Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Αγρίνιο : Μια πόλη για τον Πολιτισμό

Γράφει ο Σελιμάς Γιάννης
Περιβαλλοντολόγος-M.Sc Οικονομική & Περιεφερειακή Ανάπτυξη
Σύμβουλος Διαχειρισης Περιβάλλοντος Φ.Δ/Λ.Μ
Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Μεσολογγίου


Με την γενιά μας για την πόλη μας

Είναι φορές που κάποιος από εμάς βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο της χώρας και στην ερώτηση «από πού είσαι;» λαμβάνει την απάντηση «από το Αγρίνιο». Η επόμενη στιχομυθία αποκαλύπτει την έλλειψη πολιτιστικής και αναπτυξιακής ταυτότητας για την πόλη μας. «Από έξω;» ή «Πού είναι αυτό, στην Πελοπόννησο;», σαν να μην υπάρχει το «μέσα» που είναι το αστικό κέντρο αλλά μόνο η ενδοχώρα γνωστή για την καπνοπαραγωγή της. Είναι κάτι που μας στενοχωρεί όλους και μας κάνει να αναρωτιόμαστε «γιατί;». Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον Πολιτισμό μέσα σε μια συνολικότερη στρατηγική αναδιαμόρφωσης της εικόνας της πόλης στο εθνικό στερέωμα; Μπορούμε να επιχειρήσουμε μέσα από μια σειρά πολιτιστικών παρεμβάσεων την οικονομική αναγέννηση και την διεκδίκηση μιας νέας θέσης στον εθνικό καταμερισμό εργασίας;

Μπορούμε αν αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την δύναμη της μιας φωνής, αν ξεπεράσουμε την «τρομοκρατία» της κλίμακας, τον φόβο της μη αλλαγής.

Όσο πιο οργανικά και ευρηματικά συνδέεται ο πολιτισμός με την στρατηγική της αστικής ανάπτυξης τόσο πιο πολύ μπορεί να συμβάλλει στην προβολή της πόλης, την δημιουργία μιας «βιομηχανίας» πολιτισμού αλλά και ενός «νέου» τουρισμού στον οποίο το προσφερόμενο προϊόν δεν είναι μόνο οι προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά το βίωμα μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Η επιχειρησιακή διάσταση του πολιτισμού στην πόλη μας οφείλει να συνδεθεί με την βαθιά εμπειρία του Καπνού αλλά και με τις σύγχρονες ανάγκες την Νέας Γενιά για πολιτιστική έκφραση μέσα από εναλλακτικές μορφές τέχνης όπως τα γκράφιτι, τα skateboards κλπ. Η πολιτιστική ζήτηση έχει αποκτήσει πια ένα ευρύ φάσμα κινούμενη από την τζαζ μουσική και το χοροθέατρο έως την τον κινηματογράφο και την φωτογραφία. Η πολιτιστική προσφορά δυστυχώς κινείται σε μεγάλο ποσοστό στο μονοπώλιο της παράδοσης(τσαρούχι-φουστανέλα). Οι μειοψηφίες στον τόπο μας δεν έχουν δικαιώματα στον πολιτισμό, αλλά αν κανείς αθροίσει όλες αυτές τις μειοψηφίες θα διαπιστώσει πως αποτελούν μια Νέα Πλειοψηφία που διεκδικεί και δικαιούται έναν άλλο ορίζοντα πολιτισμού με πλουραλισμό και ποικιλία , με αυτοέκφραση και αυτονομία.
Νεα Τοπική Αυτοπεποίθηση :Η ιστορία βρίσκεται στο Μέλλον μας
Η φολκορικότητα για μια πόλη όπως το Αγρίνιο με βαθιές και σπουδαίες παραδόσεις δεν αρκεί , ούτε ο πολιτισμός μπορεί να εκληφθεί σαν ένα άθροισμα εκδηλώσεων αλλά σαν μια αναγεννητική διαδικασία που βελτιώνει το κλίμα της πόλης και την διάθεση των πολιτών της.

Η πόλης μας δεν γιόρτασε ακόμα…(ψιθυρίστε το παντού)

Η δημιουργία Μουσείου Καπνού, η διοργάνωση Έκθεσης καπνικών προϊόντων, η επένδυση σε υποδομές και νέους θεσμούς πολιτισμού με καινοτόμο χαρακτήρα θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της πόλης σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με προσέλκυση επενδύσεων και προβολή του γοήτρου της πόλης. Η επαναφορά των «Παπαστρατείων» και η συνεργασία του Δήμου με το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και Νέων Τεχνολογιών θα ανακινήσει μια μεγάλη κουβέντα που πρέπει επιτέλους να ανοίξει στην πόλη για την πολιτιστική της ταυτότητα μαζί με τους πνευματικούς ανθρώπους αλλά και κάθε κοινωνικό εταίρο. Χρειάζεται τόλμη και όραμα για να γίνει ο Πολιτισμός το όχημα για αλλαγές σε συμπεριφορές και νοοτροπίες που χαμηλώνουν τον πήχη σε μια περήφανη πόλη όπως το Αγρίνιο. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη , ας δώσουμε το λόγο στους Πολίτες του Μέλλοντος.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρες, μάρες, κουκουνάρες

Ανώνυμος είπε...

OTI NA NAI...ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.....
ΩΧ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ!!!

ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΣΤΥΛ:
''ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ''

ΣΕ ΣΤΥΛ...''ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ''

...ΠΑΣΟΚ-ΕΙΡΗΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΥΛΗΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

γιατι ρε παιδια ειστε τοσο αρνητικοι,για μενα ειναι σωστα και ουσιαστικα αυτα που λεει στο αρθρο ασχετα με το ποιος τα λεει!

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΜΥΤΗ ΟΙ ΨΑΡΟΜΥΑΛΟΙ Κ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

einai to vasikotero vhma gia thn exelhxh na apokthsei tautothta to agrinio,alla oti kai na ginei kapoioi menoun mono sta arnhtika

Ανώνυμος είπε...

''KAΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΚΙ ΕΓΩ
ΚΙ ΕΓΡΑΨΑ ΕΝ'ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΥΦΟΣ ΣΟΒΑΡΟ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ,ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ
ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ...ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΑ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΛΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΝΑ ΔΩΣΩ,ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ
ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΚΑΛΟ
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΜΑ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΦΑΝΕΡΕΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΕΣ
ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΠΑΣΟΚ ΜΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΚΙ ΑΛΑΤΙ
ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΗΜΟΥΝΑ ΠΟΤΕ ''ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΓΙΑΤΗ''
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
''ΕΥΛΟΓΗΤΟΣ''

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια χρειαζόμαστε πολλά.Και μας τα χρωστάνε, αλλά το άρθρο είναι εντελώς άστοχο και άνευρο...

Ανώνυμος είπε...

Πρωτοποριακη προταση.Να αναβιωσουν τα Παπαστρατεια.Τον προλαβαν τον συγγραφεα εκατονταδες ηλικιωμενοι αρθρογραφοι και λυκειοπαιδα.Εγω αλλη συγκεκριμενη προταση δεν ειδα εκτος από το να αλλαξει η φουστανελα και το τσαρουχι με τζαζ και χοροθεατρο.Προς θεου μην πατε χοροθεατρο στα Καραπανεϊκα θα πεσουν μπουφλες!

Ανώνυμος είπε...

καινοτομες ιδεες,ψηφιακες καινοτομιες...ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑς ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ.

ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΙΛΟΥΣΤΡΑΣΙΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

με την ζωη μας τι θα γινει?

Ανώνυμος είπε...

καλές διακοπές σε όλους τους φίλους αγρινιώτες !!

Σας περιμένουμε για ουζάκι στην τουρλίδα !!!

( Πάντα θα μας πειράζετε και πάντα θα σας πειράζουμε ,όμως σας αγαπάμε!!! )

" ψαρόμυαλος "

Ανώνυμος είπε...

Και για να σου ανταποδώσω "ψαρόμυαλε"-καλές διακοπές και σε σας Μεσολογγίτες ή Ιερο-(α)ΠολεωΜεσολογγίτες ή όπως αλλιώς προφέρεται κανονικά η ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Σας περιμένουμε κι εμείς για κανά τσιπουράκι στη Τριχωνίδα(Κάστρο Παραβόλας-Παντάνασσα-Βαρειά-Μυρτιά ή στις απέναντι περιοχές της Μακρυνείας)


Κώστας Παπασπύρου-Αγρίνιο

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ''ΨΑΡΟΜΥΑΛΕ'' ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ Κ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΜΠΑΝΑΚΙΑ

Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Αν και ολοι πάμε Λευκάδα θα ερθουμε και απ του μσουλουγγακ οταν περάσουμε τα 120!

Αγρίνιο και πολιτισμός, ενώ έχουμε τόσα πολλά δεν βγαίνει προς τα έξω τίποτα.Καλός ο σκεπτικισμός του αρθρου αλλά απο ουσία δυστυχώς τίποτα.

Ας κάνει ο δημος εναπολυχώροπολιτισμού και ας δώσει και σημασία στις συνοικίες.Οπου θα μοπρούσαν να γίνουν κινηματογραφικές αίθουσες,κλειστά γήπεδα,θεατράκια και πολλά άλλα.

Ανώνυμος είπε...

"OTI NA NAI...ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.....
ΩΧ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ!!!

ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΣΤΥΛ:
''ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ''

ΣΕ ΣΤΥΛ...''ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ''

...ΠΑΣΟΚ-ΕΙΡΗΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΥΛΗΣ!!!!

"

Αυτο το σχόλιο είναι ολα τα λεφτα!!!!!
Χτυπησες κεντρο λεμε.

Ανώνυμος είπε...

οποτε ας μεινει το αγρινιο ως εχει γιατι αυτο μας αξιζει.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τυχοδιωκτισμός είναι λάδι στα γρανάζια της εξουσίας

Ανώνυμος είπε...

οχι και πολιτισμο ρε παιδια το αγρινιο, μην τρελαθουμε κιολας!

Ανώνυμος είπε...

μεταλυκειακες σαπουνοφουσκες με ολιγη ανταγωνιστικοτητα και νεες αραχνιασμενες ιδεες

Ανώνυμος είπε...

Αν και τα περισσότερα τα είπαν εύστοχα οι παραπάνω αναγνώστες του άρθρού, θα ήθελα να προσθέσω απ'τον Επιτάφιο του Περικλή, έτσι ως πολιτιστική παρέμβαση το γνωστό:

'φιλοκαλούμεν μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας'..

Αλλά έτσι είναι: μας έφαγαν οι τίτλοι MSc, Σύμβουλοι, Εργαστηριακοί Συνεργάτες και παρατρεχάμενοι κι από ουσία τίποτα,
περιττό να πω ότι αυτή είναι μια ακόμη έκθεση ιδεών που ούτε για πρωινή ανάγνωση δεν κάνει,

Αντε και καλό καλοκαίρι σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Ολοι μας λεμε οτι μας κατεβει!Μηπως χρεωνομαστε για κατι?Δε νομιζω,Του ενος βρωμαει το Πασοκ του αλλου ,η ΝΔ.Αλλα στο τελος ενα μενει ΒΡΩΜΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ γιατι κανεις, δε θα μας μαθει για τον πολιτισμο μας για την ιστορια μας...και μενει να ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ Ο ενας τον αλλον, ποιος θα κανει τον πιο σοφο σε ενα τοπο που ολα κτυπανε ΚΟΚΙΝΟ...Ε!! Αγρινιωτες συμπολιτες μου ,σκεπτητε λιγο.. ποσες φορες ΠΑΙΞΑΜΕ τα τελευταια χρονια στα καναλια και για ΤΙ????Αν αγαπησουμε τον τοπο μας πραγματικα θα μας αγαπηση και αυτος.Και ισως στο τελος μετα απο πολλα χρονια να παψουμε ολοι εμεις οι ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ να λεμε οτι το Αγρινιο δεν ειναι ουτε στην Πατρα ουτε στον Ορχομενο,,,,