Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Προσφυγή στη ΡΑΕ κατά της επένδυσης στον Αστακό.

Προσφυγή στη ΡΑΕ κατά της επένδυσης στον Αστακό από την εταιρεία Εngal Energy! Σύμφωνα με άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου στο capital.gr, η εν λόγω εταιρεία ζητεί αναθεώρηση της χορήγησης της άδειας, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει ήδη αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε project της ελληνοαμερικανικής εταιρείας, για τη δημιουργία μονάδας βιομάζας 200MW προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ.
Η αίτηση της Engal είχε κατατεθεί στις 12 Οκτωβρίου του 2009 ενώ από τον Ιούνιο του 2009 έχει υπογραφεί με την ΑΚΑΠΟΡΤ σύμβαση logistics για την πρώτη ύλη(7 εκατ. τόνοι ετησίως), ενώ η νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας έχει δώσει άδεια για τη λειτουργία μονάδας ειδικής ανακύκλωσης. ( Διαβάστε αναλυτικά εδώ την αίτηση της Engal)
Η Engal υποστηρίζει στην προσφυγή της στη ΡΑΕ ότι η ανεξάρτητη αρχή όφειλε να έχει προβεί σε συγκριτική αξιολόγηση των δύο αιτήσεων κάτι που δε συνέβη.
Eπίσης ζητεί να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες της επένδυσης κ.α
Η Engal Energy, εκτός από την αίτηση για μονάδα βιομάζας στον Αστακό (200MW) έχει επίσης καταθέσει αιτήσεις για μονάδες βιομάζας στο Βόλο 100MW και ύψος επένδυσης 120 εκατ. ευρώ, καθώς και στον Έβρο για μονάδα 300MW και ύψος επένδυσης 360 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα τέλος με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή, που έχει κοινοποιηθεί επίσης στην υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς και στον Πρωθυπουργό, η εταιρεία εκπροσωπεί Έλληνες καθώς και ομογενείς επενδυτές.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο εδώ:
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=983843
Υ.Γ. Θα στεριώσει επιτέλους τίποτα σε αυτό το τόπο; Όταν πάει ξεκινάει να γίνει, όλο και κάτι προκύπτει. Ευελπιστούμε όλα να πάνε καλά και να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο Πλατυγιάλι. Δεν μας νοιάζει από ποιον, αρκεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ( όσες ειπώθηκαν), να αναπτυχθεί ο τόπος και βεβαίως να υπάρξει μέριμνα για τη προστασία του περιβάλλοντος.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ας γινουν και οι 2 επενδυσεις.
ετσι και αλλιως παμε για αναδιαπραγματευση του χρεους , εξοδο απο το ευρω, επιστροφη στην δραχμη, υποτιμηση εως και 70%.
αγαπητοι μου ελληνες να ειστε ετοιμοι και ψυχραιμοι. τα ωραια τωρα ερχονται...

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΜΑ:ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ

(Συνάντηση ενημέρωσης την ΤΡΙΤΗ 25-05-2010 στα γραφεία της Παναιτωλοακαρναννικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ), Πατησίων 5, ΟΜΟΝΟΙΑ, 4ος όροφος και ώρα 17:30 μ.μ. να συζητήσουμε ανταλλάσοντας πληροφορίες, σκέψεις, προτάσεις.)

Αγαπητοί φίλοι και συντοπίτες.
Μας έταξαν λιμάνι εμπορικό διαμετακομιστικό, το οποίο 35 χρόνια δεν το είδαμε ποτέ.
Μας είπαν, γιατί έτσι αποφάσισε η Τοπική κοινωνία πριν 30 χρόνια, ότι στην ΒΙ.ΠΕ του Πλατυγιαλιού δεν επιτρέπονται να μπαίνουν επενδύσεις υψηλής όχλησης επικινδυνότητας και ρύπανσης και νομοθέτησαν γι’ αυτό και μέσα σε πέντε λεπτά το Νομαρχιακό Συμβούλιο το ακύρωσε.
Μας είπαν για επένδυση από το ΚΑΤΑΡ για παραγωγή ρεύματος με υγροποιημένο αέριο (LNG) και μας λένε τώρα για υγροποιημένο πετρέλαιο (LPG) και άλλα τέτοια επικίνδυνα ορυκτά (βουτάνιο – προπάνιο).
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί αμήχανα χωρίς να ξέρει τι γίνεται και χωρίς κάποιοι υπεύθυνοι να την ενημερώνουν τι είναι τούτο το καινούριο και τι επιπτώσεις θα έχει στην ζωή τους.
Στα κρυφά προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ακυρώνοντας τις δικές τους αποφάσεις και τις επι τριακονταετίας αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, για το τι επενδύσεις θέλει και επιτρέπει στην ΒΙ.ΠΕ Πλατυγιαλού και στο λιμάνι.
Σε κάποια γραφεία κυβερνητικά σχεδιάζετε ξανά το μέλλον του λιμανιού, της περιοχής του Αστακού και του νομού, δυστυχώς με την συμμετοχή του κομματικού μηχανισμού, της τοπικής εξουσίας με απούσα την τοπική κοινωνία.
Ο λαός απουσιάζει, γιατί έτσι θα περάσουν τα σχέδιά τους πιο εύκολα. Για να συνεχίσει να απουσιάζει του τάζουν μέσα από τον μηχανισμό τους χιλιάδες θέσεις εργασίας κ.α.
Ξέρουμε ότι είμαστε πολλοί που μένουμε ξάγρυπνοι, παρακολουθώντας τα γεγονότα, όχι ως θεατές, αλλά ως ενεργοί πολίτες.
Ξέρουμε ότι, όπως είπαμε την αλήθεια για όλες τις ρυπογόνες επενδύσεις που κατά καιρούς μας έφερναν στο Πλατυγιάλι και τις αποτρέψαμε έτσι και τώρα θέλουμε, ως αρχή, να μάθουμε όλη την αλήθεια για την συγκεκριμένη επένδυση.
Αν πραγματικά νομίζετε ότι πρέπει να μάθουμε λεπτομέρειες για την επένδυση που δρομολογείται στο Πλατυγιάλι και έχετε τις ίδιες ανησυχίες μαζί μας σας προσκαλούμε σε κοινή συνάντηση ενημέρωσης την ΤΡΙΤΗ 25-05-2010 στα γραφεία της ΠΑΝ.ΣΥ Πατησίων 5,ΟΜΟΝΟΙΑ 4ος όροφος και ώρα 17:30 μ.μ. να συζητήσουμε ανταλλάσοντας πληροφορίες, σκέψεις, προτάσεις.
Για το ποιο θα είναι το μέλλον του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής του Αστακού, ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει είναι ο ίδιος ο λαός της και οι αποφάσεις του, πρέπει να είναι σεβαστές από την οποιαδήποτε εξουσία.
(Τουλάχιστον αν έχουν προδιαγράψει το ΤΕΛΟΣ μας, να ξέρουμε τον τρόπο και τα μέσα που θα γίνει αυτό καθώς και τον θύτη).
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΗΣ και λοιποί συμπατριώτες

Ανώνυμος είπε...

MAΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΙΚΟΙΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ.
ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ,ΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ,ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ...ΜΕΧΡΙ ΝΑ ...

Ανώνυμος είπε...

agrinionews, δε θέλουμε τέτοιες "επενδύσεις" στον Αστακό και στην Αιτωλοακαρνανίας, γιατίτότε τουρισμός αντίο σον Αστακό,Μύτικα,Ζαβέρδα,Λευκάδα

Ανώνυμος είπε...

Apoti katalavenete mas poulane foumara oi politikoi mas. Pou pate re kai dinete adeia xoris na elenxete an iparxei se ekremotita alli adeia. Proxirotita gia alli mia fora sto megaliotis. Pantos i lisi tis energeias gia tin ellada xoris na pidixoun perivantologika tin aitoloakarnania me ta dekades fragmata pou exoun sta skaria einai piriniki monada. tha teliosoun ola ta provlimata. Min vgi kanenas kai pei gia epikindinotita h' oti ellada einai sismogenis kai den mporei na ginei? Ayta ta lene osi den xeroun. oles oi proigmenes xores kai plousies exoun. emeis giati? as mas apantisi kapios sxetikos apo tous politikous ekei sto \ypeka. Gnorizoun?

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΤΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ,ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ...ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ