Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας:Σοφία Γιαννακά και Ρένα Ντάσκαρη μιλούν στο agrinio-news!


Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στη γυναίκα.Πρόκειται για ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών,μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων και αφετηρία νέων στόχων για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων.Με αφορμή αυτό το γεγονός το agrinio-news δε θα μπορούσε να μη φιλοξενεί σήμερα εκπροσώπους του ωραίου φύλου.Έτσι λοιπόν,για τη δεύτερή μας συνέντευξη απευθηνθήκαμε σε δύο γυναίκες του τόπου μας,οι οποίες ασχολούνται με την πολιτική και τα κοινά.Ο λόγος για τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά και για την πολιτευτή της ΝΔ και διοικήτρια στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Πατρών Ρένα Ντάσκαρη.Και οι δυο τους απαντούν στα ερωτήματα που τους θέσαμε καταθέτοντάς μας τις προσωπικές τους εμπειρίες,απόψεις αλλά και προβληματισμούς για το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή.

1)Σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης μας υπάρχουν μνημεία αφιερωμένα στο γυναικείο φύλο(πλατεία Δημάδη,άγαλμα σκεπτόμενης γυναίκας του Παπασάικα,μάνα του Καπράλου κ.α.).Πιστεύετε ότι στις αρχές του 21ου αιώνα,η γυναίκα στον τόπο μας έχει τη θέση που της αρμόζει στο κοινωνικό-οινομικό-πολιτικό περιβάλλον;
Σοφία Γιαννακά: Σε μια σύγχρονη κοινωνία «δυτικού τύπου» όπως είναι η δική μας, τα προβλήματα ισότητας θεωρούνται αυτονόητα λυμένα ως προς τα βασικά τους σημεία. Σήμερα η γυναίκα μπορεί να μορφώνεται, να εργάζεται, να κατακτά υψηλές επαγγελματικές και κοινωνικές θέσεις, όπως ακριβώς και ο άντρας. Έχει τη δύναμη, την υπευθυνότητα, την αντοχή και την ικανότητα να εργαστεί για πρόοδο και ποιότητα στη ζωή.
Όλες αυτές τις ικανότητες της γυναίκας, αποτύπωσαν οι καταξιωμένοι συμπατριώτες μας καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους.
Διαχρονικά όμως η γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα καθημερινότητας, ή αν θέλετε καλύτερα, θέματα της καθημερινής συλλογικής νοοτροπίας, τα οποία σχετίζονται με τη θέση και το ρόλο της στη δική μας κοινωνία. Θεωρώ ότι αυτές οι παράμετροι δημιουργούν συχνά συνθήκες μειονεξίας για τη γυναίκα. Δηλαδή, όλα είναι εφικτά στη θεωρία και όλα δύσκολα στην πράξη. Μία γυναίκα πρέπει να κουραστεί πολλαπλάσια για να αποδείξει το αυτονόητο και συχνά ανταμείβεται πολύ λιγότερο.
Η γυναίκα υμνείται στις καλές τέχνες αλλά δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της στην πραγματική ζωή!
Για αυτό το λόγο η στήριξη της γυναίκας από την πολιτεία, οφείλει να βρίσκεται υπό διαρκή επανέλεγχο και διαρκή προσπάθεια εμβάθυνσης. Η γυναίκα της σύγχρονης εποχής, κινείται ταυτόχρονα και παράλληλα, σε πολλούς και εξίσου απαιτητικούς ρόλους: μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, μέρος μια προσωπικής σχέσης, άνθρωπος με κοινωνικό κύκλο, υποχρεώσεις και ενδιαφέροντα. Η σημερινή Γυναίκα, πραγματικά θυμίζει έναν καλά εκπαιδευμένο ακροβάτη, ο οποίος προσπαθεί να τηρεί όλες τις ισορροπίες ταυτόχρονα σε τεντωμένο σχοινί.

Ρένα Ντάσκαρη:Ας είμαστε ειλικρινείς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και αλλαγές ουσίας που επιτρέπουν τις Ελληνίδες να έχουν λόγο και ρόλο σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής. Σήμερα οι Ελληνίδες, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική, στις επιστήμες, στις επιχειρήσεις, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση, στα μέσα επικοινωνίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν εμπόδια και αντιδράσεις. Η καχυποψία, η επιφύλαξη, ακόμη και η άρνηση και η αντίδραση είναι συμπεριφορές που συναντούν οι γυναίκες όταν κάνουν ένα καινούργιο βήμα. Πολλές φορές τα στερεότυπα του παρελθόντος ή οι άνδρες λειτουργούν με κλασσικούς τρόπους που οδηγούν στη φαλκίδευση των δικαιωμάτων τους. Συγκριτικά σε σχέση με τους άνδρες ακόμη και σήμερα είναι πιο δύσκολο σε μια γυναίκα που έχει την προσωπικότητα της, τα εφόδια της, το ρόλο της ως σύντροφος, μητέρα ή κόρη, να πετύχει τους στόχους της. Ας μην είμαστε μίζεροι: Παρά τα προβλήματα και τις αντιδράσεις η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία είναι αναγνωρισμένη και σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι στο παρελθόν.
2)Πως σας αντιμετώπισαν οι Αιτωλοακαρνάνες πολίτες,όταν σας είδαν για πρώτη φορά να περιοδεύετε και να να ζητάτε την ψήφο τους;Αν μπορείτε αναφέρτε μας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που σας έχει αποτυπωθεί.

Σ.Γ.: Έκπληξη, ενθουσιασμός και ενθάρρυνση ήταν οι κύριες και οι πρώτες αντιδράσεις. Είμαι η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του Νομού και αυτό με κάνει υπερήφανη γιατί καταρχήν, αποδείχθηκε ότι οι συμπατριώτες μου στην Αιτωλοακαρνανία, δεν κατέχονται από κοινωνικά στερεότυπα και παραδοσιακές αντιλήψεις που συναντά κανείς σε άλλες επαρχίες της Ελλάδας.
Στην πορεία, διαπίστωνα ότι επί «ίσοις όροις» με τους άνδρες συνυποψήφιούς μου, περίμεναν πολιτικές θέσεις και προτάσεις που θα έπειθαν για τις λύσεις στα προβλήματα και θα έδιναν ελπίδα. Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας είναι απαιτητικός. Απαιτεί συγκροτημένο πολιτικό λόγο και στρατηγική διεκδίκησης

Από χαρακτήρα είμαι πιο διεκδικητική από άλλους συναδέλφους. Τα μισόλογα, οι θολές γενικεύσεις, η υποκρισία και οι ψεύτικες υποσχέσεις δεν ανήκουν στην πρακτική μου.

Ρ.Ν.Δεν μπορείς να ομαδοποιήσεις τις αντιδράσεις. Ήταν διαφορετικές στις πόλεις και άλλες σε κάποια χωριά του νομού μας. Συνολικά θα σας έλεγα ότι οι συμπολίτες μας είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν ήταν πρωτόγνωρο γι΄ αυτούς η παρουσία μου στα κοινά. Από την κοινωνική μου δράση και την επιστημονική μου παρουσία στο Αγρίνιο και το Νοσοκομείο Μεσολογγίου με γνώριζαν, είχαμε ξανασυναντηθεί. Παραταύτα ήταν αρκετοί αυτοί που κρατούσαν αποστάσεις, αλλά με ενδιαφέρον πλησίαζαν για να ακούσουν αυτό που έχει να πει μια γυναίκα σε έναν άνθρωπο του βάλτου, για παράδειγμα. Νομίζω ότι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν όταν έμπαινες σε ένα καφενείο του χωριού τις ώρες του σούρουπου. Δεν ήταν βέβαιοι οι θαμώνες ότι οι αυτόματες αντιδράσεις τους ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουν απέναντι σε μια γυναίκα. Δεν το σκεφτόντουσαν όταν οι επισκέπτες ήταν συνάδελφοι πολιτευτές του ανδρικού φύλου.

3)Πώς κρίνετε το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση επί του ασφαλιστικού,σχετικά με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών;

Σ.Γ:Η φετινή επέτειος της 8ης Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες στη χώρα μας να υφίστανται τα βάρη της αυταρχικής και συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία αθέτησε τις μεγαλόστομες υποσχέσεις για τις γυναίκες, που βιώνουν τα οδυνηρά της αποτελέσματα, ως πρώτα θύματα της πλήρους απορρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είπε ψέματα στις Ελληνίδες για τα όρια συνταξιοδότησης και έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο. Επιχειρεί να περικόψει τη δυνατότητα της γυναίκας με 20 χρόνια ασφάλιση και με την συμπλήρωση του 50ού ή 55ού έτους να βγαίνει στη σύνταξη.
Οι γυναίκες αυτές έκαναν δύο δουλειές: μια στο σπίτι και μία στην εργασία τους.
Η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, οδηγεί σε σημαντική μείωση τις συντάξεις, σε αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Την αδικία αυτή την ονομάζει «μεταρρύθμιση» εις βάρος των εργαζομένων γυναικών του ιδιωτικού τομέα, των μισθωτών γυναικών και των αυτοαπασχολούμενων.
Διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα ένα κλίμα ασφαλιστικής τρομοκρατίας που σκοπό έχει να κάμψει τις αντιδράσεις της κοινωνίας μας, προκειμένου να εφαρμοστούν τα σχέδια της Κυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα επιχειρείται να παρουσιαστούν ως μονόδρομος οι κυβερνητικές επιλογές. Επιχειρείται να πειστεί ο κάθε πολίτης ότι όποιο κόμμα και αν ήταν στην κυβέρνηση θα έκανε ακριβώς τις ίδιες επιλογές.
Καμιά όμως απολύτως σχέση δεν έχουν οι πολιτικές που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με εκείνες που εφαρμόζει η Ν.Δ. Καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές της Ν.Δ.
Ρ.Ν.:Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Αναμφίβολα υπάρχει ζήτημα. Όπως επίσης πολλές παρεμβάσεις του παρελθόντος έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις που σήμερα οι δικαιούχοι τις θεωρούν κεκτημένα δικαιώματα τους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ευαισθησία στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να παρέμβει κανείς. Ιδίως στα θέματα της ασφάλισης των γυναικών. Έχω μεγάλο προβληματισμό και αισθάνομαι ότι χρειάζεται αναλυτική ενημέρωση για τις διάφορες περιπτώσεις των γυναικών, πριν κανείς τοποθετηθεί.

4)Αρκετοί είναι αυτοί που λένε πως το μέτρο της ποσόστωσης των γυναικών πρέπει να εφαρμοστεί τόσο ως προς την εκπροσώπηση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας.Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο αδικεί τους άντρες ενώ ταυτόχρονα «υποβαθμίζει» τις γυναίκες.Ποιά η προσωπική σας άποψη επί του θέματος;

Σ.Γ:Το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών είναι πολιτικό δικαίωμα και αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική και στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει δώσει δείγματα γραφής της διακηρυγμένης θέσης τους για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.Έχει αποδειχθεί, ότι χωρίς την υιοθέτηση των λεγόμενων «θετικών μέτρων» δεν υπάρχει τρόπος αυτή η ανισορροπία να αντιμετωπισθεί σχετικά γρήγορα. Είμαι υπέρ των θετικών μέτρων, όπως οι ποσοστώσεις. Όμως, κάθε όπλο που έχουμε στα χέρια μας πρέπει να προσέχουμε να μην το στρέφουμε ποτέ εναντίον μας. Το θέμα δεν είναι μόνο πόσες γυναίκες θα είναι στα ψηφοδέλτια, αλλά κυρίως το πόσες γυναίκες θα εκλεγούν. Η ποσόστωση ενισχύει τη Δημοκρατία, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την ισορροπία, σε μια Ελλάδα που έχει ακόμη να περπατήσει αρκετό δρόμο στα θέματα της ισότητας.
Ρ.Ν. Η ποσόστωση δεν είναι κολακευτική, δεν είναι πανάκεια, είναι όμως ένα εργαλείο που έχει βοηθήσει και έχει ενισχύσει την παρουσία των γυναικών στα δημόσια πράγματα. Σε καμιά περίπτωση δεν αδικεί τους άνδρες, είναι υπερβολές αυτά που λέγονται. Υπάρχει ένα θέμα φιλοσοφικής προσέγγισης:Για να έχει το ρόλο της μια γυναίκα στα δημόσια πράγματα δεν μπορεί αυτό να είναι αποτέλεσμα ρύθμισης που σχετίζεται με το φύλο της. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα της προσωπικότητας, των ικανοτήτων της, των γνώσεων της, του αποτελέσματος που μπορεί να φέρει. Η κατεύθυνση είναι προς τα εκεί. Δεν είναι όμως ακόμη αυτά τα κριτήρια της κοινωνίας, ανδρών και γυναικών. Γι΄ αυτό η ποσόστωση, αν και δεν μου αρέσει, ως μηχανισμός αναδιανομής ίσων ευκαιριών έχει συμβάλλει να ανοίξουν δρόμοι σε πολλές γυναίκες.

5)Πόσο δύσκολο είναι για μία γυναίκα που ασχολείται με τα κοινά,να συνδιάσει την προσωπική-οικογενειακή ζωή με την αντίστοιχη δημόσια-κοινωνική;

Σ.Γ.Η διάθεση για προσφορά και η αγάπη και η στήριξη στην οικογένεια μπορούν να πραγματοποιηθούν από κοινού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Χρειάζεται μόνο καλό προγραμματισμό του χρόνου.
Δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο δύσκολο αν ασχολείσαι με τα κοινά, σε σχέση με όλες εκείνες τις γυναίκες που δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά.
Και με την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα, εάν θέλουμε λοιπόν πραγματικά να μιλήσουμε για την «Ημέρα της Γυναίκας», τότε θα πρέπει πρώτα από όλα να «αποδώσουμε τιμή στις πολλές εκείνες γυναίκες που βρίσκονται στην αφάνεια. Και μιλάω για τις γυναίκες αγρότισσες, μιλάω για τις γυναίκες εργάτριες, μιλάω για τις γυναίκες νοικοκυρές, μιλάω για τις γυναίκες των απομακρυσμένων και απομονωμένων χωριών μας, μιλάω για όλες εκείνες τις γυναίκες που «παλεύουν» στην κυριολεξία καθημερινά, έχοντας λίγη ή και καθόλου βοήθεια. Τον αγώνα όλων αυτών των Γυναικών, δεν διστάζω να τον χαρακτηρίσω ως «ηρωισμό της καθημερινότητας» - γιατί αυτό ακριβώς είναι και για μένα.

Ρ.Ν. Είναι δύσκολο. Πολύ πιο δύσκολο απ΄ ότι είναι στους άνδρες. Γιατί υπάρχουν μια σειρά από πράγματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η γυναίκα μόνη της. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Γι΄ αυτό και πρέπει να δουλέψει και να προσπαθήσει πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες είναι πιο δυνατές και πιο σκληρές.



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ - ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΕΨΑΝ ΓΙ ΑΥΤΗΝ- ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ! ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 60ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ??

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ!ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η ΝΤΑΣΚΑΡΗ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕ ΜΑΚΡΥΓΟΡΗΣΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ.ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΜΝΗΣΕΙ ΤΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ!ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠ'ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΜΠΡΑΒΟ. ΥΓ ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ntropi sas fasistakia logokrites!!!

agrinionews είπε...

για το τι απαντάει ο καθένας και η κάθε μια η το τι δράση έχει, μπορείς να γράψεις οτιδήποτε.
Ακόμα και το να σχολιάζεις το πως είναι κάποιος, το πως ντύνεται κτλ
μπορείς να το κάνεις χωρίς να χαρακτηρίζεις και να ξεπερνάς κάποια όρια.
αν και αυτό σου φαίνεται φασιστικό,υπάρχει το ciao και το trafic .

Σαμπάχ είπε...

Kαλή η ερώτηση για το ασφαλιστικό και μάλιστα επίκαιρη!
Δε περίμενα και διαφορετικές απαντήσεις για ένα ασφαλιστικό που στρέφεται κατάφορα ΚΑΙ κατά της γυναίκας!
Θα περίμενα από τη κ.Γιαννακά να μας πει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν βγει κυβέρνηση! Θα τους καταργήσει αυτούς τους νόμους ή θα πατήσει πάνω σε αυτούς και θα φέρει ανατιασφαλιστικότερα μέτρα...που είναι και το πιο πιθανό!
Νόμοι Σουφλιά το 93,προέβλεπαν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι όταν βγει κυβέρνηση θα τους καταργήσει...
Στη πραγματικότητα αυτό που έκανε το 2002(αν θυμάμαι καλά) με το νόμο Ρέππα να επεκτείνιε τις αντιδραστικές αλλαγές..!
Ο ένας ψηφίζει,ο άλλος εφαρμόζει όταν βγει κυβέρνηση και φέρνει και άλλες αλλαγές...

Για ασφαλιστικό ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΙΑ ΜΠΛΕ βουλευτές και κομματάρχες μη μιλάτε..την έχετε λερωμένη τη φωλιά σας..!

Ανώνυμος είπε...

Οι απαντήσεις της κ.Ντάσκαρη ήταν ασαφής για το ασφαλιστικό.Όχι ότι η κΓιαννακά πείθει.Σοφία Γιαννίτσης.ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ