Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας στην ημερίδα Euroscola, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο


25 τυχεροί μαθητές από 6 σχολεία της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης του Νομού Αιτωλ/νίας επιλέχθηκαν μετά από διαγωνισμό έκθεσης να συμμετέχουν μαζί με άλλους 500 περίπου μαθητές των άλλων χωρών της Ευρώπης σε ημερίδα, που λέγεται EUROSCOLA, στις 22 Ιανουαρίου 2010 στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με συνοδούς τρεις καθηγητές.
Εκεί οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία, για ένα τετραήμερο, να γνωρίσουν νέους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να συνεργαστούν σε ομάδες εργασίας πάνω στα εξής θέματα, που τους δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
• «Ενίσχυση του δυναμισμού της Ευρώπης»
• «2010: ευρωπαϊκό έτος καταπολέμησης της φτώχειας»
• «Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, ενέργεια»
• «Πολιτική απασχόλησης»
• «Δημοκρατία και ιθαγένεια»
• «Το μέλλον της Ευρώπης»
Οι μαθητές Β΄ και Γ΄ Λυκείου προέρχονται από τα εξής σχολεία: 1ο ΓΕΛ Μεσολογγίου, 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου, 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, 2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, ΓΕΛ Αιτωλικού και ΓΕΛ Αμφιλοχίας. Αρχηγός της αποστολής ορίστηκε ο καθηγητής Σαπουντζάκης Πέτρος του ΓΕΛ Αιτωλικού και συνοδοί οι καθηγήτριες Ιωάννου Μαρία του2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου και η Χριστοδούλου Ιφιγένεια του ΓΕΛ Αμφιλοχίας.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών οι μαθητές μπήκαν στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου ξεναγήθηκαν από τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, μπήκαν στο Ημικύκλιο όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη και το ρόλο που έχουν και οι ίδιοι στην οργάνωσή της Ευρώπης.
Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά θέτοντας ερωτήσεις και προβληματισμούς από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, εξέφρασαν ελεύθερα προσωπικές απόψεις και κατέληξαν σε συμπεράσματα τα οποία και παρουσίασαν δουλεύοντας στις ομάδες εργασίας, οι οποίες ήταν μεικτές με μαθητές άλλων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: