Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

2009: Από τις 1018 επιχειρήσεις, μόνο 318 δεν έκανα διακοπή στην Αιτ/νία!!


Όπως βλέπετε στις εικόνες τα επίσημα στοιχεία των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά αρνητικά το 2009. Η οικονομική κρίση χτυπά πλέον την πόρτα μας! ( φώτο: xiromeronews.blogspot.com)

Το υποτονικό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η επιχειρηματικότητα και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε ότι αφορά τις ενάρξεις και τις διακοπές λειτουργίας των επιχειρήσεων του νομού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά κατά το έτος 2009 έγιναν 1018 ενάρξεις λειτουργίας για επιχειρήσεις στο νομό ενώ υπήρξαν και 717 διακοπές. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι το 2008 είχαμε 1562 ενάρξεις και 694 διακοπές διαπιστώνουμε ότι σε ότι αφορά τις δεύτερες έχουμε απλώς μια αύξηση των διακοπών κατά 3,3%, ποσοστό όχι αξιοσημείωτο. Όμως το μεγάλο πρόβλημα της στασιμότητας στην επιχειρηματικότητα παρουσιάζεται στο ποσοστό μείωσης των νέων εγγραφών που αγγίζει το 35%! Δηλαδή στο νομό μας υπήρξε μια δραματική ανάσχεση της θέλησης και της δυνατότητας των πολιτών να επιχειρήσουν.
Συγκεκριμενοποιώντας μάλιστα ποιοτικά τις διαφορές μεταξύ 2008 και 2009 στον τομέα των νέων ενάρξεων μπορούμε να πούμε ότι το είδος των επιχειρήσεων που πλήττονται πιο πολύ είναι αυτές της μεταποίησης (από 337 ενάρξεις το 2008 μόλις 136 το 2009) ενώ η πόλη του νομού με τη μεγαλύτερη ανάσχεση νέων επιχειρήσεων είναι το Αγρίνιο όπου από τις 693 ενάρξεις το 2008 φτάσαμε στις 413 το 2009! Τη μικρότερη μείωση ενάρξεων μπορούμε να πούμε ότι είχε ο τομέας των υπηρεσιών (από 706 ενάρξεις το 2008 σε 550 το 2009).
Είναι φανερό λοιπόν ότι η κρίση αποδεικνύεται και από τα στοιχεία αυτά με τον πλέον επίσημο τρόπο. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας εξακολουθεί να αξιολογεί τα στοιχεία που διαθέτει, προσθέτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους και πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του για το άμεσο μέλλον μαζί με τις προτάσεις που είναι σε θέση να κάνει.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα βήματα του ...ψηλού ο Γιώργος Παπανδρέου;
Πως αλλιώς να εξηγηθεί δηλαδή το γεγονός, οτι άλλαξε το κλίμα στις αγορές τους εξωτερικού με το που ο πρωθυπουργός την ...έκανε για ΙΝΔΙΕΣ;
Σαρκοζί, Μέρκελ, Ε.Ε., Μπλούμπεργκ, Φιχτσ, Μιτσ και ...

λοιπές ...κερδοσκοπικές δυνάμεις, ανακάλυψαν οτι η ΕΛΛΑΣ θα σωθεί!

Οπότε ας αναγωνήσομεν όλοι μαζί:
GIORGOS Μείνε στην Ινδία Please...

Ανώνυμος είπε...

Αποκάλυψη βόμβα του Σπίγκελ για την Ελλάδα και την Goldman Sachs

Πληροφορίες του Σπίγκελ που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα 08-02-2010 αναφέρουν ότι η γνωστή μας αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs βοηθούσε ελληνικές κυβερνήσεις με περίπλοκες συναλλαγές στο «επαγγελματικό μαγείρεμα» των αριθμών που γνωστοποιούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως γράφει το Σπίγκελ αρχές του 2002 η τότε ελληνική κυβέρνηση (ΣΣ, Σημίτη) συμφώνησε με την αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs σε συναλλαγές που ονομάζονται Cross-Currency-Swaps.

Η διαδικασία ήταν ως εξής:

Κρατικά χρέη που ήταν σε Δολάρια ή Γιέν αξίας 10 ΔΙΣ Ευρώ γινόταν ΕΥΡΩ και μετά πάλι Δολάρια και Γιέν.

Σε αντίθεση με κανονικά “Swaps” οι συναλλαγές εδώ πραγματοποιούταν με εικονικές συναλλαγές.

Η Ελλάδα αποκτούσε εικονικά περισσότερα από 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ και η Goldman Sachs εξασφάλιζε με αυτόν τον τρόπο άλλο 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ δάνειο για την Ελληνική κυβέρνηση. Στους αριθμούς που δινόταν στην ΕΥΡΩΠΗ δεν φαινόταν πουθενά το 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

Σε ερώτηση στην Goldman Sachs ή αντίδραση ήταν «κανένα σχόλιο» και το ίδιο ακούσαμε και από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,676346,00.html

Paris Prodromidis
Master of Science in Economics
University of Heidelberg-Germany
http://paris-prodromidis.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Η συμμετοχή του Παπανδρέου στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τον Μάρτιο του 2008, όταν συζητούνταν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ...ηταν φοβερη.. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις 12/3/2008, είχε κατέβει στην πορεία και δήλωνε:

«Είμαστε όλοι εδώ γιατί παλεύουμε για το δίκιο. Και έχει δίκιο ο εργαζομένος που διαμαρτύρεται. Έχει δίκιο η γυναίκα που αντιδρά, έχει δίκιο η νέα γενιά που αντιδρά. Και δεν θα περάσουν, με αιφνιδιασμούς και με επικοινωνιακά τρικ, αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης». Έξι μέρες αργότερα παρενέβη στην ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό και απευθυνόμενος στον Καραμανλή έλεγε: «Δεν μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τον εργαζόμενο. Τι θα τους πείτε; Είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, πώς να αντέξουν την προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων που δικαιούνται; Και οι εργαζόμενες μητέρες, κι αυτές είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους. Μητέρες με ανήλικα παιδιά ξέρουν ότι, με τη δική σας πολιτική, υποχρεώνονται να δουλέψουν πέντε με δέκα χρόνια παραπάνω. Θα τους πείτε ότι δεν αξίζουν;».

Αυτά έλεγε πριν από δύο χρόνια και κορόιδευε τον κόσμο. Προχθές ανακοίνωσε γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης την οποία ο Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να ... πάρει πίσω λέγοντας ότι θα προηγηθεί διάλογος! Το ψέμα του δεν έχει ούτε φραγμό , ούτε όριο.

Οι ανακοινώσεις του Παπανδρέου έγιναν την παραμονή της έναρξης των συζητήσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΓΣΕΕ χθες αποχώρησε αμέσως από το τραπέζι του διαλόγου και προκήρυξε απεργία.

ουστ ρε αλητες

EISVOLEAS είπε...

Θα ηταν χρησιμο να δουμε στοιχεια και απο την προ-κρισης εποχη.