Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λειτουργών Π.Ε. Αγρινίου - Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» με θέμα: «Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση: αυτόνομη μεταρρύθμιση ή συστατικό μιας συνολικής μεταρρύθμισης του πολιτειακού και πολιτικού συστήματος της χώρας; Οι επιπτώσεις για την εκπαίδευση».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παντελής Γεωργογιάννης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βασίλης Κόκκοτος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε εκτενώς στον εισηγητή και κεντρικό ομιλητή κ. Παντελή Γεωργογιάννη, στον σκοπό της εκδήλωσης, όπως και στο χρονοδιάγραμμα των σεμιναρίων, ημερίδων και ομιλιών, που έχουν προγραμματιστεί για φέτος. Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Μοσχολιό, την Αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Π.Κ. Αγρινίου κ. Κωνσταντίνα Κατσαρή για όλες τις διευκολύνσεις που αφορούν τη στήριξη των εκδηλώσεων.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός χαιρετίζοντας την εκδήλωση ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες της και αναφέρθηκε στις επερχόμενες αλλαγές του «νέου Καποδίστρια».
Προλόγισε ο σχολικός σύμβουλος της 8ης Περιφέρειας κ. Θωμάς Καραντζίνης.
Μιλώντας στους συμμετέχοντες και καταθέτοντας τους προβληματισμούς του ο Καθηγητής κ. Γεωργογιάννης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «…Κάθε μεταρρύθμιση του αυτοδιοικητικού και πολιτειακού συστήματος μιας χώρας, κατά την άποψή μας οφείλει να στηρίζεται σε ερευνητικά τεκμηριωμένες και επί της ουσίας απόψεις, καθώς δεν αρκεί μια απλή και επιφανειακή αντιμετώπιση του θέματος. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε για τον ελλαδικό χώρο μια εμπειρική έρευνα. Το απλό ερώτημα που κάποιος μπορεί να θέσει είναι: Γιατί προχωράμε σε έναν Καποδίστρια ΙΙ (Καλλικράτης), όταν δεν γνωρίζουμε τον βαθμό αποτελεσματικότητας του «Καποδίστρια Ι», ή αγνοούμε τα αίτια που τον οδήγησαν στην όποια αναποτελεσματικότητα;…» Ο κ. Γεωργογιάννης παρουσίασε τα αποτελέσματα του δείγματος της έρευνάς του που σχετίζονται με τις πληθυσμιακές μεταβολές της Ελλάδος από το 1961 μέχρι το 2001, σε επίπεδο Επικράτειας, Περιφερειών, Νομών, Δήμων και Κοινοτήτων.
Εκτός της έρευνας του δείγματος, παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν ενδεικτικά ερευνητικά αποτελέσματα τόσο πανελλαδικής όσο και τοπικής εμβέλειας, όπως επίσης και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ολοκλήρωση της ερευνητικής προσπάθειας. Επίσης με αφορμή την εξέλιξη της Δημοκρατίας και της δημοκρατικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, από την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία μέχρι σήμερα, παρουσιάστηκαν βασικές διαχρονικές παράμετροι, χρήσιμες για μια μεταρρυθμιστική πρόταση τόσο του αυτοδιοικητικού όσο και του πολιτειακού συστήματος της χώρας.
Ο κ. Γεωργογιάννης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχουν προκύψει από τον Καποδίστρια, στην κοινωνία και στην εκπαίδευση αλλά και τις επιπτώσεις πάλι οι οποίες θα προκύψουν από τον επερχόμενο «Καλλικράτη».
Εδώ έγινε εκτενής αναφορά στο σχέδιο «Καλλικράτης» και παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση παράλληλα με τις επερχόμενες και επιχειρούμενες αυτοδιοικητικές και πολιτειακές αλλαγές.
Το λόγο έλαβαν επίσης και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αδάμης Σπύρος και Μπαζώρας Γιάννης , οι οποίοι τοποθετήθηκαν πάνω στην εισήγηση του κ. Γεωργογιάννη.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και τοποθετήσεις από τους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων, αντιδημάρχους, πολιτευτές, προϊσταμένους εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, από στελέχη κομμάτων και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
Ο Παντελής Γεωργογιάννης (γεν. Πιστιανά Αρτας) είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, διπλωματούχος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bochum της Γερμανίας και διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου.
Δίδαξε την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα στα ενταγμένα σχολεία της Γερμανίας από το 1972 έως το 1980 και κατά περιόδους την ελληνική ως ξένη γλώσσα στα Λαϊκά Πανεπιστήμια της ίδιας χώρας, συνολικά για τέσσερα χρόνια.
Από το 1983-1986 εργάστηκε ως εντεταλμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dordmund της Γερμανίας. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά με ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Ανέπτυξε έντονη δράση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ίδρυσε το κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Πατρών και οργάνωσε ένδεκα διεθνή συνέδρια με θέμα τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την ελληνική γλώσσα καθώς και τέσσερα συνέδρια με θέμα τη διοίκηση της εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου