Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Bloggers ή εκβιαστές;

Γράφει η Δήμητρα Κουνέλη
( δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ)
Μια φορά κι έναν καιρό ήρθε σε όλους μας το Διαδίκτυο, ένα νέο μέσο, παράθυρο στον κόσμο, πηγή πληροφοριών με απίστευτες δυνατότητες !! ‘Έσπευσαν όλοι λοιπόν να «σερφάρουν» , να γνωρίσουν τον κόσμο!
Και μετά ήρθαν τα blogs , ο χώρος που ευνοεί την ελεύθερη διακίνηση ιδεών , που φιλοξενεί απόψεις, οι οποίες ίσως και λόγω της ανωνυμίας να είναι πιο εύκολο να διατυπωθούν. Και σπεύσαμε πάλι όλοι να καταθέσουμε αυτές τις απόψεις , άλλοι ανώνυμα, άλλοι ενυπόγραφα.
Πράξη επόμενη, οι διαμαρτυρίες θιγομένων ότι συκοφαντούνται και η επιλογή τους να καταθέσουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση . Και μετά ήρθαν οι κατηγορίες για εκβιασμούς και , χωρίς ακόμη να έχει αποδειχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση εκβιασμός ή συκοφαντία, ήρθε ο πόλεμος κατά των blogs.
Ακόμη και όμως αν κάποιοι αποδειχτούν μη σύννομοι, τι λέει αυτό για τους υπόλοιπους ; Ένας κακός , όλοι κακοί; Ένας καταχραστής, όλοι καταχραστές;
Βέβαια, και το Ίντερνετ , όπως όλα τα μέσα που διαχειρίζονται πληροφορίες, μπορεί να γίνει όπλο κάποιων με συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτή η πραγματικότητα όμως δε μπορεί να ακυρώσει όλα τα υπόλοιπα.
Οπωσδήποτε δεν είναι δυνατόν οι λίγοι να στιγματίζουν τους πολλούς και να φτάνουμε στο σημείο να ζητούμε την κεφαλή των bloggers επί πίνακι. Γιατί τότε γινόμαστε μηδενιστές .
Η φιλολογία των ημερών για επιβολή κανόνων στη χρήση του Διαδικτύου δε με βρίσκει τελείως αντίθετη, αρκεί να γίνει σωστά και όχι υπό την πίεση των ημερών για εξιλαστήρια θύματα. Γιατί τότε θα φτάσουμε στο άλλο άκρο, τη φίμωση, όσο βαριά και αν θεωρείται η λέξη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΑ BLOGS ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΣΘΑΝΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΓΕΡΟ-ΣΑΜΟΥΗΛ ΣΤΟ ΚΟΥΓΚΙ!!! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!! ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ BLOGS ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΩΝΗ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ!ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΩΝΑΖΩ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΗΔΗ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!!! ΘΥΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ Π.Γ.Δ.Μ. ΤΟ Μ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Kυρία Κουνέλη πιστεύω ότι το κειμενό σας είναι απ'τα πιο εύστοχα που έχουμε διαβάσει τις τελευταίες μέρες στο διαδύκτιο και όχι μόνο!Και γω πιστεύω πως σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη λειτουργία των blogs.Ένα πλαίσιο το οποίο θα διακρίνεται για τη δημοκρατικότητά του και την αποφυγή χειραγώγησης.Όμως η απορία μου είναι η εξής:Τώρα ξαφνικά τους πείραξαν τα blogs;Γιατί τόσα χρόνια δε διέκριναν αυτές τις ''παρανομίες'';Μήπως τελικά οι εκδότες των έντυπων μέσων είδαν ότι κάποιοι πήγαν να σπάσουν το μονοπώλειο τους;

Ανώνυμος είπε...

Η προσωπικότητα του ανθρώπου επηρεάζεται και από τις λαμβάνουσες πληροφορίες. Εφόσον οι πληροφορίες παρουσιάζονται ως γεγονότα, κάποιος θα πρέπει να έχει την ευθύνη της αναφοράς τους, διαφορετικά μπορεί να ενταχθούν στο περιβάλλον της στοχευμένης προπαγάνδας , στοιχείο για το οποίο κατηγορούμε ή είμαστε επιφυλακτικοί για τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Πιστεύω ότι ο κάθε αναγνώστης ή ακροατής που ψάχνει την ενημέρωση και δεν είναι μέσα ή παρόςν στα γεγονότα, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ από τη διάδοση ανακριβιών ή σκόπιμων ειδήσεων και νέων. Διαφορετικά η ενημέρωση του πολίτη στηρίζεται σε κουτσομπολιά που επαναλαμβανόμενα αντιμετωπίζονται πλέον ως επιβεβαιωμένα γεγονότα. Αυτός είναι ο υπαρκτός κίνδυνος που με τρελαίνει μέσα στην αμφιβολία μου αν το "γεγονός" που διαβάζω είναι όντως γεγονός ή παραπληροφόρηση. Όποιος λοιπόν θέτει πληροφορία σε κυκλοφορία, ως ΓΕΓΟΝΟΣ, θα πρέπει να έχει και την ευθύνη της υποστηρίξεώς της. Διαφορετικά ας την κυκλοφορεί ως άποψη ΤΟΥ , ως ιδέα ΤΟΥ , ως υπόθεσή ΤΟΥ προκειμένου να υπόκειται στη κρίση μας, στην αποδοχή ή απόρριψή της. Το "κάπου πήγα, κάτι είδα, κάτι άκουσα" να παρουσιάζεται ως γεγονός, αποτελεί μεθοδολογία αυτών που οι bloggers προσπαθούν να απορρίψουν.
Ήδη είναι αργά για τον περιβόητο κώδικα δεοντολογίας για όλους όσους μεταφέρουν ειδήσεις, για να προστατευθεί η ψυχολογική και πνευματική μας ευστάθεια.
kostasD

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα θα γίνει καμιά πρωτοτυπία αποκλεισμού των μπλόκς. Απλά πολλοί θέλουν ανάμεσα στα αλλα να τρομοκρατήσουν τον κοσμάκη, να καταστήσουν παντελώς ανέγκυρη την πληροφόρηση των μπλόκς, και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. (ο καθένας θα φοβάται να γράψει την αλήθεια μήπως και ψάξουνε και βρούνε ποιος είναι ). Στην τελική… κατάλαβα ποιος φταίει για όλα… ΦΤΑΙΕΙ Ο Ο.Τ.Ε. ..που λέει και σχετική πρόσφατη τηλεοπτική διαφήμιση!!!