Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου


«ΙΠΠΕΙΣ»

του Αριστοφάνη

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, αφού παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ δύο φορές έως τώρα στη Μικρή Επίδαυρο (Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης Καλοκαίρι 2007, Ευριπίδου Σπαράγματα Καλόκαίρι 2009), φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του εμφανίζεται στο μεγάλο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου εγκαινιάζοντας μάλιστα το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Ελλάδας.Έτσι σε συνεργασία με τη Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζουν στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ την κατεξοχήν πολιτική και επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «ΙΠΠΕΙΣ», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου,στις 9.00 το βράδυ την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουλίου, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αρμένη στους δύο κύριους ρόλους. Στη συνέχεια, η παράσταση θα παρουσιαστεί σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.

Το έργο διδάχτηκε το 424 π. Χ. και εκτός από το πρώτο βραβείο που κέρδισε, ήταν και το πρώτο έργο που έφερε την υπογραφή του Αριστοφάνη. Στόχος του ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών και αποτελεί την πιο ωμή πολιτική κωμωδία του. Έργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί.

Ο Αριστοφάνης δηλώνει το μίσος του για τον δημαγωγό Κλέωνα, Παφλαγόνα στο έργο, που μετά τον Περικλή κατείχε την εξουσία στην πόλη της Αθήνας τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Για να χτυπήσει τον φαύλο Κλέωνα, ο ποιητής εφευρίσκει έναν φαυλότερο, ο οποίος και κατατροπώνει τον δημαγωγό.

Το έργο καθαρά πολιτικό καυτηριάζει την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες της εξουσίας, που οδηγούν τη χώρα στην παρακμή, την εξαθλίωση και το μαρασμό και προειδοποιεί τους πολίτες κάθε εποχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα θεμέλια της Δημοκρατίας.

«Η παράσταση, χωρίς να υπονομεύσει το χιούμορ και το σατιρικό πνεύμα του έργου, τοποθετεί κατ’ αρχάς τους Ιππείς στο ιστορικό τους πλαίσιο και εξετάζει τις ανάγκες που τους δημιούργησαν, φιλοδοξεί δε να τονίσει τα στοιχεία που καθιστούν την κωμωδία αυτή, ένα πολιτικό έργο επίκαιρο σε κάθε εποχή και ειδικά στις μέρες μας, που η χώρα διέρχεται αυτή την τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση.» επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαΐδης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βασίλης Νικολαΐδης έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κουν για τη σκηνοθεσία του στην “Ειρήνη” του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το 2000 από το Εθνικό Θέατρο, ενώ για τον Παύλο Χαϊκάλη θα είναι πρώτη φορά που θα ερμηνεύσει Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κ. Χ. Μύρης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βασίλης Νικολαΐδης

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννης Μετζικώφ

ΜΟΥΣΙΚΗ: Αντιγόνη Τσολάκη

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Χρήστος Παπαδόπουλος

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Νίκος Βλασόπουλος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κώστας Χλίβας

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Σοφία Καραγιάννη

ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ:Μανώλης Θεοδωράκης

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αλλαντοπώλης (Αγοράκριτος): Παύλος Χαϊκάλης

Παφλαγόνας (Κλέων): Γιώργος Αρμένης

Α’ Δούλος: Σαμψών Φύτρος

Β’ Δούλος:Θύμιος Κούκιος

Δήμος: Γιάννης Κοτσαρίνης

ΧΟΡΟΣ: Αρμένης Κωνσταντίνος, Γκαγκάς Θωμάς, Δουδωνής Φοίβος, Θεοδωράκης, Μανώλης, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Καρνάκης Χρήστος, Καρύδας Ορέστης, Κούκιος Θύμιος, Μόσχος Δημήτρης, Μπαλτζής Βιατσεσλάβ Σάββας, Μυλώνης Κωνσταντίνος, Παπαδάτος Δημήτρης, Τοσουνίδης Πρόδρομος, Φάις Αλμπέρτο.

Τρόποι Αγοράς Εισιτηρίων
Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να αγοράσετε με τρεις τρόπους:
Online, από το διαδίκτυο, με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας
www.greekfestival.gr
Τηλεφωνικά, με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας
Από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ
Η προπώληση εισιτηρίων με όλους τους τρόπους αρχίζει 3 εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.Η τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων γίνεται με χρέωση πιστωτικής κάρτας.
Μέσω των υπαλλήλων του τηλεφωνικού Κέντρου:
Η προπώληση των εισιτηρίων μέσω των υπαλλήλων του τηλεφωνικού Κέντρου ολοκληρώνεται την ημέρα της παράστασης, στις 2 το μεσημέρι.
Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 - 210 32 72 000.
Καθημερινά 9:00-21:00
Μέσω της Αυτόματης Φωνητικής Πύλης (IVR): Η προπώληση των εισιτηρίων μέσω IVR ολοκληρώνεται μία μέρα πριν την παράσταση.
Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 - 210 32 72 000.
Καθημερινά, ολόκληρο το 24ωρο.
Και στις δύο περιπτώσεις, η παραλαβή των εισιτηρίων γίνεται:
- από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ,
- απευθείας από τους χώρους των εκδηλώσεων,
- με courier (χρέωση € 4 ανά αποστολή).
ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ
Διευθύνσεις και ώρες λειτουργίας:
Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου) Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 8:30-16:00, Σάββατο: 9:00-14:30
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου- Νομός Αργολίδας
Ώρες λειτουργίας (από 28/6/10): Δευτέρα - Πέμπτη: 9:00-14:00 και 17:00-20:00, Παρασκευή- Σάββατο: 9:30-21:30

Χορηγός: Ίδρυμα Παπαστράτου

Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

να ρωτησω κατι;;;;;

στο αγρινιο θα παρουσιαστει το εργο;;;;;;;;

γιατι τοτε ποιος ο ρολος του ΔΗΠΕΘΕ...αν τα εργα παιζονται εκατονταδες χιλιομετρα μακρια;;;;

Αν ξερετε Agrinionews ενημερωστε μας...

ΝΙΚΟΣ είπε...

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ (ΜΠΑΡΛΑ) ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ. ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΙ, ΟΔΗΓΟΙ, ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ(ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ}.
ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ...ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ..ΜΗΝ ΞΑΡΩΝΕΤΕ. ΑΠΛΑ Ο ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΘΑ ΠΟΖΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι κηφήνες κάτι χάνουν και διασπείρουν ανυπόστατες φήμες. Επαγγελματίες στο είδος της ρουφιανιάς, συνήθως όμως χτυπούν τα δέντρα με καρπό και μετά σαν τα σαλιγκάρια γλείφουν, για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί στον τραγελαφικό κύκλο της ζωής τους.

Ανώνυμος είπε...

Aπ' οτι καταλαβα το Δηπεθε ανεβαζει μια σπουδαια παρασταση που οι αγρινιωτες δε θα δουν ποτε...
Μηπως μας θεωρουν οτι δεν ειμαστε τοσο "πνευματικα" ωριμοι να αντιληφθουμε τα μηνυματα του Αριστοφανη..που μιλα για τους φαυλους πολιτικους ή μηπως δεν θελουν να μας δωσουν τροφη για σκεψη προκειμενου να συνεχισουν να μας κυβερνουν...με φαυλοτητα..

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι προφανώς ασχολούνται αποσπασματικά με τα τεκταινόμενα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Πρώτη φορά ανακαλύπτουν συμπαραγωγές και συνεργασίες! Αλλά βλέπω ότι τους απασχολεί και η απασχόληση του προσωπικού! Μέχρι και λεπτομέρειες γνωρίζουν πολύ καλά όπως το όνομα του Μπάρλα (Τυχαίο; Δε νομίζω!)!!!.Και καλά πως οι μισοί Αγρινιώτες ξέρουν ότι θα το δούν και στο Αγρίνιο και στις Οινιάδες;. Πως άλλοι γνωρίζουν ότι ετοιμάζεται κι άλλο έργο στο Θέατρο; Εκείνες τις ρημαδιακές ανακοινώσεις έξω από την πόρτα του δεν τις διαβάζει κανείς από τους πιο πάνω; Κάποιοι κοντόφθαλμοι τελικά θέλουν να πλήξουν πρόσωπα, κρίμα όμως γιατί ο παραγοντίσκος στο τέλος παραμένει ένα μηδέν και οι εναγώνιες προσπάθειες του να καλύψει τη φαυλότητά του ξεσκεπάζουν και την ανηθικότητά του.
Έλεος με τους ξερόλες σε τούτη την πόλη,Έλεος!

Ανώνυμος είπε...

28 και 29 ιουλιου στο κηποθεατρο αγρινιου με εισιτηριο 20 ευρω ,