Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Δημοσίευμα Γερμανικού περιοδικού για τη λίμνη Τριχωνίδα

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη λίμνη Τριχωνίδα φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό ελληνικής θεματολογίας "Griechische-kultur" ( Eλληνική Κουλτούρα). Eν ολίγοις μιλάει για τη δραματική μείωση αποθεμάτων ψαριών που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τίτλος βρίσκονται εκτός ισορροπίας.(Fischbestand des Sees Trichonis gerät aus dem Gleichgewicht ). Ο συγγραφέας του άρθρου είναι Γερμανός (Jens Beucker)που έκανε το ταξίδι στη Τριχωνίδα μαζί με την Ελληνικής καταγωγής γυναίκα του. Οι φωτογραφίες είναι από τον συντοπίτη μας Βαγγέλη Δούτσιο.
Στην αρχή το άρθρο κάνει μια αναφορά για τα είδη ψαριών που ζουν στη Τριχωνίδα. Στη συνέχεια μιλάει για συστηματική αλίευση των ψαριών λόγω της αυξημένης ζήτησης για τροφή. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στα ψάρια μικρότερα των 10 πόντων μήκος τα οποία όπως αναφέρει" χρησιμοποιούνται για μεζέ στο ούζο". Το παράνομο ψάρεμα απειλεί την ύπαρξη των επαγγελματίων ψαράδων που βλέπουν τα αποθέματα να λιγοστεύουν δραματικά.
Ο συντάκτης του άρθρου προτείνει ως μέσο διασφάλιση την αλιεία μικρών ποσοτήτων για προσωπική χρήση καθώς και την ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού. Χαρακτηρίζει δε τη λίμνη Τριχωνίδα "Οικολογικό θησαυρό".
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στα Γερμανικά

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω κι εγώ πληροφορίες για μερικές λίμνες της Γερμανίας...

Unknown είπε...

Καλημέρα από Γερμανία.
Στον φίλο(η) Ανώνυμο, δεν είναι το θέμα τι πληροφορίες έχουμε για τις λίμνες της Γερμανίας αλλά τι κάνουμε για τις δικές μας.
Φιλικά
Δημήτρης Περγιάλης
Αρχισυντάκτης
www.politistika.gr

Ανώνυμος είπε...

9:20 ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ...ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΤΥΞΗ Κ ΝΑ ΣΤΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΕΡΑΛΙΕΙΑ Κ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΙΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΝ ΛΙΜΝΗ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΕΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ Κ Η Δ.Ε.Υ.Α. ΤΩΝ ΕΚΕΙ ΧΩΡΙΩΝ...

Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Το σπουδαιότερο κ. Δ. Περγιάλη και πρωταρχικό να μην τις ρυπαίνουμε οταν τις επισκεπτόμαστε!
Μετά έπονται τα άλλα!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Σ.Π. η αστυνομία Αγρινίου και το αρμόδιο τμήμα της νομαρχίας που είναι υπεύθυνοι φορείς για τον έλεγχο και τις παρανομίες από υπεραλίευση και ρύπανση στη λίμνη σχεδόν ανέχονται και τα δύο. Το ξέρω από προσωπικές αναφορές. Υπάρχουν 4 ή 5 μηχανότρατες ενώ έπρεπε να ήταν λιγότερες. Επίσης στη "δέση", εκεί που ενώνονται τα νερά της με αυτά της αδελφής Λυσιμαχείας μια συγκεκριμένη οικογένεια κλείνει ανεξέκεγκτα τις πόρτες εμποδίζοντας την τροφοδοσία με πολύτιμο γόνο. Έτσι παγιδεύει τεράστιες ποσότητες ψαριών και κλέβει εκτός των άλλων και την ψαρική-μεροκάματο των δύο (νομίζω ΜΟΝΟ) νομίμων ψαράδων με μεγάλα αλιευτικά. Αυτά εν ολίγοις και γενικά για να μιλάμε και με αλήθειες κι όχι μόνο με γενικότητες.
Α...αφήστε τις ανεξέλεγκτες, δήθεν ύπιες αλλοιώσεις-επεμβάσεις του αιγιαλού της σε αρκετά σημεία τη περιμέτρου της, όπως επίσης και τα απόβλητα (πιστεύω πως έχουν ελαττωθεί πάντως τελευταία) από τα ελαιοτριβεία της περιοχής.
Ζω κοντά στη λίμνη από μικρό παιδί και βουτάω καμιά φορά για να δροσίζομαι!
Ας είναι καλά τα ρέματα κι υπόγιες πηγές που τροφοδοτούν την "θάλασσά μας" ακόμη τουλάχιστον...ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ...αστε να μην το σκέπτομαι καλλίτερα!

ΤΕΛΟΣ...προσέχετε όσοι την επισκεπτόμαστε ΝΑ ΜΗΝ την ΡΥΠΑΙΝΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΩΣ γιατί...αλλίμονό σας και μας!!
Σ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

σιγά μη φάω δρομιτσες , γλανίδια βδέλες και νερόφιδα...

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ ας βρεθεί κάποιος να μεταφράσει το άρθρο από τα γερμανικά να το διαβάσουμε και μεις που δεν ξέρουμε τη γλώσσα αυτή. Δεν υπάρχει κανείς ευαισθητοποιημένος καθηγητής γερμανικών να το κάνει??? Δόξα τω θεώ διορισμένοι σε σχολεία είναι, ας διαπρέψει κι ο εθελοντισμός κάποτε σε τουτη τη ρημαδα τη χώρα!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν 4 ή 5 μηχανότρατες ενώ έπρεπε να ήταν λιγότερες. Επίσης στη "δέση", εκεί που ενώνονται τα νερά της με αυτά της αδελφής Λυσιμαχείας μια συγκεκριμένη οικογένεια κλείνει ανεξέκεγκτα τις πόρτες εμποδίζοντας την τροφοδοσία με πολύτιμο γόνο. Έτσι παγιδεύει τεράστιες ποσότητες ψαριών και κλέβει εκτός των άλλων και την ψαρική-μεροκάματο των δύο (νομίζω ΜΟΝΟ) νομίμων ψαράδων με μεγάλα αλιευτικά

Π ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Κ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ? ΩΣ ΠΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΛΑΔΩΜΑΤΑ? ΤΠΤ ΣΩΣΤΟ ΔΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΝ ΧΩΡΑ? ΑΙΝΤΕ...ΠΑΡΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΜΠΑΒΟ Σ.Κ. ΓΙΑ ΤΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Π ΕΦΕΡΕΣ ΣΤΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ