Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κατάρ: Η γιγα- επένδυση στον Αστακό - το σενάριο της Καβάλας


Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση γύρω από το θέμα της επένδυσης στον Αστακό βρήκαμε στο site reporter.gr και την αναδημοσιεύουμε.

''Καβάλα ή Αστακός; Το ερώτημα αυτό φαίνεται να ταλανίζει τους αρμόδιους της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την κυοφορούμενη από κεφάλαια προελεύσεως Κατάρ επένδυση για τη δημιουργία ενός γιγα- τερματικού σταθμού αποθήκευσης - χωρητικότητας μεγαλύτερης της Ρεβυθούσας- σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το δίλημμα επανήλθε και πάλι χθες με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας της αραβικής χώρας – έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως στο συγκεκριμένο καύσιμο- με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό της χώρας Σεΐχη Hamad Bin Jabr Al Thani, ο οποίος και συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Πρόκειται για ταξίδι- επικύρωση της αρχικής συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου μεταξύ των δύο χωρών, για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, που θα περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, (το 70% της παραγωγής της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία), ένα σταθμό επαναεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου, (χωρητικότητας 7 δισ. κυβικών μέτρων), καθώς επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια, τα οποία θα καλλιεργούνται σε ειδικούς βιοαντιδραστήρες, και θα απορροφούν σε ποσοστό 80% το παραγόμενο από την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, διοξείδιο του άνθρακα.

«Επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ»

Η σπουδαιότητα της συνεργασίας, σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, είναι προφανής.

"Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομικές δυσκολίες", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. «Είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου μαζί με μια σειρά άλλων επενδύσεων, υπάρχει πρόθεση να φτάσουν στο ύψος των 5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν στον τομέα της ενέργειας)», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του αραβικού εμιράτου.

Πέντε συμφωνίες, αλλά το επίκεντρο στην ενέργεια

Υπεγράφησαν συνολικά πέντε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων στον τουρισμό και στις αερομεταφορές, με επίκεντρο ωστόσο εκείνες που αφορούν στην ενέργεια. Σε ενεργειακό επίπεδο υπεγράφησαν δύο διαφορετικές συμφωνίες : μια γενικού περιεχομένου από την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η οποία κάνει λόγο για επενδύσεις στο φυσικό αέριο, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταικά, θερμικά, παραγωγή βιοκαυσίμων), καθώς επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας, και μια δεύτερη συμφωνία από τον υφυπ. Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, αποκλειστικά για το τριπλό έργο δημιουργίας του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Αστακός ή Καβάλα;

Το γεγονός ότι η συμφωνία για τον Αστακό υπεγράφη μόνο από τον υφυπ. Εξωτερικών και όχι από την αρμόδια υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες μια επιφυλακτικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ακριβή τοποθεσία της επένδυσης για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού αερίου, καταριανής προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αντιπροτείνει ο τερματικός αυτός σταθμός να γίνει στη Β. Ελλάδα, κρίνοντας ότι το έργο θα είναι πιο βιώσιμο, αφού έτσι θα μπορεί να εξυπηρετήσει και την αγορά των Βαλκανίων. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το μεμοράντουμ που υπέγραψε η υπ. Περιβάλλοντος με τον ομόλογό της του Κατάρ Dr. Mohammed Saleh Al-Sada, "τα δύο μέρη συμφώνησαν να ενθαρρύνουν σχέδια στην ενέργεια που να περιλαμβάνουν την πιθανή εξαγωγή καταριανού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Ελλάδα, και από εκεί την εξαγωγή του στις γειτονικές χώρες της ΝΑ Ευρώπης". Κάτι, που όπως λένε οι ίδιες πηγές, πιο εύκολα μπορεί να γίνει αν ο τερματικός σταθμός κατασκευαστεί στη Β. Ελλάδα (π.χ. στο λιμάνι της Καβάλας), παρά στην Αιτωλοακαρνανία.

Το προφίλ της επένδυσης

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού, της οποίας ιδιοκτήτες είναι οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική θα υλοποιηθεί από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ (Qatar PetroleumInternational), που σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες είχε έρθει σε επαφές μαζί τους για την εξαγορά του λιμανιού. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από την προοπτική δημιουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής βιοκαυσίμων από άλγη, τα γνωστά μας φύκια, τα οποία και αποτελούν πλέον παγκοσμίως τα πιο αποδοτικά ενεργειακά φυτά. Συγκρινόμενα με τα συμβατικά ενεργειακά φυτά, (π.χ. σόγια, ελαιοκράμβη, ζαχαροκάλαμο), τέσσερα στρέμματα άλγης αποδίδουν 10.000- 15.000 γαλόνια καυσίμου, όταν αντίστοιχα στρέμματα καλλιεργήσιμου φοινικέλαιου αποδίδουν 635 γαλόνια, και της σόγιας μόλις 20 γαλόνια.''

Γιώργος Φιντικάκης

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ορίζει σαφώς και ονοματίζει τον Αστακό παιδιά. Δίνει και συγκεκριμένα μεγέθη:

http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/030510_AH1707.htm

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ (Αθήνα, 03.05.2010)


Αθήνα, 3 Μαΐου 2010

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης - εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και ο Υπουργός Επικρατείας για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία του Κατάρ Dr. Mohammed Saleh Al Sada, υπέγραψαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για το αναπτυξιακό έργο που αφορά στο ενεργειακό κέντρο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για σημαντική συμφωνία πολλαπλού οφέλους για την Ελλάδα, ειδικά κατά την παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα.

Το όφελος είναι οικονομικό, αναπτυξιακό, ενεργειακό αλλά και περιβαλλοντικό.

Η υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει από την Καταρινή εταιρεία Qatar Petroleum International - QPI, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Qatar Petroleum, δηλαδή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του κράτους του Κατάρ. Από ελληνικής πλευράς εταίρος του έργου είναι η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού, της οποίας ιδιοκτήτες είναι οι Τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική.

Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αγγίζει το 145% των συνολικών ξένων επενδύσεων που έγιναν στη χώρα μας στη διάρκεια του 2009. Αυτονόητο είναι το όφελος για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς τα φορολογικά μόνο έσοδα από την επένδυση είναι τεράστια. Η επένδυση δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στο ελληνικό δημόσιο, αναδεικνύεται το λιμάνι του Αστακού σε κόμβο μεγάλης στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1500 θέσεις εργασίας.



Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο Ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου δυναμικότητας 7 δις κυβικών μέτρων.

Πρόκειται εξάλλου για έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και σεβασμού του περιβάλλοντος αφού το ποσοστό απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι θα φθάνει το 80%, με την παράλληλη παραγωγή βιοκαυσίμων από την αξιοποίηση του.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κουβέλης δήλωσε: «Μετά την επίσκεψη μου στο Κατάρ τον Ιανουάριο του 2010 όπου έγιναν οι πρώτες συζητήσεις, σήμερα επικυρώνουμε και με επίσημο τρόπο την υποστήριξη των δυο χωρών μας σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό έργο. Σε μια περίοδο που η Ελληνική οικονομία χρειάζεται να κάνει γρήγορα βήματα προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, τέτοιες συμφωνίες αποτελούν την καλύτερη χειροπιαστή απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης. Πιστεύω μάλιστα πως μετά τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Καταρινό ομόλογο του κ. Al Thani, η συμφωνία αυτή θα είναι το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ, και με άλλες επενδύσεις που, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Καταρινός Πρωθυπουργός, υπάρχει η πρόθεση να φτάσουν το ύψος των 5 δις Δολλαρίων».

© Copyright 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ανώνυμος είπε...

παει και ο αστακος και ολο το φυσικο περιβαλον μεχρι την παλαιρο λευκαδα αιτωλοακαρνανια θα πνιγουμε στο διοξειδιο ολα ξεπουλιουνται στο βωμο του κερδους πετανε ενα ξεροκοματο για δηθεν θεσεις εργασιας με 500 ευρω ετσι οπως παει για να τα οικονομησουν υπουργοι και επιχειρηματιες
ο φυσικος πλουτος του νομου μας δεχεται μεγαλη επιθεση απο τη δηθεν πρασινη αναπτυξη και φυσικα ολοι τοπικες αρχες κοματα και δημοσιογραφοι μουγκα

Ανώνυμος είπε...

Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά.
Θεέ και Κύριε

http://www.youtube.com/watch?v=NYW00Ef4rhA&feature=player_embedded

Ανώνυμος είπε...

φιλοι συντομως θα σας έχω ΄΄καυτά΄΄ νέα -από μέσα- για αυτή την τερατώδη επένδυση!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πόσο ξύλο χρειάζεαι σε αυτή τη χώρα. Αλύπητο

http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_4666.html

Αντιδρούν οι πλέον προνομιούχοι υπάλληλοι της Βουλής με τους 16 μισθούς, τους 2 αφορολόγητους

Αίσχος, ξύλο

Ανώνυμος είπε...

Κομματι κομματι ξεπουλανε τα παντα. Λιμανια θαλασσες ακτες αξιοπρεπεια. Φυκια (αλγης) και μεταξωτες κορδελες. Στους λαιμους των παιδιων αυτου του τοπου. Μουγκα όλοι. Οσοι διαβεβαιωναν για τον εμπορικο και διαμετακομιστικο χαρακτηρα του λιμανιου. Γαργαρα τωρα τα μαυρα νερα της αλγης. Σε μια νυχτα περασε η μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων. Απο το υπουργειο (καταστροφης) περιβαλλοντος. Αντι πινακιου φακης. Κοστισε 10 το πουλανε 2. Μεχρι να βγαλουν 100. Αντε με κανα μεσο στο μωραϊτη ισως δουλεψει κανενας ντοπιος για τα 595 ευρω της νεας πρασινης αναπτυξης. Με τις υγειες μας.

Ανώνυμος είπε...

καλυτερα να πανε στην καβαλα να μολυνουν.
και επισης να τελειωνει το παραμυθι με τους 1500 εργαζομενους που με βαση την περιβαλοντικη αδεια θα ειναι 140 επισημα.
δεν χρειαζομαστε 140 χαμηλομισθους εργαζομενους ακομα.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ .
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΛΓΗΣ (ΦΥΚΙΩΝ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ,ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ,ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΤΙΣΜΑ ,ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΛΑΔΕΜΑ ...Η ΦΥΣΗ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ .

Ανώνυμος είπε...

Το δημοτικο συμβούλιο Αστακού ή μαλλον ο δήμος Ξηρομέρου ρωτήθηκε?

Ανώνυμος είπε...

Πουλάμε γη και ύδωρ με κανενα αντάλλαγμα ως συνήθως

Ανώνυμος είπε...

να μας πουν πως προκύπτουν θέσεις εργασίας από την καλλιέργια φυκιών ?????????????

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ 70 % ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ,ΦΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ??
ΕΝΩ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ??
ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΟΥΜΕ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

opios nomizei oti tha paroumai douleia apo thn kabala malon h koutos einai h baltos einai h den exei fhgei apo to agrinio pote.ayta!

kostakoutas είπε...

Η καβάλα συμφέρει πιο πολύ πάντως ελέω μπαμπουρα.