Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Νέα ήθη….. ή μήπως τα δέοντα;


Γράφει η Δήμητρα Κουνέλη(δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του Σκάι)
Παρακολουθώντας την τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, άρτι αφιχθέντα στην πρωτεύουσα από τη μητρόπολη Θήβας και τον τρόπο που απευθύνθηκε στο ποίμνιό του, προκύπτει η αλλαγή που θέλει να φέρει ο κ. Ιερώνυμος και στις σχέσεις κράτους- εκκλησίας αλλά και στις σχέσεις της εκκλησίας με τους πιστούς.
Με λόγο συγκροτημένο, με σαφήνεια αλλά και παρρησία ο νέος Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να αποποιείται δικαιώματα, άφησε την έκφραση πολιτικής στους θεσμικούς εκπροσώπους της και τόνισε τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας… αυτόν που θα έπρεπε να έχει εξαρχής και όχι τη μετατροπή του άμβωνα σε πεδίο άσκησης πολιτικών παρεμβάσεων.
Το κήρυγμα του «Λόγου του Θεού» κάθε Κυριακή μετατράπηκε από τον μακαριστό Χριστόδουλο σε one man show – ας μου επιτραπεί η έκφραση- επί παντός επιστητού. Και όσο και αν προκάλεσε αίσθηση ο τρόπος προσέγγισης κυρίως προς τους νέους(( « σας πάω, ελάτε στην εκκλησία με τα σκουλαρίκια»)) απομάκρυνε την Εκκλησία από το δικό της « θεσμικό ρόλο», αυτόν της πνευματικότητας.
Έρχεται λοιπόν ο κ. Ιερώνυμος να συμπληρώσει αυτό το κενό, την έλλειψη πνευματικού ρόλου και καθοδηγητή και παράλληλα καλείται να επιλύσει τα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδας, χωρίς να έχει αντίπαλό της ούτε τη συντεταγμένη πολιτεία ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι σχέσεις με το οποίο πέρασαν από σαράντα κύματα.
Βέβαια, όλα αυτά μένει να αποδειχτούν και στην πράξη γιατί και η θητεία του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου ξεκίνησε εξίσου ελπιδοφόρα…
Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ελπιδοφόρα είχε ξεκινήσει ο προηγούμενος αλλά κάηκε στην τηλεόραση και μετα με τις ταυτότητες

Ανώνυμος είπε...

poli kalo grapsimo!
mpravo sti dimosiografo!

Ανώνυμος είπε...

Για να σας πω την αλήθεια προτιμούσα τον Ευστάθιο.Όμως,ο Ιερώνυμος με την εως τώρα στάση του με έχει κερδίσει.Ταπεινός,μετρημένος και πάνω απ'όλα απεχθάνεται την εκκοσμίκευση!Αυτό όμως που με προβληματίζει και πρέπει να προσέξει είναι τα άτομα που έχει δίπλα του!Δεν μπορώ να βλέπω το Ζακύνθου παντού να μιλάει επί παντός επιστητού,δίχως ουσία!

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ:ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ!ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΣΤΟΜΟΤΙΚΗ:''O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ,ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ.ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.''ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

Ανώνυμος είπε...

Σεραφειμ(Πειραιώς),Ιγνάτιος(Δημητριάδος)και ενδεχομένως Ιερόθεος(Ναυπάκτου)περιμένουν να διαδεχτούν τον Ιερώνυμο κάποια στιγμή...

Ανώνυμος είπε...

17 Φεβρουάριος 2008 7:49 μμ

Akoma den ton zhsame....ante me to kalo...psaxnome gia ton epomeno...xaxaxaxaxa To monasthri nanai kala kai apo kalogerous pollous.