Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Αιτήσεις για 4 νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά στην Αιτωλοακαρνανία


Δυναμικά στο παιχνίδι της κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων έχουν μπεί ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει αιτήσεις για 4 υδροηλεκτρικά φράγματα.
Η συνολική ισχύς τους θα είναι 800MW
Εταιρεία κατασκευής είναι η ΤΕΡΝΑ,
Τα φράγματα αυτά είναι τα εξής:
Δήμος Ινάχου:
(θέση Πύργος 220 MW, θέση Aγ. Γεώργιος 367 MW, Θέση Φιλος 142 MW)
Δήμο Παρακαμπυλίων - θέση Τσουγκαριά 72 MW.
Η ΤΕΡΝΑ ήδη κατασκευάζει ακόμη ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό 60MW στο Αυλάκι Αχελώου.
Για να αντιληφθούμε το ενεργειακό μέγεθος των παραπάνω υδροηλεκτρικών φραγμάτων ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το φράγμα Καστρακίου έχει ισχύ 340 MW περίπου.
Βλέπουμε λοιπόν την Αιτωλοακαρνανία να αναδυκνείεται σε πρωτοπόρα σε ότι αφορά τις πηγές αυτές ενέργειας. Από την άλλη έντονος είναι ο προβληματισμός μας ότι ενώ αξιοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια ο υδάτινος πλούτος της για ενεργειακούς σκοπούς, εντούτοις όμως δεν έχουμε δει καμία άλλη δράση που να αφορά παράπλευρες δραστηριότητες όπως τουριστική ανάπτυξη κτλ κτλ., η οποία δυστιχώς είναι γραφειοκρατικά αγκυλωμένη.
Ευελπιστούμε τα ζητήματα αυτά να έχουν διαφορετική κατάληξη τα επόμενα χρόνια.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΡΕΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ!
ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, Η ΙΔΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ.

Ν. Μαυρής είπε...

Τέτοια μεγάλα έργα πρέπει να σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο και να έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη μελέτη χρήσεως υδάτων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι άνθρωποι οι οποίοι θα χάσουν τα σπίτια και τη γη τους δε πρέπει να ρωτηθούν;

Εδώ έχουν βαλτώσει μεγάλα έργα της εμπειρότατης ΔΕΗ, όπως αυτό της Μεσοχώρας, που είναι έτοιμο και σκουριάζει 10 χρόνια τώρα επειδή δεν είχε προηγηθεί σωστή αντιμετώπιση των κατακλεισθέντων κατοίκων.

Εκτός αν οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες έχουν το μαγικό ραβδί και καταφέρουν να λύσουν όλα τα σύνθετα προβλήματα όχι ενός αλλά τεσσάρων μεγάλων υδροηλεκτρικών που κάποιος "φωστήρας" χωροθέτησε σε τόσο γειτονικές θέσεις

Ανώνυμος είπε...

Mono grafiokratiko einai to provliam me tin anaptixi? To provlima einai stous vouleutes. DEN IPARXOUN PIO AXRISTOI VOULEUTES se oli tin Ellada apo tous dikous mas. oust axristoi teliomenoi teluteoi aniparktoi

Ανώνυμος είπε...

02 Φεβρουαρίου 2010 4:17 π.μ

γιατι γραφεις σχολιο και αναφερεσαι στον πλυθηντικο;
εκπροσωπεις πανω απο εναν;

να γινουν οι επενδυσεις αλλα τον πλουτο να τον μοιραστουν οι πολλοι και οχι οι λιγοι και οι συντεχνιες με τα χωματουργικα και τις αλλες παρανομες δραστηριοτητες.

αλωστε αυτες οι εταιριες με τα λεφτα των φορολογουμενων κανουν ''επενδυσεις'' και λεηλατουν τον φυσικο πλουτο της χωρας.

οταν θα παραγουν ενεργεια απο τα φραγματα θα πουλανε στην ΔΕΗ δλδ σε ολους εμας ,σε απλησιαστες τιμες δημιουργοντας πλουτο για την τσεπη τους και φτωχια για τους καταναλωτες.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

3:45, δεν προλαβα να μιλησω πεταχτηκε ο κουκουες!
σκαστε ρε ολοι και αφηστε να γινει και τιποτα σε αυτον τον ερημο τοπο!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλοκαρχαρίες αυτοί βρήκαν πρόσφορο έδαφος πλιάτσικου στην Αιτωλοακαρνανία. Φυσικός υδάτινος πλούτος, υπανάπτυξη, ανυπαρξία σχεδιασμού, ανύπαρκτη τοπικη αυτοδιοίκηση, κοινωνικός έλεγχος και κινήματα πολιτών. Πεδίο δόξης λαμπρό για τους κάθε είδους κεφαλαιοκράτες (μικρούς και μεγάλους)στους οποίους χαρίζεται ουσιαστικά δημόσιος χώρος, τα νερά, τα βουνά και τα ποτάμια της πατρίδας μας, επιδοτούνται και από πάνω με τα χρήματα του ελληνικού λαού για την κατασκευή των επιχειρήσεων ενέργειας σε ποσοστά μέχρι και 60-70% και επιπλέον αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο μέσω της ΔΕΗ δηλ πάλι ο ελληνικός λαός να αγοράζει υποχρεωτικά την παραγώμενη από αυτούς ενέργεια στο τριπλάσιο της αξίας της παραγώμενης από τη ΔΕΗ!!!! Αυτές είναι επενδύσεις!! Σου χαρίζουν τα ποτάμια, το δημόσιο χώρο, σου δίνουν τα λεφτά να φτιάξεις τι θα φτιάξεις και από πάνω σου εξασφαλίζουν και την παράλογη τιμή και τον υποχρεωμένο να την πληρώνει πελάτη , τη ΔΕΗ!!! Να μην προσθέσουμε το περιβαλλοντικό κόστος, όπου χωροθετούνται 5-6 μεγάλα υδοηλεκτρικά έργα σε απόσταση αναπνοής, με περιβαλλοντικές μελέτες της πλάκας προσυμφωνημένες να περάσουν εκ των προτέρων. Η λεία μοιράζεται!! Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι αγρότες όταν μίλησαν για εγγυημένη τιμή στα προϊόντα έπεσαν να τους φάνε, με επιχειρήματα δεν το επιτρέπει η ευρώπη η ελευθερία της αγοράς κλπ, τα τσιράκια της ευρώπης, εργολάβοι, ΤΕΡΝΕΣ κλπ, με την εγγυημένη τιμή (και τον πελάτη!!)στην ενέργεια κάνουν κοινωνικό έργο και πράσινη πολιτική στις πλάτες μας, στα νερά και τα ποτάμια του τόπου μας.. Κατάντια και υποδούλωση. Ίσως και χειρότερα ακόμη. ααα και ποιός ξέρει ίσως βρεθεί καμιά υποαμοιβόμενη θέση εργασίας παρακαλώντας κανένα γαλαζοπράσινο βουλευτή σε κανένα από τα εργοστάσια αυτά, τι σημασία θα χει αν λεηλατήθηκε το ποτάμι και η γή, αν ζημιώθηκε συνολικά το δημόσιο, αν ο εργαζόμενος μετά πληρώσει χρυσάφι το ρεύμα και από πάνω φορολογηθεί για να στηρίξει το αφεντικό του.. έ καμία..

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΠΧ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΑΣΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΕΗ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΥ ΤΡΙΒΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΙΝΑΖΟΥΝ

Ε ΜΕ ΝΑ

ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ 345.

Ανώνυμος είπε...

το ΚΑΚΟ εγινε απο τους αριστερους και πασοκους κακους εργατοπατερες συνδικαλιστες ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΦΟΡΙΕΣ ΟΣΕ ΔΕΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΛΟΙΠΕΣ ΔΕΚΟ. ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΙΣΕΩΝ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΤΩΡΑ ΑΛΛΗΛΟΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΛΙΔΑΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΔΗΘΕΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΛΟΙΠΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΩΣΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ ΚΛΠ.

ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ;

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΟΥ, ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΛΗΣΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΣΕ 10-15 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΥΣΗ ΑΛΛΑ ΦΩΤΡΟΒΟΛΤΑΙΚΑ, ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΛΠ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ. ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ, ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ.Π.Χ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ.
ΕΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΟΠΩΣ Η ΔΕΗ ΚΑΙ Ο ΟΤΕ ΕΚΑΝΑΝ ΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ, ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 100 ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: AΡKETEΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΛΩΣ ΠΡΩΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ, ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑ 10-15% ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ,ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΛΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ή ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΤΟΠΙΟΙ. ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος δινει γελοιες περιβαλλοντικες αδειες σε εργα λεηλασιας της φυσης και του πλουτου του νομου μας που ειναι το νερο, χωρις κανενα ανταποδοτικο αντικρυσμα στους κατοικους του νομου;

το παραδειγμα της ΔΕΗ αε, που αυθαιρετα χρησιμοποιει το νερο του αχελωου πλουτιζοντας χωρις κανενα οφελος για τους κατοικους του νομου ειναι χαρακτηριστικο.

οταν οι ισπανοι κατακτουσαν την αμερικη επερναν τον χρυσο των ιθαγενων και τους δινανε καθρεφτακια.

τι ανταλαγμα θα δωσει η τεπνα αε για την εκμεταλευση του νερου και του πλουτου της αιτ/νιας;

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ''ΑΝΑΠΤΥΞΗ'' ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

Φίλοι των Ποταμών είπε...

Το να κατατίθονται μόνο μέσα στον Δεκέμβριο, αιτήσεις για 4000MW, σημαίνει πως ή δεν ξέρουμε τι θέλουμε ή έχουμε αφήσει τ' αμπέλι άφραγο
Είναι παράξενο πάντως να γίνονται τέτοιες αιτήσεις για όχι ένα αλλά σύμπλεγμα τεσσέρων μεγάλων υδροηλεκτρικών, από ιδιώτες, τη στιγμή που άλλες ιδιωτικές αιτήσεις για μεγάλα ΥΗΕ έχουν βαλτώσει, τόσο από τοπικές αντιδράσεις, όσο και απ' το ΣτΕ (βλέπε αίτηση ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ για το ΥΗΕ Αγ. Νικολάου στον Άραχθο).
Και μόνο οι προμελέτες για ένα τέτοιο έργο κοστίζουν πολύ σε χρόνο και χρήμα. Μήπως κάτι περισσότερο ξέρουν οι άνθρωποι της ΤΕΡΝΑ;

Αντί να αφήσουν όλη την Ελλάδα έρμαιο των εταιρειών και των ξένων επενδυτών, καλό θα ήταν να κάτσουν οι αρμόδιοι να σχεδιάσουν σε πανελλαδική κλίμακα, πόσα και τι είδους έργα ΑΠΕ χρειαζόμαστε και σε ποιές περιοχές.
Να συζητήσουν τα σχέδιά τους με τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας τους την δυνατότητα να συμμετέχουν τόσο με προτάσεις χωροθέτησης των έργων, όσο και επενδυτικά (στα μικρότερα έργα)
Να εξασφαλίσουν έτσι οτι τα έργα θα έχουν σωστές μελέτες βιωσιμότητας, αλλά και οτι θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως κάποιοι πρέπει να τους πουνε "Εεεεπ. Τι κάνετε εκεί;"