Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Πολίτες προτείνουν στάση πληρωμών του τοκογλυφικού χρέους και εξόδου από την Ευρωζώνη

Στάση πληρωμών του τοκογλυφικού χρέους – Έξοδος από την Ευρωζώνη
Ανάγκη νέου πολιτικού υποκειμένου

Το φθινόπωρο του 2008 οι υπερεθνικές οικονομικές ελίτ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας διέσωσαν από την κατάρρευση τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα, διοχετεύοντας σ’ αυτά τεράστια χρηματικά ποσά από τα κρατικά ταμεία. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το κεφάλαιο κοινωνικοποιεί τις ζημιές και ιδιοποιείται τα κέρδη. Δεν πέρασε όμως μεγάλο χρονικό διάστημα και, παρά τις θριαμβολογίες για έξοδο από την κρίση, οι τράπεζες και τα πάσης φύσεως κερδοσκοπικά κεφάλαια, που διασώθηκαν με τη διοχέτευση προς αυτά 1 τρις δολαρίων από τα κράτη, τζογάρουν τώρα πάνω στα κράτη, ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο. Στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης βρίσκεται και η ελληνική οικονομία με πρόσχημα το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι η μόνη χώρα με υψηλό χρέος, 120% του ΑΕΠ. Την ξεπερνούν χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, κλπ.

Βρίσκεται λοιπόν η χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας λόγω των διεθνών κερδοσκοπικών πιέσεων ή η κρίση έχει και ενδογενή χαρακτηριστικά;....


Κάντε κλίκ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή


agrinionews: Το άρθρο αυτό περιέχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που σίγουρα προβληματίζουν. Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες είτε φανερά είτε ενδόμυχα θέλουν να απαλλαγούν από τη κηδεμονία ΔΝΤ και Ευρωπαικής Ένωσης. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πολιτικό λόγο για άμεση απαλλαγή από τη κηδεμονία χωρίς το κυνήγι "των οικονομικών στόχων" που αυτοί επιβάλλουν έχει αρθρώσει η αριστερά. Τη θέση αυτή όμως δεν συμμερίζεται μόνο η αριστερά σε ευρύ κοινωνικό επίπεδο αλλά και μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών που είτε έχουν ψηφίσει μεγάλα κόμματα, είτε απέχουν από τις εκλογές, είτε δηλώνουν ανέντακτοι.Η άμεση έξοδος βέβαια είναι και η ιδανική. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό "αναίμακτα" για τα χαμηλά λαϊκά στρώματα; Λύσεις για αυτό ρεαλιστικές δεν έχουν τώρα ακουστεί.

Από την άλλη τα κόμματα που εναλλάσονται στην εξουσία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και το ΛΑΟΣ λένε έξοδο από τη κηδεμονία αλλά μπαίνοντας στο παιχνίδι των στόχων που θέτει η τρόικα. Εκείνο όμως που μας προβληματίζει είναι ότι όσες χώρες ακολούθησαν αυτό το δρόμο δεν έλυσαν τα προβλήματα τους. Τελευταίο παράδειγμα η Ουγγαρία που ενώ φάνηκε ότι βγαίνει από τη κρίση και δεν πήρε τη τελευταία δόση από το ΔΝΤ βρέθηκε ξανά στη δίνη της ύφεσης. Ούτε αυτή τη λύση λοιπόν μπορούμε να εμπιστευτούμε.

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν. Εκείνο που κρατάμε είναι ότι χρειάζεται πλέον πολιτικός τζαμπουκάς απέναντι στα χ-ψ κοράκια-δανειστές ( επιχειρήματα υπάρχουν) . Από την άλλη πρέπει να επεξεργαστούμε λύσεις που κυρίως να προασπίζουν τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Οι λυσεις αυτές πρέπει να είναι τεκμηριωμένες ως προς τη παραμικρή λεπτομέρεια τους.

Προς τους δύο αυτούς άξονες πρέπει να κινηθεί ο διάλογος ανάμεσα στη κοινωνία. Ο καιρός λοιπόν θα δείξει σε συνάρτηση με τις εξελίξεις.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αριστερά έχει εσωστρέφεια και πρώτοι από όλους ΑΥΤΟΙ θα φάνε ΞΥΛΟ από τον κόσμο!

Διαχείριση ιστολογίου είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΣ.
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ:

1. Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ - ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΥΠΟΦΕΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ.
2. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΙΝΕΤΕ.

ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΘΑ ΕΠΑΝΕΡΘΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΦΙΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ
ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά,αλλά γιατί να μην ζητήσουμε 100% διαγραφή του χρέους;Ή ακόμη καλύτερα να μας χρωστάνε και από πάνω.Αφού έχουμε τόση δύναμη γιατί να μην διαπραγματευτούμε με τους όρους που μας συμφέρουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τέτοια δύναμη,σαν χώρα δεν έχουμε καμιά δύναμη,ούτε μεγάλη καταναλωτική αγορά είμαστε(εκτός από τα οπλικά συστήματα) αλλά ούτε και εξαγωγικά υπολογίσιμη δύναμη. Στην πραγματικότητα δεν θα ασχοληθεί και κανένας μαζί μας.Όμως εμείς θα υποχρεωθούμε να πάμε παρακαλώντας και να ζητάμε βοήθεια.Φανταστείτε να μην πληρώσουμε αυτόν που μας δίνει πετρέλαιο αλλά τον χειμώνα να πρέπει να πάρουμε πάλι καύσιμα. Ή δεν θα μας δώσει και θα ξεπαγιάσουμε ή η τιμή που θα μας πουλήσει θα είναι τέτοια ώστε να βγάλει τα σπασμένα. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα,άντε να κάνουμε στάση πληρωμών και να σωθούμε,θα πρέπει να κοιτάμε και λίγο πιο μπροστά. Και κυρίως να μην προτείνουμε λύσεις που δεν θα θέλαμε να τις κάνουν σε εμάς.

agrinionews είπε...

Κ. Kορδάτο ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Μέσω του σχολίου αυτού πληροφορούμαστε ότι διαχειρίζεστε ένα καινούργιο και αρκετά καλό Blog, το Newspressagrinio.
Το παρόν κείμενο που μας αποστάλει θεωρήσαμε ότι περιέχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που σίγουρα προβληματίζουν και αυτό αφορά το σκέλος που εκθέτει την όλη κατάσταση.
Από κει και πέρα εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας και για τις δύο ουσιαστικά θέσεις που αποτυπώνονται κοινοβουλευτικά τουλάχιστον, καθώς δεν συνοδεύονται από προτάσεις που εγγυώνται την προστασία των λαικών στρωμάτων.
Το ζήτημα της αποδέσμευσης από την επιτήρηση της τρόικας απασχολεί όντως το μεγαλύτερο κοινωνίας που λειτουργεί είτε από κοινωνικά αντανακλαστικά είτε από λόγους εθνικής αξιοπρέπειας ( ποιος άραγε λογικός άνθρωπος θέλει να έχει κάποιον επιτηρητή από πάνω του;).
Στην έξοδο από την επιτήρηση απαιτούνται λύσεις. Λύσεις επεξεργασμένες με νηφαλιότητα, λογική αλλά και πολιτικό τζαμπουκά.
Λύσεις σίγουρα πολύπλοκες.
Και αυτό απαιτεί συστράτευση των υγειών στοιχείων μιας κοινωνίας ανεξαρτήτως χρώματος η πολιτικής προέλευσης.
Ας συμβάλλει ο καθένας από όπου εκείνος κρίνει και από το δικό του μετερίζι στο να δούμε ένα καλύτερο μέλλον για το τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

05 Ιουνίου 2010 1:27 μ.μ.

ΚΑΙ 100% ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΓΕΣ!!! ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΑΝ ΧΩΡΑ! ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΟΠΡΙΑ, ΜΙΑ ΚΟΥΡΑΔΑ!!
ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΤΙΩΝ, ΜΕ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ!
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΑΥΡΟΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ ΠΗΔΙΕΤΑΙ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ(Ή ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΚΕ) ΦΤΑΙΕΙ.ΑΧ ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ.ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ....

Ανώνυμος είπε...

Και πού είσασταν εσείς ρε καλόπαιδα όταν ψηφίζατε με 48% (!) τον "σιδερένιο", τον λαοπλάνο τον Ανδρέα που βούλιαξε τη χώρα με τις αθρόες προσλήψεις; Φωνάξατε τότε;

Ξεχνάτε ότι στα μέσα της δεκαετίας του '80 (μετά τις χιλιάδες πράσινες προσλήψεις) η Ελλάδα απέφυγε δύο φορές τη χρεωκοπία με απανωτές υποτιμήσεις της δραχμής έως και 30% ;

Ντροπή σας!

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΑΔΑ ΞΥΠΝΑ.



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.



ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

10:28 πμ κάτσε και χειροκρότα το μπούλη το Κωστάκη. Ο Ανδρέας σου δωσε να φάς καημένε. Αυτοί εδώ θέλουν να σε κάνουν να ζείς με 30 και 60 όπως τις παλιές καλές μέρες του Εθνάρχη και του Ράλλη

Ανώνυμος είπε...

Ναι ηλίθια λαμόγια, ο Ανντρέας έδωσε να φας και υπονόμευσε το μέλλον των παιδιών σας καραγκιόζηδες, όλες τις γινιές των 20,των 30,των 40 και όλων των μικρότερων. Ενώ οι 5οάρηδες και πάνω έτρωγαν,έτρωγαν, βίλες,εξοχικά,κότερα ,μίζες, μεγάληζωή και από ουσία τίποτα.
Άμυαλα και άβουλα όντα,καταστρέψατε γεννιές και γεννιές. Ο Αντρέας που λέτε πήρε ένα χρέος στο 30% του ΑΕΠ της χώρας και το πήγε σε μόλις 8 χρόνια στο 100%!!! Και ήρθε και ο Μητσοτάκης αφού όλα είχαν διαλυθεί,το πήγε στο 130% και τέλος. Για να ξέρουμε τί ήταν ο Αντρέας. Συν τοις άλλοις, φάγανε τα χρήματα από τα ταμεία του κράτους και όλα τα μεγάλα Ευρωπαικά κονδύλια. Και από έργα μηδέν σε σύγκριση με τα χρήματα, μόνο τοπικά μικροεργάκια για ψήφους,αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Η βλακεία στο φουλ. είναι πιο επικίνδυνη από λαμόγια. έμαθες και μιλας με αριθμούς. Τι να τους κάνεις τους αριθμούς, όταν δεν έχεις να φάς. Αλλά είσαι από αυτούς που λιβανίζουν το κάδρο του Εθνάρχη που σας έδινε μισθό 5 δραχμές και λέγατε και ευχαριστώ από πάνω.
Αλλά λίγη μνήμη έχεις αλλά τι μνήμη. Ούτε καν θα είχες γεννηθεί τότε

Ανώνυμος είπε...

εσείς ρε υποστηρικτές του λαοπλάνου Ανδρέα, θα τρώγατε και πίνατε με δανεικά και θα στέλνατε το λογαριασμό να τον πληρώσουν τα παιδιά σας; (διότι αυτό ακριβώς έκανε ο "σιδερένιος")

ούστ! ανεγκέφαλοι!

Ανώνυμος είπε...

ευτυχως που μας εκοψε και διωξαμε τον καραμανλη! γατες ειμαστε!
τυχαιο? δεν νομιζω!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΠΕ 2 ΦΟΡΕΣ ΒΕΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ?