Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Από το Συνέδριο στο Δ.Παρακαμπυλίων

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΑ
Χθες – σήμερα – αύριο

Ιστορία – τέχνη – πολιτισμός – κοινωνικός βίος – ορεινοί όγκοι – καλλιέργειες – ανάπτυξη, ύπαιθρος – παράδοση

Οργανώθηκε και διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία διήμερο Συνέδριο από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Παρακαμπυλίων στις 19 και 20 Ιουνίου 2010. Την πρώτη μέρα οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου έγιναν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Λέσχης του Η/Υ της ΔΕΗ με την φροντίδα του κ. Ι. Μπεθάνη, διευθυντή του συγκροτήματος Αχελώου. Τη δεύτερη μέρα στην αίθουσα «Σκορπιός» της Ποταμούλας.
Οι είκοσι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων κάλυψαν σχεδόν όλα τα ζητήματα, που σχετίζονται με τον ορεινό, δασώδη, παραλίμνιο και παραποτάμιο Δήμο. Για την ιστορία και την αρχαιολογία του τόπου ακούστηκαν οι εισηγήσεις: «Η χώρα του έθνους των Αγραίων» στο υδροσύστημα Ασπροποτάμου – Αχελώου (Ι. Νεραντζής), «Οι αρχαιότητες του Δήμου Παρακαμπυλίων» (Μ. Γάτση – Σταυροπούλου, Γ. Σταμάτης), «Ο τοιχογραφικός διάκοσμος και το τέμπλο του Ιερού Ναού της Παναγίας στον Αγαλιανό» (Κ. Σκόνδρας), «Ποιους οπλαρχηγούς και χιλίαρχους είχε ο Γ. Καραϊσκάκης στη μάχη της Κορομηλιάς του Αγίου Βλασίου. Ποιοι Παρακαμπύλιοι έλαβαν μέρος» (Κώστας Δήμου Μαραγιάννης), «Όψεις κοινωνικού και οικονομικού βίου στην περιοχή Παρακαμπυλίων κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο 1945 – 1974. Κατοχή, εμφύλιος, Σχέδιο Μάρσαλ, έργα Κρεμαστών Υ/ΗΣ, Μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική» (Απ. Βετσόπουλος).
Οι αρχειακές πληροφορίες για την περιοχή υπήρξαν αποκαλυπτικές: «Αρχειακές πληροφορίες για το Δήμο Παρακαμπυλίων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα» από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Καρπενήσι (Μ. Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη), ενώ αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση «Η γυναίκα αγρότισσα στον ορεινό όγκο Παρακαμπυλίων» (Κ. Σκανδάλου – Κορδολαίμη) και η αντίστοιχη λαογραφική «Ιδανικές φωνές και αγαπημένες εκείνων που πεθάναν» (Κ. Ζαφείρη).
Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσε μια αξιόλογη εφημερίδα με τίτλο «Αχελώος», που εξέδιδε στην Αθήνα ο δημοσιογράφος Φώτης Παπαδημητρίου ή Μαυρογόνατος από τον Άγιο Βλάσιο, όπου περνούσαν οι πολιτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές πληροφορίες της εποχής (1884 – 1893) και για τα Παρακαμπύλια: «Η εφημερίδα Αχελώος (1884 – 1893). Ο δημοσιογραφικός λόγος του Φώτη Παπαδημητρίου ή Μαυρογόνατου για τα χωριά παρά τον Καμπύλον ποταμόν» (Χρυσούλα Σπυρέλη), «Από τον Αχελώο του 1883 στον Αχελώο του 1980» (Καλλιρρόη Παπαγεωργίου – Σιορίκη), «Οι πολιτικές απόψεις του Φώτη Μαυρογόνατου στην εφημερίδα Αχελώος» (Μ.Μανικάρου).
Για την παιδεία της περιοχής ανακοινώθηκαν σπουδαία στοιχεία που ήρθαν στο φως για πρώτη φορά: «Περί του Ελληνικού Σχολείου (Σχολαρχείου) Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων στην πρώτη δεκαετία του 20ου αι.» (Φ. Μάλαινος), «Εις τα όρη ψυχή αρθώμεν. Αναμνήσεις από το Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου (1964 – 1967) (Ι. Κωστάκης). Για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της περιοχής ανακοινώθηκαν αξιόλογα θέματα: «Αναβάθμιση των δασών. Δυνατότητα και αξιοποίηση ορεινού όγκου Παναιτωλικού όρους με διαχείριση και εκμετάλλευση δασών και δασικών εκτάσεων (Σάββας Αυγέρης), «Γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη» (Χρ. Κελεπούρης), «Δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης ορεινού όγκου Παρακαμπυλίων» (Ι. Καρυδάς).
Έγιναν επίσης εισηγήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Ξεκαλοκαιριό στα Καραμανέϊκα και στον Άγιο Βλάσιο. Οι Αγρινιώτες παραθεριστές στα Παρακαμπύλια (1920 – 1970)» (Β. Πατρώνης – Β. Τζώρας), «Οδοιπορικό στα Παρακαμπύλια» (οπτικοακουστικό υλικό) (Θ. Σιορίκης), «Στη βορινή πλαγιά της Κυραβγένας. Τοπία έμπνευσης του Πέτρου Δήμα» (Α. Παλιούρας), «Παρακαμπύλιος Δήμαρχος πρωταγωνιστής σε δημοφιλή κωμωδία του 19ου αι. Μια επίκαιρη ανάγνωση» (Λ. Υφαντής), «Το περιβάλλον του Θεού. Μνήμες από τις παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Βλάσιο (1950 – 1960)»(Ευ. Κρικοχωρίτης).
Όλο το πρωτοεμφανιζόμενο αυτό υλικό θα συμπεριληφθεί στον τόμο των Πρακτικών που θα ετοιμαστεί πολύ σύντομα όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων Λάμπρος Παπαθανασίου.
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο λόγιος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο οποίος λειτούργησε στον Άγιο Γεώργιο Ποταμούλας την Κυριακή και απηύθυνε χαιρετιστήριο μήνυμα με την έναρξη της δεύτερης ημέρας.
Με την έναρξη του Συνεδρίου στα Κρεμαστά η Μαρία Φαρμάκη έδωσε συνοπτικά «την ταυτότητα ενός ορεινού όγκου». Την οργανωτική επιτροπή που προετοίμασε το Συνέδριο αποτέλεσαν ο καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας, η δρ. Χρυσούλα Σπυρέλη, η πρώην Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μαρία Φαρμάκη και η νυν πρόεδρος και αντιδήμαρχος Ιωάννα Γούσα, καθώς και τα μέλη των Δ.Σ. του Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου. Tην γραμματειακή υποστήριξη του συνεδρίου ανέλαβε η Βασιλική Παπαθανάση

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ελεος, δε πανε καλα μου φαινεται εκει στο Δ. Παρακαμπυλιων,
οι τυποι ειναι γραφικοι,
δε φτανει, που ελαχιστοι νεοι, επιλεγουν να μεινουν στα χωρια του δ παρακαμπυλιων
καθονται και αναλωνουν φαια ουσια, σε ερωτηματα του στυλ: "ποσα τουφεκια ειχε ο καραισκακης, ή ποιες εφημεριδες εβγαιναν το 1821, και δε ξερω και γω τι αλλο,

αντι να στρωθουν και να βρουν λυσεις αναπτυξης για την περιοχη,
ενταξει δεν το κατεχουν το θεμα, θα μπορουσαν να το αναθεσουν σε συμβουλευτικες εταιρειες

ειναι κριμα παντως μια τετοια περιοχη, με τοσους φυσικους πορους να μενει αναξιοποιητη

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι δυνατόν ενα τόσο όμορφο μέρος όπως ο Αγιος Βλάσης να είναι τουριστικά αναξιοποίητο.Και όμως είναι.

Ανώνυμος είπε...

Πρωτα να βρειτε πόσοι νεοι ανθρωποι μένουν από ΠΟΤΑΜΟΎΛΑ και πάνω, πόσα παιδιά έχουν τα σχολεία κλπ για να καταλάβετε ότι λύσεις ανάπτυξης δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Τουλάχιστον ας μάθουμε ποιοι είμασταν ... Κάτι λέει κι αυτό εσύ που μιλας για τα Παρακαμπύλια τόσο απελπισμένα 8;31.
ΚΆΝΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΑ.
ή οποια αλλη για να υπαρξει ενεργός πληθυσμός

Ανώνυμος είπε...

Όταν τους λέω μετά εγώ καπνοκότσιαλα και μάλιστα ξερκά τους πειράζει.

Ανώνυμος είπε...

Η ανάπτυξη της περιοχής πιστευτώ ότι μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την κατασκευή σύγχρονου εθνικού δρόμου Αγρινίου γέφυρα Επισκοπής Καρπενήσι Λαμία και Βινιανη Καρδίτσα. Ο δρόμος που οδηγεί στο Δήμο Παρακαμπυλίων έχει χαραχθεί επί Τρικούπη, πιστεύω ότι είναι καιρός για ένα σύγχρονο δρόμο αρκεί μόνο ο Άγιος Βλάσιος να μην ζητάει να περάσει από τον οικισμό του.

Όταν αρχίσει η κατασκευή του εν λόγω δρόμου, τότε θα αρχίσει η όποια ανάπτυξη της περιοχής, διαφορετικά μην ελπίζεται σε τίποτε.

Ανώνυμος είπε...

αρκεί μόνο ο Άγιος Βλάσιος να μην ζητάει να περάσει από τον οικισμό του...................apla den ksereis th les!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω τι λέω αν δεν συμφωνούν ας περιμένουν.

Οι σύγχρονοι δρόμοι δεν περούν μέσα από τον κάθε οικισμό, αλλά συνδέονται με αυτόν με καλό δρόμο..

Ανώνυμος είπε...

O Αγιος Βλάσης είναι ολα τα λεφτά μαζί με τα Καραμανείκα.Εκεί πρέπει να δωθεί σημασία για να προσελκύσουν τουρισμό

Ανώνυμος είπε...

O Αγιος Βλάσης είναι μαζί με τα Καραμανείκα να αναπτύξουν τουρισμό εναλλακτικής μορφής εφόσον υπάρξει δρόμος που θα τους συνδέει με τις περιοχές που έχουν ανάπτυξη αξιόλογο τουρισμό (Καρπενήσι – Λίμνη Πλαστήρα).

Διαφορετικά μπορεί να περιμένει.

Δρόμος Αγρινίου γέφυρα Επισκοπής Καρπενήσι Λαμία και Βινιανη Καρδίτσα και φυσικά που δεν θα περνάει μέσα από τους εν λόγω οικισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Έκαμαν σύναξη ανοιχτή τα παιδιά. μίλησαν για παρελθοντολογία, μας είπαν τι ωραίες που είναι οι βουνοκορφές και οι ρεματιές, έφαγαν, ήπιαν, πέρασαν ένα ωραίο Σαββατοκύριακο, ξοδεύοντας μερικές χιλιάδες €, σίγουρα επιδοτήσεις, ίσως να πήραν και αμοιβή και κατόπιν απήλθαν και μείνανε πίσω οι γριές και οι γέροι. Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη αλλά άστο δεν πειράζει, τώρα που ευτυχώς μας ευλόγησε και ο Μητροπολίτης είμαστε ευτυχείς.

Ανώνυμος είπε...

Εδω και τώρα δρόμος με στροφές δεξιόστροφες και αριστερόστροφες για να ζαλίζονται οι οδηγοι και να μην ξαναπάνε εκεί

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΗ.