Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ο σπουδαίος Έλληνας Καθηγητής του Cambridge Μιχάλης Δαφέρμος στο Αγρίνιο


Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου ΄΄Στέλιος Τσιτσιμελής΄΄ και η Αστρονομική – Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος διοργανώνουν διάλεξη με το Μιχάλη Δαφέρμο καθηγητή Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με θέμα : ΄΄ Η γενική σχετικότητα κα η Φυσική΄΄ την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010 στις 7.30 μ.μ στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου.


Ο Μιχάλης Δαφέρμος και το έργο του:
Ο Μιχάλης Δαφέρμος σπούδασε Μαθηματικά στο Χάρβαρντ, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1997 με διάκριση. Το ενδιαφέρον του για τη γενική θεωρία της σχετικότητας τον οδήγησε στη συνέχεια στο Πρίνστον, όπου πήρε διδακτορικό στα Μαθηματικά υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Δίδαξε πρώτα στο ΜΙΤ και τώρα βρίσκεται στο Κέμπριτζ.

Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στα θεμελιώδη ζητήματα της γενικής σχετικότητας, της επικρατούσας σήμερα φυσικής θεωρίας για την περιγραφή της βαρύτητας. «Μελετάω δηλαδή φυσικά προβλήματα που μπορούν όμως να διατυπωθούν ως αυστηρά μαθηματικά και να ερευνηθούν στη συνέχεια με μόνο εργαλείο τη μαθηματική απόδειξη, όπως ακριβώς έγινε στα πρώτα βήματα της επιστήμης και τις πρώτες θεωρίες της μαθηματικής φυσικής, όπως είναι η ευκλείδεια γεωμετρία και η υδροστατική», λέει ο ίδιος.

Βαρυτική κατάρρευση αστέρων και δημιουργία μαύρων οπών και βαρυτικών ιδιομορφιών, βαρυτική ακτινοβολία που εκπέμπεται και η αρχική ιδιομορφία που παρατηρείται στο απώτερο παρελθόν του Σύμπαντος, είναι τα θέματα που απασχολούν τον κ. Δαφέρμο. «Οι προβλέψεις αυτές αφορούν γεωμετρικές ιδιότητες των λύσεων των περίφημων εξισώσεων που ανακάλυψε ο Αϊνστάιν τον Νοέμβριο του 1915 και φέρουν έκτοτε το όνομά του, εξισώσεις που σχετίζουν την καμπυλότητα του χωρόχρονου με την ενέργεια–ορμή της ύλης. Η μαθηματική μελέτη της γενικής σχετικότητας ενώνει την αρχαία μαθηματική παράδοση της γεωμετρίας με τα μοντέρνα μαθηματικά όπως αυτά αναδείχτηκαν από τα τέλη του 17ου αιώνα και μετά», λέει. Τα θεωρήματα του κ. Δαφέρμου αποτελούν ίσως το πρώτο βήμα μιας μελλοντικής απόδειξης ότι οι μαύρες τρύπες είναι ευσταθείς και άρα είναι πραγματική η δυνατότητα πρόβλεψής τους. Εχει ακόμη μελετήσει το πρόβλημα της «εσωτερικής δομής» των μαύρων οπών, καταρρίπτοντας μια εικασία του διάσημου μαθηματικού Roger Penrose.
agrinionews: Είναι τιμή για τη πόλη μας που ο Μιχάλης Δαφέρμος επισκέπτεται το Αγρίνιο. Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό, παρόλο το νεαρό της ηλικίας του. Ο ερχομός του Μιχάλη Δαφέρμου έρχεται σε μια περίοδο που στο εξωτερικό μας απαξιώνουν ως χώρα παίζοντας έτσι τα δικά τους "μακροοικονομικά" παιχνίδια.
Η χώρα μας όμως πέρα από τα μειονεκτήματα της διαθέτει πολλούς "Δαφέρμους" που διαπρέπουν εντός και εκτός των συνόρων μας. Και στο δρόμο αυτών οφείλουμε να πορευτούμε αφήνοντας πίσω τα άσχημα των δεκαετιών που διανύσαμε..

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η άλλη, η αισιόδοξη Ελλάδα... Αυτή που αντιστέκεται με τον δικό της τρόπο... Μπράβο σε όλους τους συντελεστές και κυριως στην Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας!!!

Ανώνυμος είπε...

μπραβο παιδι μου!

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλο γεγονός.Μπράβο στην Αστροφυσική εταιρεία Δυτικής Ελλάδας!!! Το Αγρίνιο πάντα πρωτοπόρο και στους επιστημονικούς τομείς.