Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Η οικονομική κρίση με τα μάτια ενός συμπατριώτη μας

Έλλειμμα αξιοπιστίας & Η κρίση ως ευκαιρία για ανάπτυξη

Γράφει ο Θωμάς Στάππας

Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών, (Ε.Μ.Π),

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ΜΒΑ (Ο.Π.Α)

Το τελευταίο διάστημα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Γίνεται δε, πολύς λόγος για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «σπεύδουν» να δηλώσουν την πολιτική τους στήριξη, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στη μέση(;) μια κρίσης που δύσκολα, παρόλα αυτά, μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για την Ελλάδα.

Το Ελληνικό κράτος στα 190 περίπου χρόνια ζωής του έχει πτωχεύσει περισσότερες από μια φορές, δυστυχώς περίπου επτά (7). Παλαιότερα η διαδικασία πτώχευσης σχετιζόταν με το ασταθές πολιτικά ή/και κοινωνικά κλίμα, με πολέμους επιτυχημένους ή μη και πάντοτε οι «εγγυήτριες» δυνάμεις είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρρευση ή στη διάσωση κάθε φορά της χώρας. Ας μη σταθούμε όμως σε όσα συνέβαιναν πολύ παλιά αλλά ας δούμε τι πραγματικά οδήγησε την χώρα μας στη σημερινή δυσχερή της θέση.

Από το 1974 η Ελλάδα διάγει ίσως την καλύτερη περίοδο Δημοκρατίας και κοινωνικής ειρήνης. Μετά το 1981, η χώρα μας όντας στο club της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, συμμετέχει ως ίσος εταίρος στην Ευρώπη και μετά το 2001 και στην κλειστή οικονομική αγορά της ζώνης του Ευρώ. Θεωρητικά όλα αυτά - μετά και τον θρίαμβο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 - μαρτυρούν μια χώρα ευημερούσα ή τουλάχιστον σύγχρονη και ανεπτυγμένη.

Κι όμως τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα δέχεται τη χλεύη των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, τις επιθέσεις κερδοσκόπων στις αγορές χρήματος και τις επικρίσεις των Ευρωπαίων εταίρων της για τα κακά οικονομικά της στοιχεία. Μάλιστα κατά δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πως η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αυτή τη δύσκολη θέση.

Χωρίς να διεκδικεί κανείς δάφνες διαπρεπούς οικονομολόγου αντιλαμβάνεται ότι προκύπτει ευθύνη στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου και δεν πέτυχαν να δημιουργήσουν πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου για αυτή τη χώρα. Αντί αυτού οι πολιτικοί μας, γιατί αυτοί ασκούν την εξουσία, δημιούργησαν ένα κράτος «τέρας» σε μέγεθος και όμως αδύναμο να υπηρετήσει τον πολίτη. Πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που αναπαράγει αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, και δεν παράγει λύσεις για το προβλήματα της χώρας. Το υφιστάμενο σύστημα ίσως πλέον δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε καν την επιβίωση αυτών που το δημιούργησαν. Γιατί πλέον ο πολίτης έχει πιστέψει ότι το παιχνίδι είναι «στημένο»….

Συνεπώς σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι τελικά το έλλειμμα δεν είναι μόνο έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά κυρίως έλλειμμα αξιοπιστίας. Έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, έλλειμμα αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού στο εσωτερικό. Το ζητούμενο συνεπώς είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η αξιοπιστία της πολιτικής στο εσωτερικό. Η αξιοπιστία στο εξωτερικό θα φέρει την πολυπόθητη ηρεμία στις αγορές και θα μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε έστω με χαμηλότερα επιτόκια. η αξιοπιστία στο εσωτερικό θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

Η χώρας μας βαδίζοντας στον 21ο αιώνα έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσει. Είναι λοιπόν ώρα για αλλαγές, για πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να χαθεί. Σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση και με τη στήριξη της, να κάνει τώρα τις τομές που χρειάζονται για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα. (αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, εκλογικός νόμος, νέα δομή οργάνωσης και λειτουργίας κυβέρνησης και κράτους, διαφάνεια στη διακυβέρνηση κ.α)

Δεν είναι λύση η αύξηση της φορολογίας και η κατάργηση του 14ου μισθού ή έστω είναι μια προσωρινή λύση. Η πραγματική ανάπτυξη θα έρθει όταν καταφέρουμε να αποφύγουμε την πολιτική πτώχευση παράλληλα με την οικονομική. Και όπως διδάσκει η ιστορία, μέσα από μεγάλες κρίσεις αναδεικνύονται μεγάλες ευκαιρίες και αυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε ως χώρα και ως λαός.

Ας είμαστε λοιπόν και εμείς όλοι αισιόδοξοι και δημιουργικοί …

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Agapite kyrie,
to pws tha prepei na erthei i anaptyxi to akoume edw kei 35 xronia pou exoume metapolitevsi.
Kala ta efxologia i o apologismos twn lathwn alla poios tha plirwsei to marmaro den mas les.
Tha pane fylaki ta lamogia pou arpaxan ta xrimata twn asfalistikwn tameiwn; Tha pane fylaki oi politikoi pou xrewnan ti xwra kai moirazan epitages stous imeterous; Tha pane fylaki oi 1000 oikogeneies tou politikooikonomikou systimatos pou efagan 3 KPS ena MOP kai loipa;
Afta tha prepei na doume kai oxi efxologia opws exoume dynatotites san laos klp. Dynatotita exoume na dilonoume oloi ftwxoulides tou Theou kai na klevoume to Kratos kai ton sympliti mas. afto einai sigouro. To xereis an doulevoume egw kai esy se ena soupermarket kai esy plirwseis to IKA sou gia 35 xronia kai egw plirwsw mono gia 15 xronia, tha paroume tin Idia syntaxi, loipon;

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!

kostakoutas είπε...

Η πραγματική ανάπτυξη θα έρθει μόνο αν κρεμαστούν καμιά δεκαριά απο δαύτους(με σ'αυτους οπωσδήποτε ο καρατζαφυρερ)μπροστά απο την καμμένη Βουλή.

Ανώνυμος είπε...

2.500 χρόνια μετά τον Χρυσό αιώνα της Ελλάδας που έδωσε τα φώτα στην έως τότε πρωτόγονη υπόλοιπη ανθρωπότητα, όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη μας ασχολούνται νυχθημερόν με την χώρα που γέννησε τα νοήματα δημοκρατία, φιλοσοφία, ηρωισμός, ποίηση, ολυμπισμός και κάποιοι ψάχνουν να βρουν ποιά λέξη ταιριάζει περισσότερο στη χώρα των απογόνων ενός Όμηρου, Αριστοτέλη και Σοφοκλή...
Όχι πως κατά περιόδους και άλλες χώρες δεν βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα του διασυρμού, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ρεζιλεύεται σε παγκόσμια κλίμακα. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι ομογενείς καθηγητές των πνευματικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, που πιέζονται από τα μίντια να χαρακτηρίσουν τον σημερινό Έλληνα πολιτικό και πολίτη, με κάποια αρχαία λέξη που να καθρεφτίζει την "ποιότητά" του. Και μερικοί απο εμάς, που έχουμε εδώ στη νέα πατρίδα μας site και blogs στη κορυφή της θεαματικότητας, συγκεντρώνουμε τον...

τελευταίο καιρό κάποια ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια, που ξερνούν χολή.
Πολιτικός σχολιαστής αναρωτήθηκε πως τόσες χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες γέμισαν τα παγκόσμια λεξικά με λέξεις υψηλών νοημάτων και παρέλειψαν να βάλουν και τις λέξεις "fagopoti" και "lamogia" που χαρακτηρίζει πλήρως τον σημερινό κάτοικο της χώρας που έδωσε τα φώτα στην ανθρωπότητα, αλλά οι απόγονοί της έμειναν στο σκοτάδι... Και εξήγησε ότι οι αρχαίοι Έλληνες με "λαμογιά" του Οδυσσέα πήραν την Τροία...
Αλλά λέγονται και γράφονται τελευταία πολλά, όπως: Οι σημερινοί κάτοικοι του ελληνικού χώρου δεν πρέπει να έχουν dna των αρχαίων Ελλήνων, αφού για ένα 14ο μισθό και κάποια επιδότηση, επίδομα ή αύξηση των καυσίμων, αντιδρούν, απεργούν και κατεβαίνουν στους δρόμους...
Πως μπορεί να είναι απόγονοι του Λεωνίδα και των λοιπών Ελλήνων που εν γνώσει τους θυσιάστηκαν αντιμετωπίζοντας τους βαρβάρους...

Ανώνυμος είπε...

To επαναλαμβάνω για να γίνει πλήρως κατανοητό:

Το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και τώρα ο Γιωργάκης Παπανδρέου την ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ!

"Εκσυγχρονιστής"

Ανώνυμος είπε...

Oi "eksygxronistes" mas evalan stin Evrwzwni, xrisimopoiontas ta kolpa tis Goldman Sachs...

Twra pou prepei na plirwsoume ta spasmena, kanoune tin papia kai prospathoun na ta fortwsoun ola se oti egine ta 5-6 teleutaia xronia epi ND. Epitelous, as vrethei kapoios na analavei tis euthines tou.

Kyrie Simiti, pou eiste krymmenos autin tin epoxi?

Ανώνυμος είπε...

Oi "eksygxronistes" mas evalan stin Evrwzwni, xrisimopoiontas ta kolpa tis Goldman Sachs...

Twra pou prepei na plirwsoume ta spasmena, kanoune tin papia kai prospathoun na ta fortwsoun ola se oti egine ta 5-6 teleutaia xronia epi ND. Epitelous, as vrethei kapoios na analavei tis euthines tou.

Kyrie Simiti, pou eiste krymmenos autin tin epoxi?

Ανώνυμος είπε...

EΞAIPETIKO

Ανώνυμος είπε...

Mpravo sto thoma ta leei sosta

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣTOΣ O ΠATPIΩTHΣ TA IΔIA ΛEEI KAI O ΓAΠ ΣHMEPA ΣTO SPIEGEL

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος είναι ειδικός επί του θέματος? Γιατί το άρθρο είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Μαζευτείτε ρε... Επειδή υπάρχει χώρος, δε σημαίνει ότι πρέπει να τον γεμίζουμε με ότι κατεβαίνει από το κεφάλι μας.