Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Εξελίξεις στο θέμα της εξαίρεσης των αγροτών του νομού μας από τις αποζημιώσεις της ελιάς.


Ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει τους αγρότες του νομού μας ήταν η εξαίρεση τους από την αποζημίωση της ελιάς, οι οποίες είχαν υποστεί καταστροφές λόγω προσβολής από πυρηνοτρήτη. Για το ζήτημα αυτό η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμών κα Κατερίνα Μπατζελή, απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή κου Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέμα την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε:
«Η πολιτική που ασκείται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση όλων των Ελλήνων πολιτών με κριτήρια διαφάνειας και ισονομίας, χωρίς να εξαιρούνται οι Έλληνες αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζονται και οι καταβολές των αποζημιώσεων για ζημίες από τον ΕΛ.Γ.Α.. Ο ΕΛ.Γ.Α μπορεί να αποζημιώσει παραγωγούς για ζημιές που προβλέπονται στο σχετικό κανονισμό του, εφόσον, βεβαίως, προηγηθεί η ολοκλήρωση μιας σειράς διαδικασιών που προβλέπονται. Οι αποζημιώσεις για ζημιές για τους έξι νομούς (Ευβοίας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χαλκιδικής), αφορούν βρώσιμες ελιές με ζημιές που εμπίπτουν στο άρθρο 7 της παρ. 3β, του Ν. 2945/2001, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με την παράγραφο 7 του άρθρου 10 του Ν. 3698/2008 και του άρθρου 38 παρ. 1 του Ν. 3734/28-01-2009. Πληροφοριακά επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων είχαν ξεκινήσει από τον ΕΛ.Γ.Α. πολύ πριν από τη λήψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα λόγω των ζημιών, προωθείται η αναδιοργάνωση του ΕΛ.Γ.Α. και, στο πλαίσιο της διαφάνειας, η αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα άνισης μεταχείρισης παραγωγών ή περιοχών, φαινόμενα που παρουσιάστηκαν πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστρατήγηση του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α..»
Σχόλιο: Με όλα αυτά τα άρθρα, τους παραγράφους και υποπαράγραφοι που διαβάσαμε παραπάνω, συμπεραίνουμε η αδικία για τους αγρότες δεν θα αποκατασταθεί.
Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά λοιπόν..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η νομαρχια θα κηρυξει ανενδοτο η ανεκδοτο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά σε αυτούς που κάνουν Θεούς κάτι τυπου Μωραίτη,Γιαννακά και γενικά και τους 8 που βγαίνουν κάθε τετραετ΄'ια στο νομό.
Για αυτό είμαστε τελευταίοι σε ανάπτυξη και σε κατά κεφαλ΄'ην εισόδημα όπως βγ'ηκε πρόσφατα στην επιφάνεια.
Απόσχιση από την Πάτρα τώρα και μαύρο στους μαυρογιαλούρους της περιοχής.