Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Προσωρινό stop στην εκτροπή του Αχελώου από το ΣΤΕ.

Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου καθώς η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού και ειδικά του φράγματος της Συκιάς, η σήραγγα εκτροπής και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ.
Μια πολύ θετική εξέλιξη για το ζήτημα αυτό καθώς έρχεται σε μια στιγμή που-όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή" το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι η συνέχιση των εργασιών στα τμήματα του έργου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ήτοι στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής, ουδεμία δυσμενή επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον, αφού στο μεν πρώτο έχουν ολοκληρωθεί κατά 95% οι εκσκαφές και απομένει μόνο η ανέγερση το φράγματος στην κοίτη του ποταμού, η οποία θα απορροφήσει τα υλικά εκσκαφών που έχουν εναποτεθεί στην κοίτη, στο δε δεύτερο είναι έργο στήριξης των πρανών της ήδη διανοιγμένης σήραγγας αναγκαίο για την ευστάθειά της Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι : Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του ότι μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, «η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας». Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αφού στάθμισε το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο και η ΔΕΗ ότι θα υποστούν από την διακοπή των εργασιών, έκανε δεκτή την αίτηση της WWF Ελλάς και αποφάσισε: α) «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν, αμέσως ή εμμέσως, στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ποταμού και β) τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί».
Υ.Γ. Τα νέα λοιπόν είναι καλά. Μετά την αρνητική ουσιαστικά στάση του Υπουργείο Περιβάλλοντος στο θέμα της εκτροπής, προστίθεται και η τωρινή απόφαση του ΣΤΕ .
Προσοχή όμως: Μεγάλο μέρος του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως παραδέχεται το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση, ώστε το έργο αυτό να περάσει μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας..Η προσωρινή αναστολή των μέτρων είναι ίσως το ουσιαστικότερο πλήγμα σε αυτό το έργο- καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ,ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ,ΒΑΛΤΕ ΚΑΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑΚΙ,ΟΠΩΣ,ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ!ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ:http://www.sinidisi.gr/index.php?option=com_flippingbook&view=book&id=55
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

stop-stop-stop,το επόμενο stop απο το Σ.Τ.Ε. θα γίνει όταν τελειώσει όλο το έργο καθώς φτιάχνεται απο το 1995 και έχουν ήδη γίνει 3 υπουργικές αποφάσεις οπότε άλλη 1 χρειάζεται για να τελειώσει αυτό το μεγάλο έργο που θα ωφελήσει μόνο τους Θεσσαλούς ενώ τους Αιτωλοακαρνάνες πάλι γραμμένους τους έχουν

Ανώνυμος είπε...

ούπς!

Πάλι ψάχνουν μίζα οι "ΟιΚΩΛΟγοι" για να δώσουν το ΟΚ!

Τί καλά παιδιά...

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ STOP ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ,ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ελαιος πρεπει να μπει ενα οριστικό τέλος. Τέλος στους καταστροφείς της Αιτωλοακαρνανιας. Τέλος για ένα καλύτερο μέλλον για τον νομό. Την στιγμή που πολλές περιοχές της ελλάδος το 2010 δεν έχουν ποσιμο νερό και αγοράζουν, εμείς δεν μπορούμε να δίνουμε απλώχερα το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονεκτημα του νομου μας, το ΝΕΡΟ! Προσέχουμε για να έχουμε. Την στιγμή που όλοι οι θεσσαλοί μας βρίζουν δεν μπορούμε να τους δίνουμε και το νερό μας. Έλαιος!

Ανώνυμος είπε...

e oxi kai nero mas re file mhn eimaste toso egoistes!den einai koyventes aytes, elpizo na to leges gia plaka!

Καστρινός είπε...

Το σχόλιο εδώ:http://aggelokastro-news-aggelokastro.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ 2013 ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΛΛΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 2015 ΠΟΥ ΤΟ Σ.Τ.Ε. ΞΑΝΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΤΑ 99,9% ΟΠΟΤΕ ΜΗ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΤΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΕΣ-ΗΡΕΜΗΣΤΕ!Έχουμε 4 φορές ακύρωση του έργου(1995,2000,2005,2010)οπότε μένει άλλη μια ακύρωση το 2015.