Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Αφορά τους εκπαιδευτικούς

Μας εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση της ΡΑΣ ( Ριζοσπαστικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης) Αιτωλοακαρνανίας, την οποία και δημοσιεύουμε. Υπενθυμίζουμε ότι το agrinionews είναι ανοικτό για όλες τις θέσεις & απόψεις, ασχέτως αν συμφωνεί η διαφωνεί με αυτές.
"Καλά, εσείς τα «βρήκατε νωρίς»…
1. Για τη συγκρότηση του Προεδρείου στην ΕΛΜΕ

Σε επίπεδο Δ.Σ. Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας το προεδρείο, ως γνωστόν, συγκρότησαν η ΠΑΣΚ με τη ν. Συμμαχία. Το επιχείρημά τους ήταν ότι αυτές είναι οι προοδευτικές δυνάμεις και επομένως και αυτοδίκαια έπρεπε να φτιάξουν προεδρείο! Η συγκρότηση αυτή έγινε ωστόσο χωρίς διάλογο εντός του Δ.Σ. για όλα τα προβλήματα των καθηγητών, του σχολείου και της εκπαίδευσης. Όλα ήταν ήδη προαποφασισμένα από τα κομματικά τους γραφεία. «Δικαίωμά» τους μεν, αλλά οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν τι τελικά ψηφίζουν και τι περιμένουν από τέτοιου είδους συγκυβέρνηση στο συνδικάτο.

Με το πρόσωπο του Ιανού εμφανίζεται η Συμμαχία: Στο εσωτερικό της, μιλά για ανεξάρτητο συνδικαλισμό και στήριξη των αποφάσεων του κλάδου. Την ίδια στιγμή, όμως σύρεται άτακτα πίσω από την κυβερνητική ΠΑΣΚ, χωρίς αρχές και προγραμματικές θέσεις με μοναδικό στόχο τα «στελέχη της» να βρίσκονται στην επικαιρότητα και μαζί τους και ο πολιτικός τους φορέας που εκπροσωπούν.

Δέχθηκαν οι συνάδελφοι της ν. Συμμαχίας να γίνουν δηλαδή το «πολιτικό πλυντήριο» για όσα έχουν πράξη τα «ικανά στελέχη» της ΠΑΣΚ στον κλάδο και, παράλληλα, με τον τρόπο αυτό να γίνουν το «εφαλτήριο» για την επάνοδό τους, ώστε να συνεχίσουν το μεγάλο έργο της «αλλαγής» στην εκπαίδευση που διακόπηκε από την ερασιτεχνική ΔΑΚΕ !

Η ΡΑΣ στη συγκρότηση του Δ.Σ. της Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. ψήφισε λευκό, αφού το αγωνιστικό πρόγραμμα που κατέθεσε δεν έγινε αποδεκτό από καμία παράταξη. Έτσι ήταν τελικά δεοντολογικά αναγκαίο και δεν έθεσε υποψηφιότητα για κάποια θέση στο προεδρείο, ενώ σοβαρά ζητήματα, όπως το μισθολογικό-συνταξιοδοτικό, της ΤΕΕ, των οργανικών θέσεων, των διορισμών, των Μουσικών, Ενισχυτικής, Μεταρρύθμιση κ.α εισέπραξαν μόνο τη συμπάθεια, όχι όμως και την δέσμευση ότι θα τα διεκδικήσουμε με όλους τους συνδικαλιστικούς τρόπους, ασχέτως ποια θα είναι η κυβέρνηση κάθε φορά.
Αυτή είναι η διαφορά μας ότι εμάς δεν μας τραβάει το κόμμα από το «μανίκι», αλλά η αυτόνομη κοινή πορεία με όλους εκείνους τους συναδέλφους που νοιώθουν ανεξάρτητοι από όλους τους μηχανισμούς εξάρτησης με τις ανάλογες υποχρεώσεις!
Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με τον κυβερνητικό και διαχειριστικό συνδικαλισμό, ας πορευτούν. Εμείς θα είμαστε με το συνάδελφο – σσα που δεν χρωστάει σε κανέναν καμία χάρη, θα στηρίζουμε το ίσιο, όποιος και αν το λέει, χωρίς παρωπίδες και Μέντορες.

2. Για την εκπροσώπηση στη Ν.Ε.Π. Αιτωλοακαρνανίας

Το «αλισβερίσι», που προηγουμένως εκθέσαμε, έγινε φανερό για την εκπροσώπηση στη Ν.Ε.Π. Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το άρθρο 49 του Νόμου 1566/85 οι δύο ΕΛΜΕ του νομού ορίζουν τον εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ στη Νομαρχία για θέματα παιδείας. Στη κοινή συνεδρίαση της Τρίτης 10-2-2009, στο Μεσολόγγι εκτός των άλλων έπρεπε να εκλέξουμε έναν συνάδελφο για θητεία δύο χρόνων για να μας εκπροσωπεί στη Ν.Ε.Π. μαζί με τον αναπληρωτή του, όπου θα συμμετάσχει ως τακτικός τη δεύτερη χρονιά (άτυπη συμφωνία), όπως κάνουμε πάγια. Έτσι οι συνάδελφοι του συγκυβερνητικού μπλοκ (ΠΑΣΚ, ν. Συμμαχία – ΑΣΚΕ της Α’ ΕΛΜΕ) πρότειναν και τη δεύτερη διετία να εκπροσωπηθούμε και πάλι από την ΠΑΣΚ και με τους δύο συναδέλφους, προφανώς στα πλαίσια των ανταλλαγμάτων παραχώρησης της θέσης του Προέδρου από τη ΠΑΣΚ στους νέους συμμάχους! στην ΕΛΜΕ.

Δεν τους έβγαιναν τα κουκιά όμως για να εκλεγούν και οι δύο αφού υπήρχε και τρίτη υποψηφιότητα από τη ΡΑΣ, κόντρα στο ρεύμα. Μπροστά στον «κίνδυνο» της πιθανής εκλογής μας για να μας αποκλείσουν εφεύραν μια νέα «μαθηματική εξίσωση» δηλαδή να ψηφίσουμε δύο φορές (για τακτικό και αναπληρωματικό!) ή να βάζουμε δυο σταυρούς στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, με προφανή στόχο, αφού στους 15 παρόντες έλεγχαν τους οχτώ ( 8 ) !!!

Η δίκαιη και ορθή πρότασή μας δηλαδή της μονοσταυρίας σε ενιαία ψηφοφορία σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν έγινε δεκτή, γιατί οι (ΠΑΣΚ, ΣΥΜ., ΑΣΚΕ) επέμεναν να ισχύσει αυτό το πρωτάκουστο καθεστώς ψηφοφορίας (πρόταση Καρακώστα) που δεν προκύπτει από πουθενά. Με τον τρόπο αυτό, ήθελαν τον πρώτο να τον βγάλουν τρίτο!! Και τον τελευταίο πρώτο λόγω του ότι είχαν συνωστισθεί σε μια πλειοψηφία που μόνο σκοπιμότητες υποδηλώνει… ενώ φαλκιδεύεται η απλή αναλογική και απαξιώνεται όλος ο υπόλοιπος κλάδος.

Μπροστά σε αυτό το «πραξικόπημα» της δήθεν «προοδευτικής» πλειοψηφίας αποχώρησε η Ρ.Α.Σ. και η ΔΑΚΕ (σύνολο 7 συνάδελφοι), με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι παραμένοντες να αναβάλουν τη λήψη απόφασης λόγω της έλλειψης απαρτίας.

Την Δευτέρα 16-2-2009, στο Μεσολόγγι μας κάλεσαν πάλι σε νέα συνεδρίαση, για να επιβάλουν με ετσιθελικό και αντιδημοκρατικό τρόπο (που εκθέτει ακόμη και την ιστορία της ΟΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς του νομού συνολικά), τις αλχημείες τους για να αποκλείσουν κάθε άλλη φωνή στην Ν.Ε.Π. της Ν. Α. Αιτωλ/νίας ικανοποιώντας και τα κελεύσματα της «Καισαρείας».

Μετά την εξέλιξη αυτή και πριν υποβληθούν οι υποψηφιότητες αποχωρήσαμε μη θέλοντας να νομιμοποιήσουμε «πραξικομματικές» διαδικασίες πέρα και έξω από κάθε συνδικαλιστική, πολιτική ηθική και νομική λογική της δήθεν πλειοψηφίας των δύο Ε.Λ.Μ.Ε. του Νομού Αιτω/νίας

Καταγγέλλουμε σε όλους τους συναδέλφους και σε κάθε αρμόδιο φορέα και δημοκρατικό πολίτη τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του «νέου τοπικού κατεστημένου» στην εκπαίδευση που εξυφαίνεται και μάλιστα με τον αυτοπροσδιορισμό … «προοδευτικές» δυνάμεις!

Θεωρούμε ότι η όποια συγκρότηση της ΝΕΠ με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΛΜΕ που υποδείχτηκε (από τη συνεδρίαση τις 16-2-2009 είναι παράνομη και αυθαίρετη η διαδικασία της εκλογής του εκπροσώπου, αφού αρνήθηκαν να εκλεγεί σύμφωνα με τον 1264/82, οπότε και παραβιάστηκε η αρχή της αναλογικής πλειοψηφείας.

3. Επίλογος

Συνάδελφοι
Αν θεωρεί η «ετερόκλητη συμμαχία» των 9 στο επίπεδο των δύο ΕΛΜΕ ότι οι αποφάσεις και η λειτουργία των συλλογικών οργάνων μας σε θεσμική εκπροσώπηση, είναι αποτέλεσμα μόνο του αριθμού των ψήφων που εκπροσωπεί κάθε συνδικαλιστική κίνηση (όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ της Α’ ΕΛΜΕ) σε βάρος της σύνθεσης των δεδομένων και παραμέτρων και της αποτελεσματικής και ανεξάρτητης λειτουργίας-δράσης των εκπροσώπων στα πλαίσια των αποφάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι των κομματικών και άλλων κελευσμάτων, τότε η θεώρηση των πραγμάτων και η προσέγγιση αυτών των διαδικασιών θα γίνονται μακριά από τα πραγματικά συμφέρονται των συναδέλφων που εκπροσωπούμε, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, όσον αφορά το δημόσιο χώρο που δραστηριοποιούμαστε.
Μετά από όλα αυτά η ΡΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο «θέατρο του παραλόγου» των τοπαρχών και όποιων συνοδοιπόρων τους στην τακτική της αναβλητικότητας της οριστικής λύσης της στέγασης των δημοσίων σχολείων του νόμου με προεξάρχοντος του Γ/σίου-Λυκείου Θέρμου, Γ/σίου Γαβαλούς, του Γ/σίου-Λυκείου Βόνιτσας, ΕΠΑΛ - ΣΕΚ Ναυπάκτου, του 1ο Γ/σιου Αγρινίου (Παπαστράτειο), τη λειτουργική χωροθέτηση των σχολείων στο Αγρίνιο, όπως και της αναγκαιότητας ίδρυσης άμεσα εσπερινού ΕΠΑ.Λ στο Αγρίνιου, στο μοναδικό νομό που δεν υπάρχει, που για μια ακόμη χρονιά παραπέμπεται στις καλένδες με ευθύνη των συναρμόδιων φορέων και, κυρίως, της διοίκησης εκπαίδευσης στο νομό.
Αυτά για τα απλά θέματα που θίγουν δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες χρόνων τα οποία βρίσκονται έξω από την κουλτούρα των καθηγητών και της αριστεράς ιδιαίτερα, όπου κάποιοι την επικαλούνται μάλιστα...

Μπορεί τα όνειρά μας να ξεπερνούν τις δυνάμεις μας. Μπορεί όμως τα όνειρά μας να γίνουν η πηγή των δυνάμεών μας.

Αγρίνιο 18-2-2009 ΡΑΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΕΧΕΙ "ΦΑΕΙ" Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

Βαριεμαι, ειδικα τους κομμουνιστες οπως ο κορδατος, με την ξυλινη γλωσσα, και την κομματικη γλωσσα.
Και δικιο να εχουν σε οσα λενε, οπως τα λενε, με απωθει να διαβασω...
ελεος, το σιδηρουν παραπετασμα επεσε...

Ανώνυμος είπε...

Ε Λ Ε Ο Σ!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά , ποιό πανεπιστήμιο τέλειωσε αυτός ο απίθανος και μαθαίνει γράμματα τα παιδιά μας; Ξέρει κανείς να μου πεί;