Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Αύξηση στις κατασχέσεις ακινήτων στη περιοχή μας.


Η οικονομική κρίση φάινεται ότι χτυπά σιγά σιγά και τη πόρτα της πόλης μας. Μια ένδειξη σε αυτό είναι η αύξηση των κατασχέσεων & πλειστηριασμών των ακινήτων στην πόλη μας έως και 30% . Όταν ίσχυε ο νόμος ότι τα ακίνητα δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό με αφετηρία την αντικειμενική τους αξία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ήταν σε ένα σεβαστό μονοψήφιο αριθμό εβδομαδιαίως και έφταναν μερικές δεκάδες το μήνα.( μεγάλα νούμερα για επαρχιακή πόλη). Όταν το μέτρο της αντικειμενικής αξίας ως αφετηρίας εφαρμόστηκε, προς στιγμή το επώδυνο αυτό μέτρο των κατασχέσεων πάγωσε και κινήθηκε από μερικές τράπεζες σε μηδενική βάση. Αυτό ήταν λογικό καθώς γενικά δεν εξαντλούνταν τα περιθώρια επιείκειας προς τον οφειλέτη, διότι στην γωνία περίμεναν άλλοι αγοραστές που θα αγόραζαν τα επίμαχα ακίνητα ακόμα και σε μισή τιμή από την αντικειμενική. Αυτό γίνονταν ( και γίνεται) κυρίως σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και πολύ λιγότερο σε επαρχιακές πόλεις και δη στο τόπο μας για ευνόητους λόγους, καθώς οι κοινωνίες είναι μικρές και δεν υπάρχει το πλεονέκτημα της ανωνυμίας για τον νέο αγοραστή.

Τώρα όμως οι κατασχέσεις ακινήτων επιστρέφουν ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά αυξημένες κατά πολύ. Τα δάνεια πια δεν είναι το ίδιο εύκολα με πριν, το ρευστό στην αγορά διανύει δύσκολες στιγμές και υπάρχει κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που δεν αφήνει υποσχέσεις για βέβαιες αποπληρωμές. Από την άλλη τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί δε βρίσκουν εύκολα νέο αγοραστή και για τους λόγους που προαναφέραμε και κυρίως διότι δε μπορεί κάποιος να τα αγοράσει παρακάτω από την αντικειμενική του αξία.

Αποτέλεσμα; Πολλά ακίνητα ( σπίτια, οικόπεδα, χωράφια) παραμένουν απούλητα. Αυτό ως λογική συνέπεια θα έχει κάποια στιγμή την περαιτέρω μείωση της αξίας τους. Ακόμα και αν αυτό γίνει όμως, πόσοι θα είναι σε θέση να τα αγοράσουν;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ!!