Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Tι γίνεται με τα Τοπικά Συμβούλια Νέων;

H αφίσα που κυκλοφόρησε ο δήμος Αγρινίου για τα δημοτικά συμβούλια νέων(φώτο από www.agrinio.gr)

Όπως θα θυμόσαστε παλιότερα σας είχαμε ενημερώσει για το θεσμό των ΤΟΣΥΝ,εκφράζοντας κάποιες μας ανησυχίες ως προς τη λειτουργία και το ρόλο τους.Καταρχάς,να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με το εν λόγω εγχείρημα.Αντιθέτως μάλιστα!Σε μια εποχή,όπου οι πολιτικές νεολαίες διέρχονται κρίση,προσπαθώντας να επαναναπροσδιορίσουν ανεπιτυχώς(τουλάχιστον ως τώρα) τις ιδεολογικές τους τάσεις ενώπιον των σύγχρονων εξελίξεων,για πολλούς ο «φέρελπις» θεσμός αποτελεί την ύστατη προσπάθεια αφύπνισης και επαναδραστηριοποίησης της νεολαίας με τα κοινά.
Ο προβληματισμός μας έγγυται κυρίως,στο εάν και κατά πόσο τα εν λόγω συμβούλια θα μπορέσουν να διαφυλαχθούν αλλά και να αποστασιοποιηθούν από κομματικές σκοπιμότητες.Και το λέμε αυτό,διότι ήδη στους μεγάλους δήμους της χώρας, άρχισαν τα όργανα…Συγκεκριμένα,στην ΟΝΝΕΔ καίγονται πριν απ’όλα και πρώτα απ’όλα για τον έλεγχο του ΔΗΣΥΝ στην Αθήνα,κάτι που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα .Βλέπετε υπάρχει ανησυχία λόγω Τσίπρα,ο οποίος στις δημοτικές του 2006 είχε σαρώσει.Επίσης,φήμες φέρουν τη νομαρχιακή της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας να αντιδρά σε κινήσεις του δημάρχου Φούρα,μέσω των οποίων προωθεί τους νεολαίους της παράταξης στην οποία ανήκει.Απ’την άλλη και στη νεολαία ΠΑΣΟΚ υπάρχει κινητικότητα στο θέμα.Συγκεκριμένα ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Αθανασάκης απέστειλε προ ημερών εγκύκλιο προς όλες τις νομαρχιακές της νεολαίας,μέσω της οποίας ζητούσε την δραστηριοποίηση των νέων του κινήματος για το θεσμό.Μάλλον ο αγαπητός «αρκούδος» αντιλαμβανόμενος την απώλεια νεανικών ψήφων προς τα αριστερά προσπαθεί να σώσει την κατάσταση.Πέραν όμως των πολιτικών νεολαιών στο χορό των ΤΟΣΥΝ,όσο και αν σας ακουστεί παράξενο,μπήκαν και… οι πρόσκοποι!Ναι καλά ακούσατε…
Ας δούμε όμως τι γίνεται στο Αγρίνιο.Σε αντίθεση με όσα σας προαναφέραμε τα πράγματα εδώ είναι πιο υποτονικά…τουλάχιστον ως τώρα!Ο δήμος έχει βγάλει σχετικές ανακοινώσεις,ενώ το θέμα προβάλλεται και στην κεντρική σελίδα του στο διαδίκτυο.Απ’ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής οι εγγραφές δεν πάνε και τόσο καλά,όμως όλοι ευελπιστούν ότι εως τις 7 Μαρτίου(ημερομηνία λήξης εγγραφών)θα υπάρξει κινητικότητα.Απλά θυμηθείτε ότι τις επόμενες μέρες οι εγγραφές θα διπλασιαστούν,γιατί πολύ απλά όλοι κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους ως την τελευταία στιγμή.Το λέμε για να λάβουν τα μέτρα τους οι δημοτικοί υπάλληλοι,σε περίπτωση που πέσει απότομα πολλή δουλειά…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ta neotera poy yparxoyn einai oti stin plateia dimokratias o dimos exei stisei periptero poy diafimizei ta dysin..
episis merikoi lene oti psilopsaxnun to pragma nearoi pou exun symmetasxei stis prosfates dimotikes ekloges ( tis epoxes pou ola ta trapezia sto pezodromo anti me ta cd twn mavrwn gemizan me kathe logis kartelakia ypopsifiwn)

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ!ΑΥΤΟΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ!ΤΙ ΘΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΡΕ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ...ΛΥΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το άρθρο.Ο θεσμός είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για γόνιμη ενασχόληση με τα κοινά ακόμη και για τους νέους που δεν ασχολήθηκαν ποτέ τους ούτε με φοιτητικές παρατάξεις ούτε με πολιτικές νεολαίες.Όμως ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει και απογοητεύονται με όλα αυτά τα παιχνίδια που παίζονται!

Σαμπάχ είπε...

Δηλαδή εγώ τι πρέπει να περιμένω απο αυτά τα συμβούλια??Τι θα μου προσφέρουν παραπάνω?Τι αποφάσεις θα παίρνουν κια ποιός θα τους ακούει?
Γιατί εμένα μου φαίνεται ότι θα στήνεται ένα πανηγύρι με δήθεν << ανεξάρτητους >> και << ακομμάτιστους >> λόγους που θα έχουν σα στόχο προτάσεις για το Αγρίνιο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας!Δηλαδή τα προβλήματα πρέπει να γίνει τοπικό συμβούλιο νέων για να τα μάθουμε!
Ναι άλλα κάποιος θα πει καλό είναι να συμμετέχει η νεολαία στα πολιτικά δρώμενα!Δε διαφωνώ!Τρόποι υπάρχουν!Ας ανοίξουν ένα πολιτικό βιβλίο,ας διαβάσουν μία εφημερίδα,ας συζητήσουν με άλλους νεολαίους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί που πίνουν καφέ και όχι μόνο για γκόμενες και Παναιτωλικό!
Πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα τοπικά συμβούλια νέων γρήγορα θα αφομοιωθούν από κόμματα!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΞΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ! ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 3-4 ΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ 500 'Η ΚΑΙ 1000 ΑΤΟΜΑ. ΜΑ ΚΑΛΑ ΤΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 28 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ? ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ!!!

xgialias είπε...

α τελευταία χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δημιουργούν όλο και νέους μηχανισμούς για την ενσωμάτωση των εργαζόμενων και των νέων στη λογική του συστήματος. Για να συμβιβαστούν, να υποταχτούν, να αποδεχτούν οι νέοι τη λιτότητα και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις εναντίον λαών και χωρών. Ασφαλώς, οι ρυθμίσεις που γίνονται και εδώ δεν είναι μεμονωμένες. Σχεδιάζονται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, π.χ. σήμερα στην ΕΕ, πλασάρονται στις χώρες - μέλη και εξειδικεύονται ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε χώρα, με το επίπεδο του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος. Προωθούνται όμως συστηματικά, με μεθοδικότητα και ουσιαστικά αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό, στην ποδηγέτηση του κινήματος. Βέβαια, δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Ανέκαθεν οι καπιταλιστές προσπαθούσαν να ελέγχουν, να χειραγωγούν. Και φυσικά πάντα εύρισκαν πρόθυμους να τους υπηρετήσουν με κάθε τρόπο σοσιαλδημοκράτες, αλλά και αποστάτες του κινήματος.

Στη χώρα μας, από τις αρχές της δεκαετίας του '80 προσπαθούσαν μέσω της Γραμματείας Νέας Γενιάς να διαμορφώσουν κάποιους μηχανισμούς, που θα βοηθούσαν το σύστημα να περιορίσει τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας. Η νεολαία όλα αυτά τα χρόνια, κάτω από την ισχυρή επίδραση της ΚΝΕ, «γύρισε την πλάτη» στα Συμβούλια Νεολαίας κι έτσι επανέρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει το έργο που άφησε ημιτελές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με τον «αναβαθμισμένο» πλέον «θεσμό» γίνεται ακόμα εντονότερη και πιο απροκάλυπτη η προσπάθεια να ενισχυθεί η διαχειριστική λογική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νεολαίας, να ενταχθεί η νεολαία μέσα στους «θεσμούς» άσκησης της αντιδραστικής πολιτικής.

Τα «Τοπικά Συμβούλια Νέων» που επιχειρεί να διαμορφώσει σήμερα η κυβέρνηση, από τη φύση, τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς τους, δεν έχουν να κάνουν με την πραγματική συμμετοχή, με την ουσιαστική έκφραση της γνώμης των νέων. Είναι μηχανισμός για τη στήριξη προγραμμάτων που στόχο έχουν να προπαγανδίζουν στους νέους ανθρώπους τα «ιδεώδη» της ΕΕ, δηλαδή, τον ανταγωνισμό μεταξύ των νέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, την αποδοχή των ιμπεριαλιστικών πολέμων, το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τα «Τοπικά Συμβούλια Νέων» δεν έχουν διεκδικητικό ρόλο. Η συμμετοχή των νέων θα είναι διακοσμητική και θα παρέχει το άλλοθι διαλόγου στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. Είναι κατ' επίφαση δημοκρατικά.

Ετσι, λοιπόν, το Φλεβάρη του 2006 ψήφισαν το Νόμο 3443 και ξεκίνησαν ήδη κάποιες διαδικασίες για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων. Δηλαδή, σε κάθε δήμο ή κοινότητα θα δημιουργήσουν ένα μητρώο νέων, στο οποίο θα εγγράφονται, μετά από αίτησή τους νέοι, 15-28 ετών. Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων -ΤΣΝ, θα εκλέγεται από αυτούς τους νέους όχι με απλή αναλογική, αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αποκλείοντας την έκφραση οργανωμένων παρατάξεων ή ομάδων.

Η συμμετοχή στα κοινά στο όνομα του «κοινωνικού διαλόγου» και της «κοινωνικής συναίνεσης», περιορίζεται με την παρουσία του προέδρου του ΤΣΝ, στα Δημοτικά ή Κοινοτικά Συμβούλια όπου θα εκφράζει γνώμη για θέματα «σχετικά με τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής του». Λες και δεν είναι στα ενδιαφέροντα των νέων το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται από την ΤΑ.

Στόχος είναι να ενσωματωθεί η νεολαία στην καπιταλιστική λογική. Τη νεολαία, το αυριανό εργατικό δυναμικό, τη θέλουν υποταγμένη, μισοειδικευμένη, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αξιοποιείται η Αυτοδιοίκηση ως κυματοθραύστης των αντιδράσεων προς την κεντρική εξουσία και ως μέσο χειραγώγησης.

Υπενθυμίζουμε ότι, μέσα από την ΤΑ «πέρασαν» οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κ.ά. που είχαν αποδέκτες κυρίως τους νέους και τα δικαιώματά τους. Κι όλα αυτά πέρασαν με την απόλυτη συμφωνία των δυνάμεων, οι οποίες στην ΤΑ υποστηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Στη βάση αυτής της λογικής, επιχειρείται η πλήρης ενσωμάτωση του νεολαιίστικου κινήματος, με τις λιγότερες αντιδράσεις, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι νέοι βλέπουν τα δικαιώματά τους για σταθερή δουλιά με κανονικό ωράριο και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μόρφωση, για υγεία, πρόνοια και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο να καταπατούνται βάναυσα, να συρρικνώνονται όλο και περισσότερο. Την ίδια στιγμή όλα εμπορευματοποιούνται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στη σημερινή βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, κύρια θύματα της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι οι νέοι. Στόχος και αυτής της επιχείρησης είναι η ενσωμάτωσή τους με τις λιγότερες κοινωνικές αναταράξεις. Ετσι λοιπόν αξιοποιείται ο «κοινωνικός διάλογος», η «κοινωνική συναίνεση» κ.ά.

Στα πλαίσια αυτά αξιοποιούνται οι δυνατότητες που έχουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην ΤΑ. Από κοντά βέβαια, ακολουθεί και ο ΣΥΝ. Σε όλες τις αποφάσεις στα όργανα της ΤΑ, πάνε και οι τρεις δυνάμεις μαζί και για τη χειραγώγηση της νεανικής διαμαρτυρίας, αμφισβήτησης, διεκδίκησης. Και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια καλά οργανωμένη προσπάθεια να απομακρυνθούν οι νέοι από κάθε διεκδίκηση, από τον αγώνα, από οτιδήποτε μπορεί να φέρνει σε επαφή τη νεολαία με τις ταξικές κατακτήσεις του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Οι αστικές δυνάμεις και οι κονδυλοφόροι τους, όλα τα παραπάνω προσπαθούν να τα κρύψουν πίσω από διάφορα αστικά ιδεολογήματα όπως ότι για τα προβλήματα των νέων φταίει «το χάσμα των γενεών» ή διάφορες σοσιαλδημοκρατικές απόψεις περί «τοπικής κοινωνίας» και «τοπικών πρωτοβουλιών», απομονώνοντας τις συνολικότερες ευθύνες της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί η ΝΔ σήμερα και χτες το ΠΑΣΟΚ, για τα καθημερινά προβλήματα των νέων και του λαού.

Είναι αντιλαϊκό το περιεχόμενο των ΤΣΝ. Με αυτά υλοποιούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως εκφράζονται στη «Λευκή Βίβλο» που είναι, όπως αναφέρουν, η «ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά». Δηλαδή, μέσα από αυτά τα όργανα θα επιχειρηθεί να προωθηθεί μαζικά η χειραγώγηση της νεολαίας, η ενσωμάτωσή της στο σύστημα με διάφορους τρόπους.

Τα Συμβούλια αυτά είναι ένας θεσμός με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κατεύθυνση, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, με ατομική συμμετοχή, χωρίς προγραμματικές θέσεις και γι' αυτό δε θέλουμε, εκτός των άλλων, να του δώσουμε κύρος με τη συμμετοχή μας. Γι' αυτό δε συμμετέχουμε σ' αυτή τη διαδικασία.

Το κίνημα της νεολαίας έχει φορείς. Τις Μαθητικές Κοινότητες, τα Συντονιστικά των Μαθητών, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Νέων σε πολλά εργατικά σωματεία. Το κίνημα της νεολαίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος και των φορέων του.

Συμβάλλουμε στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας στη βάση των πραγματικών της προβλημάτων, κόντρα στις επιλογές των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Ενισχύουμε τη δράση της νεολαίας και το συντονισμό των τμημάτων της σε κάθε περιοχή. Μαθητές, νέοι εργαζόμενοι, σπουδαστές, φοιτητές, Επιτροπές Νέων σε συνδικάτα, μπορεί να αναπτύσσουν τη δράση τους, να συντονίζονται, να διεκδικούν, να παλεύουν. Να συνεργάζονται με το ταξικό εργατικό κίνημα. Να συντονίζουν τα βήματά τους με τους στόχους του. Ετσι, θα σφυρηλατούνται οι σχέσεις τους, θα βοηθιούνται ουσιαστικά από την εμπειρία και τη δράση του. Σ' αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αναδεικνύονται, να διεκδικούνται λύσεις και για τα προβλήματα της νεολαίας. Μαζί με το εργατικό, λαϊκό κίνημα. Αυτός είναι μονόδρομος για τη νεολαία.


apo thn efhmerida rizospastis!!!