Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Εικαστικός Ιδεασμός...

Μέσα στη δίνη των σκανδάλων που ταλανίζουν τη δημόσια ζωή από το Ζαχόπουλο, τη SIEMENS, το Μακεδονικό και την …«αλητεία» των bloggers ψάχνουμε όλοι μια διέξοδο φυγής απ αυτή τη μιζέρια! Εμείς την βρήκαμε, τουλάχιστον προσωρινά, φέρνοντας στο μυαλό μας μερικές εικόνες από τα έργα του Αγρινιώτη ζωγράφου Θεόφιλου Κατσιπάνου ( http://www.theofilosart.com/ ) . Πρόκειται για ένα νέο και ανερχόμενο – όπως συνηθίζουν να λεν σε τέτοιες περιπτώσεις- ζωγράφο που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει με το έργο του να αγγίξει το εσώτερο κομμάτι της ψυχής του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Κατσιπάνος δημιουργεί τα έργα του μέσα από το όραμα ενός κόσμου ανατρεπτικού που δομείται από το αλλόκοτο και το μυθικό παιχνίδι των αντιθέσεων. Ορθώνει, μέσα από το συγκερασμό της ζωγραφικής και του κολάζ, ήρωες κυριευμένους από το συναίσθημα θυμίζοντας από τη μια τραγικούς ήρωες, από την άλλη το σημερινό άνθρωπο που ζει σ’ ένα κόσμο μετέωρο και αμφίσημο. Έτσι κατορθώνει να αποδομεί τη πραγματικότητα δημιουργώντας μια αίσθηση ιλίγγου. Το 2003 απέσπασε από το μουσείο Φρυσίρα έπαινο στα πλαίσια των βραβείων σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές εκθέσεις, ενώ το 2005 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση κάτω από τον υπέρτιτλο «Have a look». Ο Θεόφιλος Κατσιπάνος ξεκίνησε ως ρέκτης εικόνων, όπως περιγράφει ο ίδιος, και συνεχίζει ως τέτοιος, μόνο που τώρα αλιεύει τις εικόνες του μέσα από τα απύθμενα βάθη του είναι του… προσπαθώντας μάταια να νικήσει την ατελεύτητη « πείνα » που ένιωσε κάποτε…. Εμείς του στέλνουμε τα χαιρετίσματά μας αφιερώνοντάς του αυτά τα στιχάκια :
Δόσε - κηρύττω -στο έργον σου όλην την δυναμί σου
Όλην την μέριμνα, και πάλι το έργο σου θυμήσου Μες στη δοκιμασία, ή όταν η ώρα σου πια γέρνει

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

wraia prospathia na proballonte anthrwpoi ton texnwn! sixna erga tou theofilou ekthetonte sti gallery NEOPION stin odo tsaldari sto agrinio!!!

Ανώνυμος είπε...

O Theofilos me to ergo tou einai ena fotino paradeigma.Einai timi gia to Agrinio enas tetios kalitexnis. Anadixthike vasismenos stis dikes tou dinameis kai i poreia tou anamenete labri.

Distixos omos, i poli mas den exei na anadixei polous tetious anthropous.
Logiko, afou oi kafeteries to perisotero pou boroun, einai na anadeixoun axious ipalilous servirismatos.
Gia auto kai ego sas parakalo kirie vouleuta aitoloakarnanias dioristeme kapou sto dimosio kai tha sas doso osous psifous thelete...

Matinα-Mariam είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.