στις όχθες του Κεράτιου και του Βοσπόρου».
Ψελλίζοντας τα τούρκικα με λάθη που τον παρασέρνουν- όπως λέει ο συγγραφέας – σε περιπέτειες. Φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήμης της, την ανάγκη της σιωπής, της νοσταλγίας των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το μεγαλείο της.
Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1947 από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το σχέδιο, το θέατρο και την πεζογραφία. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι μέλος της εταιρείας Συγγραφέων και της ΕΣΗΕΑ. Μιλώντας για το νέο βιβλίο του με το μοναδικό χειμαρρώδη και αυτοσαρκαστικό λόγο του, είπε μεταξύ άλλων: «…πολλές φορές ταξίδεψα στην Κωνσταντινούπολη. Όμως εκείνη τη φορά που αφέθηκα στη φιλόξενη αμετροέπεια ενός θεότρελου Τούρκου φίλου, έμαθα κι άλλα. Και για την πόλη που υποτίθεται ότι γνώριζα καλά, σαν αυτονομημένος περπατητής – και για μένα τον ίδιο, φωτισμένο από σκιές που καθορίζουν το μυστήριό της…»
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Γρίνος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κ. Κατσαρή και κ. Ευστάθιος Τσούκαλος, η Πρόεδρος του Δ.Α.Κ. κ. Β. Πουρνάρα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Στάθμευσης κ. Καλουδιώτης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Κραββαρίτη και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: