Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Το προφίλ του μετανάστη που θα διεκδικήσει την Ελληνική Ιθαγένεια.


Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά την κοινωνία μας αλλά και αρκετούς αναγνώστες μας. Κάνοντας μια παρέκκλιση από θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του Δημήτρη Νικολακόπουλου της εφημερίδας "το Βήμα" το οποίο σκιαγραφεί ουσιαστικά το προφίλ του μετανάστη, ο οποίος θα μπορεί να διεκδικήσει την ελληνική ιθαγένεια. Τα σχόλια και τα συμπεράσματα δικά σας.
Νόμιμος, οικογενειάρχης, υποψήφιος Ελληνας Μετανάστης παραγωγικής ηλικίας, με παιδιά στο σχολείο, με εισφορές σε Ταμεία και φορολογικά βάρη, διεκδικεί ιθαγένεια. Είναι κατά μέσον όρο 35 ετών, δηλαδή στην πλέον παραγωγική του ηλικία, έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, εργάζεται κατά κύριο λόγο στις κατασκευές, μένει σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη), είναι πατέρας παιδιών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, έχει εισέλθει νόμιμα στην Ελλάδα πριν από το 2005, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ και υποβάλλει φορολογική δήλωση.
Αυτό είναι το προφίλ του οικονομικού μετανάστη, ο οποίος μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο πήρε ήδη τον δρόμο προς τη Βουλή, θα μπορεί να διεκδικήσει την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα να ψηφίζει στις δημοτικές εκλογές, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία.

Το κοινωνικό προφίλ των οικονομικών μεταναστών προκύπτει από έρευνα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Οικονομική Μετανάστευση, που διενεργήθηκε με αφορμή το «σχέδιο Ραγκούση», χωρίς ωστόσο να εκφέρεται σε αυτήν γνώμη για την ιθαγένεια και την ψήφο.
Αν και ο υπολογισμός του ακριβούς αριθμού των μεταναστών, όπως επισημαίνεται, αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω της παράνομης μετανάστευσης και της σύγχυσης η οποία επικρατεί στους εμπλεκομένους φορείς, εκτιμάται ότι ο όγκος του αλλοδαπού πληθυσμού που διαμένει στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσοστό στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία ο μέσος όρος των αλλοδαπών στον πληθυσμό ανέρχεται στο 5,5%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των μεταναστών ανήκει στις παραγωγικές ηλικίες (53,5% επί του συνόλου), ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι ηλικιωμένοι, σε αντίθεση με το αντίστοιχα δεδομένα που αφορούν τους ημεδαπούς και δείχνουν περισσότερους έλληνες ηλικιωμένους και μικρότερο ποσοστό παιδιών σε σύγκριση με τον αλλοδαπό πληθυσμό (15% για τους Ελληνες, 17% για τους αλλοδαπούς). Το 32,9% των μεταναστών εργάζονται και έχουν ενταχθεί πλήρως στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Το 29,3% έχει γνώσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 9,2% δεν έχει καμία εκπαίδευση και το 0,6% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών (37,7%) είναι ανειδίκευτοι εργάτες και ειδικευμένοι τεχνίτες (35,4%). Ο αριθμός των παιδιών των αλλοδαπών που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία ανέρχεται σε 98.241 άτομα (6,7% στο σύνολο).
Στην πλειονότητά τους όμως τα παιδιά των μεταναστών δεν συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο λύκειο (66%) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (85%). Οι περισσότεροι μετανάστες εγκαθίστανται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός τους επιλέγει περιοχές αναλόγως της απασχόλησής τους (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, κτλ.). Το 31,7% απασχολείται στις κατασκευές, μεγάλο ποσοστό εργάζεται ως οικιακό προσωπικό, 12,8% στη μεταποίηση, 8,2% στον τουρισμό. Μετά το 2001 καταγράφεται μείωση κατά 73% της απασχόλησής τους σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και αύξηση της απασχόλησής τους στο εμπόριο. Οι μετανάστες στη συντριπτική τους πλειονότητα εξασφαλίζουν οικονομικούς πόρους μέσω της μισθωτής εργασίας.
Το 90,2% του συνόλου των μεταναστών μένουν στο ενοίκιο ενώ μόλις το 5% διαθέτει ιδιόκτητες κατοικίες, αν και η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι μετανάστες στρέφονται στην αγορά κατοικίας. Παραμένουν στη χώρα μας πέρα των πέντε ετών, με μικρές εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένες εθνικότητες. Η είσοδος των μεταναστών εκτιμάται ότι συμβάλλει και στην «τόνωση» των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με σημαντικό αριθμό νέων εργαζομένων οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποδίδουν εισφορές χωρίς να αξιώνουν κάποια παροχή. Η θετική επίδραση όμως εκτιμάται ότι είναι προσωρινή, έστω κι αν ο χρονικός αυτός ορίζοντας του προσωρινού καλύπτει 20 ως 25 χρόνια. Για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην οικονομία έχει διαπιστωθεί ότι η συμβολή των νόμιμων μεταναστών στο ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται από 1,9% ως 2,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους παράνομους μετανάστες κυμαίνεται μεταξύ 0,5% ως 0,7%.

12 σχόλια:

kostakoutas είπε...

Οι αριθμοί ειναι εντελώς λάθος και το άρθρο ειναι επιεικώς αποπροσανατολιστικό.

Ανώνυμος είπε...

«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί», ζώντες και τεθνεώτες.

Η ιστορία, εξ ορισμού είναι μια συμφωνία μεταξύ των νεκρών, των ζωντανών και των αγέννητων. Κι αφού είναι τριμερής συμφωνία, δεν μπορεί ν’ αλλάξει, αν απουσιάζουν στις διαπραγματεύσεις τα δύο μέρη: οι νεκροί, και οι αγέννητοι.
(Μακρυγιάννης)

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

Να δω και κανένα άρθρο σε λίγο με το προφίλ του...Έλληνα μετανάστη που θα φεύγει από την πατρίδα του κυνηγημένος από τις ηλιθιότητες και τις βλαλώδεις πολιτικές των εδώ κυβερνόντων. Ή αυτού που θα είναι άνεργος στη χώρα του, σε αυτή τη χώρα που η μεγαλοαπατεώνες επιμένουν να κερδοσκοπούν.

Ανώνυμος είπε...

-Αυστηροποίηση κριτηρίων.
«Όχι» στους μετανάστες με «ανεπαρκή προσόντα» λέει η Αυστραλία.

-Παρόμοια τάση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν ανακοινωθεί αυστηρότεροι κανόνες για την έκδοση βίζας έτσι ώστε να σταματήσει η είσοδος με φοιτητικές βίζες ατόμων, τα οποία εγγράφονται σε σύντομα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να εγκατασταθούν στην χώρα.

-Απαγόρευση ανοικοδόμησης μιναρέδων στην Ελβετία.

-Υπέρ της ψηφοφορίας για την απαγόρευση μπούργκας ο Σαρκοζί


KAI ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ .

Προσφάτως, στην Αυστραλία, κάποιοι μουσουλ­μάνοι αξίωσαν να ζουν κάτω από τον Ισλαμικό νόμο της Σαρία και εξαπέλυσαν επιθέ­σεις κατά του χρι­στιανισμού. Ο Αυστραλός πρωθυ­πουργός Kevin Rudd, ο οποίος είναι βαθύ­τατα δημοκράτης και προοδευτικός, τα πήρε στο κρανίο και προέβη στην παρακά­τω δήλωση, την οποία αφιερώνουμε στον ΓΑΠ,τους ψευτο-προοδευτικούς του ΠΑΣΟΚ και λοιπα λαμογια της ΕΛΛΑΔΟΣ.

Είπε λοιπόν ο Kevin Rudd: «Οι μετανάστες, και όχι οι Αυστραλοί, είναι αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούν. Έτσι είναι, και άμα τους αρέσει! Βαρέθηκα να ανησυ­χούμε σε αυτή τη χώρα μήπως προσβάλλουμε ένα άτομο ή την κουλτούρα του. Από τότε που έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Bali, η πλειοψηφία των Αυστραλών ένιωσε ένα κύμα πατριωτισμού. Η κουλτούρα μας εξελίχθηκε σε δύο αιώνες γεμάτους αγώνες, προσπάθειες και νίκες από εκατομμύρια άντρες και γυναίκες που επιζητού­σαν την ελευθερία.

Η κύρια γλώσσα που μιλάμε είναι τα Αγγλικά. Όχι τα Ισπανικά, τα Λιβανέζικα, τα Αραβικά, τα Κινέζικα, τα Γιαπωνέζικα, τα Ρώσικα ή οποιαδή­ποτε άλλη γλώσσα. Οπότε, αν θέλετε να γίνετε μέρος της κοινωνίας μας, μάθετε τη γλώσσα μας!

Οι περισσότεροι Αυστραλοί πιστεύουν στο θεό. Αυτό δεν είναι κάποιο Χριστιανικό, ακροδεξιό, πολιτικό κίνημα, αλλά γεγονός: Χριστιανοί, άντρες και γυναίκες, με Χριστιανικές αρχές, ίδρυσαν αυτή τη χώρα, και αυτό είναι καθαρά καταγεγραμμένο. Αρμόζει, λοιπόν, να το δεί­χνουμε πάνω στους τοίχους των σχολείων μας. Αν ο Θεός σας προσβάλλει, σας προτείνω να βρείτε άλλο μέρος του κόσμου γιά να ζήσετε, διότι εμάς ο Θεός είναι μέρος της κουλτούρας μας.(ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ?)

Θα δεχτούμε αυτά που πιστεύετε, χωρίς ερωτή­σεις. Αυτό που ζητάμε είναι να δεχτείτε κι εσείς αυτό που πιστεύ­ουμε εμείς, και να ζήσε­τε μαζί μας με αρμονία, χαρά και ειρήνη. Αυτή είναι η δική μας χώρα, η δική μας γη και ο δικός μας τρόπος ζωής, και θα σας προσφέρουμε κάθε ευκαιρία να τα απολαύσετε κι εσείς. Όμως, μόλις χορτά­σετε να παραπονιέστε, να γκρινιάζετε και να μουρμουρίζετε γιά τη σημαία μας, τον όρκο πίστης στη χώρα μας που δίνετε όταν παίρνετε την υπηκοότητα, τα χριστιανικά μας πιστεύω, τον τρόπο ζωής μας, τότε σας ενθαρρύνω να εκμεταλλευτείτε μιά άλλη μεγάλη ελευθερία της Αυστραλίας: Το δικαίωμα να φύγετε! Αν δεν είσαστε ευχαριστημένοι, τότε φύγετε! Δε σας φέραμε εδώ με το ζόρι. Εσείς διαλέξα­τε να έρθετε. Οπότε, δεχτείτε τη χώρα που εσείς διαλέξατε!»

Αυτή την δήλωση θα την φυλάξουμε, γιατί σε λίγα χρόνια θα την επικαλεστούμε, για να διεκ­δικήσουμε τα δικαιώματα μας, εμείς οι Έλλη­νες της Ελλάδος, οι χριστιανοί, η – υποτίθεται -πλειοψηφία!

Ανώνυμος είπε...

Οι δοσμένοι πολιτικοί του σήμερα θα δη,μιουργήσουν ένα μη ελληνικό κράτος σε 20-30 χρόνια που οι αλλοδαποί θα υπερτερούν αριθμητικά.
Εμείς θα είμαστε η μειοψηφόια.
Αυτοί γεννούν 7-8 κάθε μάνα κι εμείς 1-2 το πολύ.
Δε θέλει και πολύ μυαλό πού πάει το πράγμα ή μάλλον πού το οδηγούν εσκεμμένα οι δοσμένοι που ψηφίζετε.
Αλλά τόσο μυαλό υπάρχει.
Από πού κι ως πού Ιθαγένεια σε μουσουλμάνους ρε?? Υπηκοότητα μετά από 10 χρόνια κι αφού ΄/εχουν παρακολουθήσει την εκπαίδευση της Εςλλάδας ναι,αλλά άλλο ιθαγένεια,άλλο υπηκοότητα.
Ξυπνάτε ρεε!

Ανώνυμος είπε...

Οι μετανάστες θέλουμε δεν θέλουμε ζούνε ανάμεσα μας. Από την στιγμή που ανοίξαμε τα σύνορα και δεν μπορούμε να τους κάνουμε κάτι άλλο, τουλάχιστον ας τους φροντίσουμε.
Ήδη η οικονομία μας στηρίζεται σε αυτούς. Τα παιδιά τους γεννιούνται εδώ και παίρνουν Ελληνική παιδεία.

Εμείς σαν λαός μπασταρδεμένοι είμαστε, με τους Τούρκους και τα τελευταία χρόνια με τους γείτονες (Αλβανούς, Βούλγαρους κτλ).

Τι ψάχνουμε τώρα να βρούμε ? Πια ιθαγένεια και πια πατρίδα.

ΝΑΙ στην ιθαγένεια, ΝΑΙ και στην ψήφο. Να πάνε και φαντάροι, να πληρώνουν και φόρους.

Ανώνυμος είπε...

4:46 οπως ειπε και ο αυστραλος αμα σου αρεσει εδω. αμα δεν σου αρεσει φιλαρακο το πασαπορτο σου και σε αλλη παραλια(χωρα).
αυτοι ηρθαν σε εμας δεν πηγαμε εμεις σε αυτους.

Ανώνυμος είπε...

EIMASTE TSIGANI MOAMETHANI TOURKI PROVOKATORES KAI FILOSKOPIANI

Ανώνυμος είπε...

@7:20

είστε λίγο έως πολύ ρόζ...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΒΛΑΚΑΣ Ο ΧΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΕΙΠΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ!!!ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΟΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ!ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΑ! ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΒΑΛΤΟΙ! ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ.
ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΜΑΧΗ. ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Ανώνυμος είπε...

"ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ, ΟΤΩ ΑΝ ΣΤΟΙΧΗΣΩ. ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΣΙΩΝ, ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ. ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕ ΟΥΚ ΕΛΑΣΣΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ, ΠΛΕΙΩ ΔΕ ΚΑΙ ΑΡΕΙΩ ΟΣΗΣ ΑΝ ΠΑΡΑΔΕΞΩΜΑΙ. ΚΑΙ ΕΥΗΚΟΗΣΩ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΡΑΙΝΟΝΤΩΝ ΕΜΦΡΟΝΩΣ, ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΘΕΣΜΟΙΣ ΤΟΙΣ ΙΔΡΥΜΕΝΟΙΣ ΠΕΙΣΟΜΑΙ ΚΑΙ ΟΥΣΤΙΝΑΣ ΑΝ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΙΔΡΥΣΗΤΑΙ ΟΜΟΦΡΟΝΩΣ. ΚΑΙ ΑΝ ΤΙΣ ΑΝΑΙΡΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ Ή ΜΗ ΠΕΙΘΗΤΑΙ, ΟΥΚ ΕΠΙΤΡΕΨΩ. ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΝΤΩΝ. ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ".

ας μαθουν πρωτα αυτα οι χασαν , οι αλι και λοιποι και να τα αποδεχτουν και μετα ας ερθουν να γινουν ελληνες.